ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμάκια μπριόςΜπριός ψωμάκια (βίντεο)
20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Τεμάχια: 12

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα γαλατένια ρολάκια, ξεκινάμε διαλύοντας σε ένα μπολ τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
  2. Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό και ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  5. Ξαναζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη. Πλάθουμε το καθένα σε χοντρό μπαστουνάκι και το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι.
  6. Τα τακτοποιούμε στη λαμαρίνα σε απόσταση το ένα από το άλλο, καλύπτουμε με πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν ελαφρώς, για 30 λεπτά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα. Αλείφουμε τα ψωμάκια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος, τα πασπαλίζουμε αν θέλουμε με τους σπόρους της αρεσκείας μας και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών