ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεατόπιτα, η σπεσιαλιτέ της ΚεφαλονιάςΚρεατόπιτα, η σπεσιαλιτέ της Κεφαλονιάς

Από τα χαρακτηριστικότερα και πληθωρικότερα αποκριάτικα πιάτα της Κρήτης, συγκεκριμένα του οροπεδίου της Μεσαράς στο Ηράκλειο. Σερβίρεται την εβδομάδα της Κρεατινής, αλλά ιδιαίτερα την Τσικνοπέμπτη – μάλιστα υπάρχουν παραλλαγές όπου η πίτα αυτή ετοιμάζεται στο τηγάνι, αντί στον φούρνο, και τσικνίζει δεόντως, όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας. Στην κλασικότερη εκδοχή της περιέχει συκώτι κοτόπουλου ή αρνιού ή χοιρινού, ρύζι, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή καρύδια) και σταφίδες, στις οποίες οφείλεται μέρος από τη γλύκα της. Οι παραλλαγές του τζουλαμά είναι αρκετές και κάθε σπίτι καμαρώνει για τη δική του. Σε κάποιες, μαζί με τα συκωτάκια μπαίνει και κιμάς ή κομμάτια από κρέας, σε άλλες μπαίνει απλώς ζωμός κότας, ενώ υπάρχει και το τζουλαμομπούρεκο, που δεν περιέχει καν κρέας, αλλά γλυκιά μυζήθρα και συνήθως σερβίρεται την Τυρινή εβδομάδα. Ο τζουλαμάς είναι φαγητό μπελαλίδικο, ιδιαίτερα αν τα φύλλα είναι χειροποίητα. Μπορούμε ωστόσο να τα αντικαταστήσουμε με φύλλα κρούστας, για ευκολία. Τη συνταγή μας έδωσε η μαγείρισσα και δημιουργός του γαστρονομικού site cretangastronomy.gr, Bαγγελιώ Κασσαπάκη.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
25' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 40 x 28 εκ.

Για τη γέμιση

Για τα φύλλα

Διαδικασία

Ζύμη φύλλων

  1. Για να φτιάξουμε τον τζουλαμά, ξεκινάμε με τη ζύμη των φύλλων.
  2. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, τη ρακή και τον χυμό λεμονιού.
  3. Ζυμώνουμε τα υλικά με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη.
  4. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5-6 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μέτρια σφιχτή, λεία και ομοιογενή.
  5. Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.

Γέμιση

  1. Βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα συκωτάκια κότας. Τα ζεματίζουμε για 6-7 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο) σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι και λίγο ακόμη αλάτι και αφήνουμε το νερό να πάρει ξανά βράση, σε δυνατή φωτιά.
  5. Μετριάζουμε τώρα τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε το ρύζι για περίπου 15 λεπτά (ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του), μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
  6. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν οι υδρατμοί.
  7. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει εντελώς.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  3. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε 3 από αυτές σε ισάριθμα ορθογώνια φύλλα με διαστάσεις ίδιες με του ταψιού.
  4. Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε εκεί τα τρία φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρωμένα καλά και πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη.
  5. Απλώνουμε εκεί τη μισή γέμιση.
  6. Ανοίγουμε άλλα 2 φύλλα, τα βουτυρώνουμε, τα πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη και σκεπάζουμε τη γέμιση.
  7. Πάνω τους απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση.
  8. Τέλος, ανοίγουμε τις 3 τελευταίες μπάλες ζύμης σε φύλλα, τα βουτυρώνουμε, τα πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη και σκεπάζουμε τη γέμιση.
  9. Πιέζουμε τις άκρες όλων των φύλλων για να κολλήσουν μεταξύ τους και να εγκλωβίσουν τη γέμιση στο εσωτερικό.
  10. Χαράσσουμε την πίτα σε μέτρια τετράγωνα κομμάτια, βαθιά, αλλά χωρίς να κόψουμε τα κάτω φύλλα.
  11. Περιχύνουμε με το γάλα και φουρνίζουμε.
  12. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι η επιφάνεια της πίτας να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  13. Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών