Παλιά την έφτιαχναν και με το κοφίσι (γλωσσικό και γαστρονομικό κατάλοιπο της περιόδου της αγγλοκρατίας, που προέρχεται από την αγγλική λέξη «stockfish»), ένα είδος μπακαλιάρου αποξηραμένου, και την έλεγαν κοφισόπιτα. Η κ. Κατερίνα Δήμα προσθέτει στη γέμιση και πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες.

 

30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
24 ώρες αναμονή
Σύνολο: 25 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά

Τεμάχια: για 1 ταψάκι διαμέτρου 25 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για τη γέμιση της βακαλαόπιτας, σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρασί και τον χυμό.

Φύλλα

  1. Για τα φύλλα της βακαλαόπιτας, στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το αυγό και το ξίδι και τα δουλεύουμε με τον γάντζο μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, συνεχίζοντας το ζύμωμα (ίσως να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα) μέχρι να σχηματιστεί μια μέτρια ζύμη.
  3. Ζυμώνουμε για αρκετά λεπτά ακόμη, μέχρι να γίνει ιδιαίτερα μαλακή, εύπλαστη και λεία.
  4. Την τυλίγουμε σε ένα καθαρό πανί και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 3-12 ώρες.
  5. Δεν τη βάζουμε στο ψυγείο, γιατί θα σφίξει το βούτυρο που περιέχει και η ζύμη θα σκληρύνει.

Πίτα

  1. Την επόμενη μέρα κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
  2. Για τη βακαλαόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  3. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ.
  4. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 25 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας προσεκτικά και τα τοιχώματα.
  5. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει από το χείλος του σκεύους.
  6. Αδειάζουμε στο ταψί τη γέμιση της βακαλαόπιτας, την απλώνουμε ομοιόμορφα και τη ραντίζουμε με το κρασί και τον χυμό λεμονιού.
  7. Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού και καλύπτουμε τη γέμιση.
  8. Γυρίζουμε τις άκρες του επάνω φύλλου προς τα μέσα και τις στρίβουμε για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  9. Ραντίζουμε την επιφάνεια της βακαλαόπιτας με λίγο νερό και λίγο ελαιόλαδο, δεν χαράζουμε και ψήνουμε την πίτα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  10. Σερβίρουμε τη βακαλαόπιτα αφού κρυώσει ελαφρά.

Μυστικά

Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο με τρεχούμενο νερό, τον βάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, όπου τον αφήνουμε για 12-24 ώρες, εντελώς βυθισμένο. Ανά 4-6 ώρες αδειάζουμε το νερό και το ανανεώνουμε με φρέσκο.
Δύσκολα αντικαθιστούμε τα επτανησιακά φύλλα με έτοιμα του εμπορίου μια που περιέχουν κρασί ή και αυγό. Παρόλα αυτά, αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο χρησιμοποιούμε 2 φύλλα κουρού, ένα κάτω και ένα επάνω.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Πιπεριές

Συνταγές με Ψάρι

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών