ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασιλόπιτα κέικ με ξερά φρούτα και καρπούςΒασιλόπιτα κέικ με ξερά φρούτα και καρπούςΌχι, δεν είναι μια δανέζικη βασιλόπιτα, κι ας ξεγελάει το όνομά της. «Κοπεγχάγη» ονομάζεται ένα παλιό γλυκό ταψιού αστικών καταβολών, το οποίο άρχισε να παρασκευάζεται στα ζαχαροπλαστεία και στα «καλά» σπίτια της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων. Κατά μία άποψη, δημιουργήθηκε προς τιμήν του βασιλιά Γεωργίου Α ́. Αποτελείται από αμυγδαλόπιτα που ψήνεται πάνω σε φύλλα κρούστας και στο τέλος σιροπιάζεται. Συνήθως τα φύλλα μπαίνουν πάνω και κάτω, ενώ σε άλλες εκδοχές στο κάτω μέρος βάζουν μια ζύμη τάρτας και στην επιφάνεια τα φύλλα. Στη δική μας εκδοχή, ο Δημήτρης Μακρυνιώτης έχει παραλείψει εντελώς τα φύλλα στην επιφάνεια, ώστε η πίτα να έχει πιο στεγνή υφή και να θυμίζει περισσότερο βασιλόπιτα. Και τι βασιλόπιτα! Αφράτη, ζουμερή και με κριτσανιστά, καλοψημένα φύλλα. Και τα αρώματά της ονειρεμένα: πορτοκάλι, κανέλα και μοσχοκάρυδο.

Βασιλόπιτα «Κοπεγχάγη»

Βασιλόπιτα «Κοπεγχάγη» Βασιλόπιτα «Κοπεγχάγη»
30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 14-16

Για τη βασιλόπιτα

Για το σιρόπι

Για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

Βασιλόπιτα

  1. Για να φτιάξουμε την βασιλόπιτα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μπρικάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26-28 εκ.
  3. Τοποθέτουμε στο ταψί το 1 φύλλο κρούστας, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται προς τα έξω, και το βουτυρώνουμε καλά. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και, αφού τα έχουμε τοποθετήσει όλα, με ένα μαχαίρι ή ένα ψαλίδι κόβουμε πολύ προσεκτικά και περιποιημένα τις άκρες που προεξέχουν από τα τοιχώματα.
  4. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, βάζοντας τα τελευταία μέσα στον κάδο του μίξερ.
  5. Ρίχνουμε και τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
  6. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο μπολ και χωρίς να καθαρίσουμε τον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε εκεί τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και τους χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
  7. Αδειάζουμε τους χτυπημένους κρόκους στη μαρέγκα ανακατεύοντας με τη μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  8. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα της βασιλόπιτας στο ταψί με τα φύλλα κρούστας, χωρίς να ξεχάσουμε να βάλουμε και το φλουρί.
  10. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά. Λίγο πριν γίνει η βασιλόπιτα, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού μέχρι να πάρουν μία βράση.
  2. Όταν η βασιλόπιτα ψηθεί και όπως είναι καυτή από τον φούρνο, την περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με μια κουτάλα.
  3. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς (αν θέλουμε, μπορούμε να την βγάλουμε από το ταψί) και γαρνίρουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη, σχηματίζοντας αν θέλουμε και τη χρονολογία με ένα πατρόν που θα φτιάξουμε από χαρτόνι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT