1 ώρα
προετοιμασία
45' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: 8
Για τη ζύμη
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Για την επιφάνεια
Διαδικασία
Για την ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε την Βενετσάνα με κρέμα σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσοχή, να μην καίει το γάλα, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά.
- Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα ξύσματα και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
- Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και χτυπάμε να ενσωματωθεί.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στον κάδο, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο του σπιτιού για 1 1⁄2 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
- Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις κάψει αλλά πριν φουσκώσει, αδειάζουμε το 1/3 σιγά σιγά στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας.
- Αδειάζουμε το μείγμα των κρόκων στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα, επαναφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς με ένα σύρμα μέχρι να βράσει και να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ.
- Την καλύπτουμε με μεμβράνη (να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μη δημιουργηθεί πέτσα) και αφήνουμε να κρυώσει.
Συνεχίζουμε με τη ζύμη
- Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε ελαφρώς.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 25 εκ., βάζουμε τη ζύμη και πιέζουμε απαλά να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για άλλη 1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο και χαράσσουμε ένα «X» στο κέντρο με ένα κοφτερό μαχαίρι.
- Προσεκτικά με τα δάχτυλά μας ανοίγουμε τη ζύμη σε αυτό το σημείο για να δημιουργήσουμε ένα κενό.
- Αδειάζουμε την κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε το κενό μέχρι να φτάσουμε στο χείλος (αφήνουμε λίγη κρέμα να υπερχειλίσει).
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με διακοσμητική ζάχαρη ή με κουκουνάρι ή κροκάν αμυγδάλου.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ελάχιστη άχνη ζάχαρη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.