![Παρφέ γιαούρτι με γλυκό βύσσινο](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2024/07/parfe-giaourti-me-gliko-visino-gastronomos-420x560.jpg?v=1721393899)
40'
προετοιμασία
1 ώρα και 5' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Τεμάχια: 12Για τα ρολά
Για τον κιμά
Για τις μελιτζάνες
Για το μείγμα γιαουρτιού
Διαδικασία
Κιμάς
- Για να φτιάξουμε βιετναμέζικα ρολά με μελιτζάνες, κιμά και γιαούρτι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχει σοτάρουμε τον κιμά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα, μέχρι να ξεχωρίσουν οι σβόλοι του, να αλλάξουν τελείως χρώμα και σχεδόν να ροδίσουν, αλλά κυρίως μέχρι ο κιμάς να στεγνώσει τελείως.
- Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά, προκειμένου να πιει ο κιμάς όλα τα υγρά που θα βγάλει και να στεγνώσει πλήρως, κάτι απόλυτα σημαντικό, ώστε στη συνέχεια να μη μουσκέψει και διαλύσει τα ρυζόφυλλα μέσα στα οποία θα τον τυλίξουμε.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 5 λεπτά, πάντα σε πολύ δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες και το κύμινο και σιγοβράζουμε με ανοιχτή την κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πιει ο κιμάς όλα τα υγρά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τον μαϊντανό και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε τον κιμά να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
Μελιτζάνες
- Με ένα μικρό μαχαίρι χαράζουμε χιαστί τη σάρκα κάθε μελιτζάνας (δηλαδή από την κομμένη πλευρά της).
- Στη συνέχεια, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Τις ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις σκουπίζουμε καλά.
- Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε 3 δόσεις, χρησιμοποιώντας 100 ml ελαιόλαδο σε κάθε δόση.
- Πρώτα ζεσταίνουμε καλά τη δόση του ελαιόλαδου σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια βάζουμε μια δόση μελιτζάνες, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, και τις τηγανίζουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να καραμελώσει κάπως η κομμένη πλευρά τους.
- Μετά τις γυρίζουμε και τις τηγανίζουμε από την πλευρά της φλούδας, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, πιέζοντάς τες καλά, ώστε να φύγει το περιττό λάδι και να λεπτύνουν.
- Τις αφήνουμε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
Γιαούρτι
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Ρολά
- Μουσκεύουμε τα βιετναμέζικα φύλλα, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Χρειάζεται προσοχή, γιατί αν τα μουσκέψουμε παραπάνω από όσο πρέπει, μπορεί να διαλυθούν.
- Απλώνουμε ένα ρολό πάνω σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι λαδόκολλας.
- Κατά μήκος του κέντρου κάθε ρολού βάζουμε από 2 μεγάλα φύλλα δυόσμου (ή περισσότερα μικρότερα), το ένα πίσω από το άλλο, σε σειρά.
- Σκεπάζουμε με 1 κομμάτι μελιτζάνας.
- Απλώνουμε από πάνω 1 γεμάτη κουτ. κιμά και 1 κουτ. σούπας μείγμα γιαουρτιού.
- Τυλίγουμε το φύλλο σε σφιχτό ρολό, σαν φλογέρα, ανασηκώνοντάς το με τη λαδόκολλα.
- Καθώς τυλίγουμε το ρολό, φέρνουμε προς τα μέσα τις πλαϊνές άκρες του φύλλου για να μη βγει έξω η γέμιση.
- Σερβίρουμε, τα βιετναμέζικα ρολά με μελιτζάνες, κιμά και γιαούρτι, κομμένα λοξά στη μέση ή τα βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξουν και να κόβονται πιο εύκολα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 53.