ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλλικές μελιτζάνες provençal με ντομάτα, κρεμμύδι, κάππαρη και ελιέςΓαλλικές μελιτζάνες provençal με ντομάτα, κάππαρη και ελιές
40' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: για 30 μπουρεκάκια

Για τη γέμιση

Για τις μελιτζάνες

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τα μπουρεκάκια μελιτζάνας ξεκινάμε με την γέμιση και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας. Αφού ζυμώσουμε, βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο τουλάχιστον για μισή ώρα, να σφίξει και να δέσουν οι γεύσεις.

Μελιτζάνες

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες (πάχους περίπου 2 - 3 χλστ.).
  2. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για περίπου 30 λεπτά. Τις ξεπλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
  3. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι (περίπου 1 εκ. από τον πυθμένα του) και, όταν ζεσταθεί, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις για 1 - 2 λεπτά, από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο ώστε να μη σπάνε όταν θα τυλίγουμε τα μπουρεκάκια.

Μπουρεκάκια

  1. Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο.
  2. Αραδιάζουμε τις λωρίδες μελιτζάνας σε μια επιφάνεια εργασίας και γεμίζουμε καθεμία με ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κιμά.
  3. Τυλίγουμε τις μελιτζάνες σαν ρολάκι (το πλαϊνό μέρος του μένει ανοιχτό) και το περνάμε μέσα από το χτυπημένο αυγό.
  4. Τακτοποιούμε τα ρολάκια σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ) που ιδανικά να τα χωράει σε μονή στρώση.
  5. Περιχύνουμε με το χυμό ντομάτας και το λάδι και μαγειρεύουμε τα μπουρεκάκια μελιτζάνας σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να γίνει και να μελώσει η σάλτσα.

Μυστικά

Μπορούμε, αφού θα μπούμε στον κόπο, να φτιάξουμε τη διπλάσια δόση, απλώς σε αυτή την περίπτωση αποφεύγουμε να τα στοιβάξουμε σε δύο στρώσεις στην κατσαρόλα για να μην διαλυθούν. Είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί. Προσέχουμε ο χυμός ντομάτας να είναι αρκετός ώστε να καλύψει σχεδόν τα μπουρεκάκια. Ψήνουμε μέχρι να γίνει η γέμιση και να μελώσει η σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 90.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών