ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣλουκουμάδες με βλίτα, κολοκυθάκια και τυριάΛουκουμάδες με βλίτα, κολοκυθάκια και τυριάΤο βολάκι είναι παραδοσιακό τυρί της Άνδρου σε σχήμα αχλαδιού. Είναι μαλακό, φρέσκο τυρί, συνήθως από αγελαδινό γάλα, με γεύση που θυμίζει φέτα, ενώ όταν ωριμάσει και ξεραθεί, θυμίζει πικάντικο κεφαλοτύρι. Το βρίσκουμε σε παντοπωλεία και ντελί.

30' προετοιμασία
5' ψήσιμο
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε βλίτα στη σχάρα με βολάκι Άνδρου, αρχικά βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε τα βλίτα.
  2. Τα βράζουμε για 2 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ρίξουμε στην κατσαρόλα) και τα στραγγίζουμε.
  3. Τα απλώνουμε σε καθαρές πετσέτες και τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς.
  4. Ετοιμάζουμε μέτρια θράκα (το χέρι μας να αντέχει 10-12 δευτερόλεπτα σε ύψος περίπου 10 εκ. από τη σχάρα).
  5. Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα, κατά προτίμηση μια σχάρα-λαβίδα με τετράγωνο, πυκνό πλέγμα, και απλώνουμε εκεί τα βλίτα.
  6. Τα ψήνουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα κατά τόπους, γυρίζοντας τακτικά τη σχάρα-λαβίδα.
  7. Τα απλώνουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού κατά τα γούστα μας και αλατοπίπερο.
  8. Συμπληρώνουμε με το τυρί και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε, τα βλίτα στη σχάρα με βολάκι Άνδρου, με ελαφρά ψημένες φέτες ψωμιού στη σχάρα και την κρέμα μαύρου σκόρδου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

Άρθρα και Συνταγές με Βλίτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών