Μια από τις σοκολατένιες συνταγές του Στέλιου Παρλιάρου.

40' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: περίπου 6

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, είτε με τα χέρια είτε στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ζύμη. Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, με τον πλάστη, σε λεπτό φύλλο με πάχος 3 χιλιοστά. Κόβουμε από αυτό μικρότερους δίσκους και τους μεταφέρουμε μέσα σε ατομικές φόρμες τάρτας (υπάρχουν διάφορα μεγέθη και είδη, εμείς χρησιμοποιήσαμε τσέρκια διαμέτρου 10 εκ. – τα οποία ακουμπήσαμε στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα– , βγήκαν 6 τέτοιες τάρτες). Οι δίσκοι ζύμης που θα κόψουμε θα πρέπει να επαρκούν να καλύψουν τον πυθμένα και τα τοιχώματα κάθε φόρμας. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει από αυτά.
  3. Στρώνουμε στο εσωτερικό κάθε τάρτας διάφανη μεμβράνη, αφήνοντας τις άκρες της να εξέχουν προς τα έξω και γεμίζουμε τις τάρτες μέχρι επάνω με ρύζι (θα βοηθήσει να ψηθούν χωρίς να φουσκώσουν). Γυρνάμε τις άκρες από τις μεμβράνες προς τα μέσα.
  4. Ψήνουμε τις τάρτες στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης.
  5. Γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και, μόλις ζεσταθούν καλά, τα αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα, την οποία έχουμε βάλει σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους αδειάζουμε στο μείγμα της σοκολάτας. Ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε τα ταρτάκια από τον φούρνο, αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι και τα γεμίζουμε με το μείγμα της σοκολάτας. Βάζουμε ξανά στον φούρνο, τον οποίο δυναμώνουμε στους 180° C και ψήνουμε για 5-7 λεπτά. Σερβίρουμε τις τάρτες κατά προτίμηση χλιαρές. Αν κρυώσουν, μπορούμε να τις ξαναζεστάνουμε ελαφρώς πριν τις προσφέρουμε.
  7. Μυστικό: Αντί για ατομικά ταρτάκια μπορούμε να φτιάξουμε μία μεγάλη τάρτα σε φόρμα διαμέτρου 20 εκ.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών