ΕΞΟΔΟΣ

Πάμε για καφέ στο Samba Coffee Roasters Crossroads

Με αφορμή τη νίκη του barista της Samba Coffee Roasters στο ελληνικό πρωτάθλημα, επισκεπτόμαστε το coffee shop στους Αμπελόκηπους και δοκιμάζουμε premium καφέδες.

08.03.2022| Updated: 09.03.2022
Πάμε για καφέ στο Samba Coffee Roasters Crossroads

Έφτασα στο μικρό καφέ δίπλα στο εντυπωσιακό Orbit Athens με κάποια λεπτά καθυστέρηση. Μπορεί και να το προσπερνούσα, αν δεν αναγνώριζα το λογότυπο της Samba, της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά του καφέ εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες. Την ιστορία μπορεί να την έχετε ξανακούσει: μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύεται το 1979, μεγαλώνει με σταθερά βήματα και την αναλαμβάνει η επόμενη γενιά την ώρα που η αγορά του καφέ «ανθίζει» στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα. Ο Κώστας Καλαφατάς, ο οποίος ηγείται σήμερα της εταιρείας, είναι ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος. Το ίδιο και η στρατηγική που έχει ακολουθήσει στο επιχειρείν. Ενώ καβουρδίζει και διανέμει ως χονδρέμπορος χρόνια τον καφέ Samba, μόλις πριν από λίγα χρόνια έφτιαξε το πρώτο coffee shop της εταιρείας, ένα ντιζαϊνάτο spot στη γωνία Λυκαβηττού και Σόλωνος. Εδώ εξυπηρετούνται κυρίως περαστικοί και εργαζόμενοι, με take away ή πίνοντας ένα γρήγορο καφέ στα όρθια.

Το δύο το καλό

Το κατάστημα που επισκεφτήκαμε με αφορμή μια γευσιγνωσία καφέ είναι μεγαλύτερο και νεότερο, προσφέρει δε ευρεία γκάμα αρτοποιημάτων, όπως και ελαφριά γεύματα. Το Samba Coffee Roasters Crossroads, όπως ονομάζεται, είναι το δεύτερο της οικογένειας Samba, και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2021. Εδώ, εκτός από το coffee station και τα τραπέζια, υπάρχει κουζίνα στην οποία παρασκευάζονται γλυκά και αλμυρά επί τόπου. Κέικ ημέρας -κέικ με lime, banana bread, κέικ καρότο-, μηλόπιτες, βάσκικο «καμμένο» τσιζκέικ, αλλά και σάντουιτς με salami, καπνιστό χοιρινό και κάποια χορτοφαγικά εδέσματα ψήνονται και σερβίρονται εντός, ενώ τροφοδοτούν και το κατάστημα του Κολωνακίου. Στον επάνω χώρο, με τη feel good αισθητική, κάθονται όσοι αναζητούν περισσότερη ησυχία. Εδώ υπάρχει και μια γωνιά για μίνι σεμινάρια, ενώ έγινε και μια γευσιγνωσία με εκλεκτό καφέ.

Ο Νίκος Αντζάρας παρασκεύασε τρεις καφέδες φίλτρου με προέλευση από την Κολομβία και τον Παναμά
Ο Αντζάρας κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στον διαγωνισμό για το πρωτάθλημα barista

Να τους πιεις στο… φλιτζάνι

Ο Νίκος Αντζάρας εργάζεται ως roaster στο speciality τμήμα της Samba Coffee Roasters, αλλά και στον ποιοτικό έλεγχο. Πριν από μερικά χρόνια δούλευε σε ένα κατάστημα με καφέ το οποίο τροφοδοτούσε η Samba, και έτσι γνώρισε τους καφέδες της. Στην πορεία του στην εταιρεία πέρασε από σχεδόν όλα τα πόστα – από barista μέχρι εισηγητής σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. Πριν από λίγες εβδομάδες διαγωνίστηκε στο εγχώριο πρωτάθλημα barista -μια δύσκολη δοκιμασία που απαιτεί μήνες προετοιμασίας και προσήλωση στον στόχο-, όπου και κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση.

Ο Νίκος μας έφτιαξε τρεις από τους καφέδες της σειράς Competition της Samba, που μπορεί κανείς να βρει με κάποια περιοδικότητα στο coffee shop. Δοκιμάσαμε δύο καφέδες από τον Παναμά, δύο Geisha από διαφορετικές φάρμες και με διαφορετικές επεξεργασίες και έναν από την Κολομβία, με φυσική επεξεργασία. Και οι τρεις παρασκευάστηκαν σε φίλτρο, στο πορσελάνινο σκεύος Origami, με την ίδια συνταγή: 24 γρ. καφέ για 400ml νερό. Εντυπωσιαστήκαμε από το πόσο διαφορετικές ήταν μεταξύ τους οι δυο γκέισες, καφέδες της ίδιας ποικιλίας από την ίδια χώρα. Αξέχαστος θα μου μείνει και ο κολομβιανός Mandela, από τη φάρμα La Esperanza, που είχε έντονη οξύτητα, γεύση και άρωμα από τροπικά φρούτα και berries και ένα πολύ καθαρό τελείωμα στην επίγευση. «Πρόκειται για ένα υβρίδιο ποικιλίας Caturra, το οποίο μελετούσαν στη φάρμα από το 2011 και πήραν την πρώτη σοδειά το 2017», εξηγεί ο Αντζάρας. Ο Mandela είναι ένας μόνο από τους καφέδες-υβρίδια που φτιάχνονται σε διάφορες καφεδοπαραγωγούς χώρες, με στόχο να είναι πιο ανθεκτικοί στην κλιματική αλλαγή. Με έτερο υβρίδιο διαγωνίστηκε ο Νίκος στον διαγωνισμό barista, ενώ τον Σεπτέμβριο πρόκειται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Μελβούρνη. 

Στην γευσιγνωσία που οργανώθηκε στον πάνω όροφο του Crossroads
To signature ρόφημα με βάση τον espresso που εμπνεύστηκε ο Νίκος για τον διαγωνισμό είχε φρουτένιο χαρακτήρα και δροσιστική επίγευση

Για το τέλος μας σέρβιρε το signature ρόφημα που παρουσίασε στους κριτές του διαγωνισμού, έναν πολύ ευχάριστο και δροσερό espresso, χτυπημένο και σερβιρισμένο με σμέουρα που είχαν υποστεί ζύμωση. Αυτό το ρόφημα, δυστυχώς, δεν είναι διαθέσιμο στα καταστήματα της Samba. Μπορεί κανείς όμως να δοκιμάσει espresso από διαφορετικές φάρμες, μικρότερης ή μεγαλύτερης παραγωγής, αλλά και αντίστοιχους καφέδες της σειράς Competition φτιαγμένους στη μηχανή Aremde, την πρώτη «see-through» εσπρεσιέρα. Με design που παραπέμπει σε διαστημικό εξοπλισμό, η μηχανή επιτρέπει την οπτική επαφή μεταξύ barista και πελάτη και κάνει τον καταναλωτή κοινωνό της παρασκευής, τον φέρνει πιο κοντά στο φλιτζάνι και ενδυναμώνει τη συνολική εμπειρία.

Samba Coffee Roasters Crossroads, Λασκαρίδου 7, Αμπελόκηποι, Τ/ 216-10.05.005
Samba Coffee Roasters, Σόλωνος 36, Κολωνάκι, Τ/ 210-36.37.283

Samba Coffee Roasters Crossroads

Λασκαρίδου 7, Αμπελόκηποι

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών