ΕΞΟΔΟΣ

5 από τα καλύτερα fried chicken στην Αθήνα

Πού τρώμε την αγαπημένη λιχουδιά που ξεκίνησε από τον αμερικάνικο Nότο και έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα γευστικά trend παγκοσμίως.

17.03.2022| Updated: 26.03.2022
5 από τα καλύτερα fried chicken στην Αθήνα

Ένα από τα πιο διάσημα αμερικάνικα εδέσματα και ένα από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως, το fried chicken ξεκίνησε από τον αμερικάνικο Νότο και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον πλανήτη. Επικρατεί ωστόσο ένα μυστήριο για το αν η συνταγή ανήκει στους Αφρικανούς σκλάβους, που πιθανολογείται ότι την έφεραν από την δυτική Αφρική, ή στους Σκοτσέζους αποίκους στην περιοχή. Ο Adrian Miller, που έχει μελετήσει όσο λίγοι το φαγητό του Νότου, στο βιβλίο του Soul Food: The Surprising Story of an American Cuisine, One Plate at a Time καταλήγει ότι το πιο πιθανό είναι να έχει σκοτσέζικες ρίζες. Πολλές φορές, βέβαια, στην ιστορία του φαγητού δεν υπάρχει μία και μόνη αλήθεια, γιατί οι πολιτισμοί αλληλεπιδρούν και οι άνθρωποι επηρεάζουν ο ένας τον άλλον. Το σίγουρο είναι ότι το 1925 στο βιβλίο The Virginia Housewife, Or Methodical Cook της Mary Randolph, μιας λευκής που ζούσε στον αμερικάνικο Νότο, βρίσκουμε την πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για τηγανητό κοτόπουλο. Κι ότι το 1936 ο Herald Sanders στο Κεντάκι εφευρίσκει έναν νέο τρόπο μαγειρέματος σε χύτρα και ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών και έτσι τo τελειοποιεί. Είναι η γνωστή σε όλους συνταγή του Kentucky Fried Chicken (KFC), η οποία παραμένει μυστική μέχρι σήμερα κι η οποία έκανε το fried chicken παγκόσμιο trend. Πέρα από την αμερικάνικη, υπάρχουν και άλλες δημοφιλείς εκδοχές του τηγανητού κοτόπουλου, όπως το κορεάτικο τηγανητό κοτόπουλο, το κλασικό κοτόπουλο σνίτσελ της κεντρικής Ευρώπης, το κοτόπουλο Κιέβου και το katsu, η ιαπωνική εκδοχή όπου το πανάρισμα γίνεται με πάνκο. Τα πιο διάσημα εστιατόρια για fried chicken παγκοσμίως είναι αμερικάνικα: το KFC, το Zaxby’s, το Church’s Chicken και το Popeye’s. Στην Αθήνα βρίσκουμε νόστιμο τηγανητό κοτόπουλο σε κοτοπουλάδικα, street food στέκια και εστιατόρια.

Chicken Pic Nic

Άνοιξε κατά την διάρκεια της καραντίνας, κάτι που περιέργως τους βοήθησε. Με τα εστιατόρια κλειστά, το κόνσεπτ «παίρνω φαγητό σε πακέτο και πηγαίνω για πικνίκ» ήταν κάτι που όλοι κάναμε λίγο πολύ. Το Chicken Picnic άνοιξε στην Καισαριανή στον δρόμο προς το δάσος του Υμηττού κι αυτό έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς Αθηναίους να το δοκιμάσουν στις βόλτες τους στο βουνό. Το κοτόπουλο άρεσε και η φήμη του εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα και πλέον το Chicken Pic Nic έχει και δεύτερο μαγαζί στο Περιστέρι. Το κοτόπουλό τους ψήνεται την ώρα που το παραγγέλνεις. Η συνταγή είναι του σεφ Μιχάλη Μερζένη που είναι και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού. Εδώ το τηγανητό κοτόπουλο βγαίνει σε δύο εκδοχές. Η μία είναι παναρισμένες κοτομπουκιές από φιλέτο κοτόπουλο (πραγματικά μια μπουκιά), τραγανές από έξω και με μαλακό κρέας στο εσωτερικό. Η άλλη, μισό ή ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια και παναρισμένο σε ένα αρωματικό μείγμα με δενδρολίβανο και αλάτι maldon με ξίδι – το κρέας βγαίνει ζουμερό και τα αρώματα του δεντρολίβανου δίνουν στην κάθε μπουκιά μια ιδιαίτερη νοστιμιά. Οι παναρισμένες μπουκιές μπαίνουν και σε σάντουιτς με σάλτσα greekslaw, ντομάτα και μουσταρδόμελο. Στο κατάστημα θα βρείτε επίσης craft μπίρες από τη μικροζυθοποιία Κίρκη. Μ.Π.

Γρηγορίου Θεολόγου 4, Καισαριανή (παραλαβή από το κατάστημα και διανομή μέσω wolt και efood), Τ/ 210-72.55.002. Καθημερινά 12:00 – 00:00.

Αγίου Σώστη 59, Περιστέρι, Τ/ 210-57.13.600 . Ωράριο: καθημερινά 17:00 – 00:30.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα cookies στην ΑθήναΤα καλύτερα cookies στην Αθήνα

Jackaroo

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jackaroo (@jackaroo_sandwiches)

Το πειραιώτικο σαντουιτσάδικο είναι της υπερβολής.  Έχουν στο μενού τους μπιφτέκια, τριπλά τυριά, τεράστια σάντουιτς, ανάμεσα στα οποία και ένα με κοτόπουλο, παγωτό βανίλια και καυτερό μέλι, για το οποίο διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Το τηγανητό τους κοτόπουλο πάντως είναι πολύ νόστιμο και τραγανό κι από μόνο του λόγος για να κατέβουμε στον Πειραιά. Τα fried chicken fingers από φρέσκο στήθος κοτόπουλου μαρινάρονται για 24 ώρες και πανάρονται με μυστικό μείγμα. Το αποτέλεσμα είναι πληθωρικό και πεντανόστιμο. Συνοδεύονται από διάφορες σάλτσες. Εμείς ψηφίζουμε την buffalo dip και την καυτερή, χειροποίητη sriracha mayo. Μ.Π.

Σωτήρος Διός 45, Πειραιάς, Τ/ 210-41.00.015. Τρίτη-Παρασκευή 18.00-01.00, Σαββατοκύριακο 12.30-1.00, Δευτέρα κλειστά. 

Τσίκεν the Van

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tsiken The Van (@tsikenthevan)

Το βαν έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Μάιο του 2021 στο Βurger Festival. Η απήχηση ήταν μεγάλη και η ομάδα αποφάσισε να στήσει μόνιμα την καντίνα της στη βιομηχανική ζώνη του Μοσχάτου. Πίσω από την ιδέα βρίσκονται πέντε φίλοι που έχουν μεγάλη αγάπη για το street food και ειδικά για το fried chicken. Από το Τσίκεν the Van παραγγέλνουμε ή, ακόμη καλύτερα, πάμε από εκεί για να απολαύσουμε το κοτόπουλο μας ζεστό και τραγανό. Τρώμε tenders από παναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου, μαριναρισμένο για 24 ώρες, με δικές τους τηγανητές πατάτες και διάφορες σος που φτιάχνουν οι ίδιοι και φτερούγες κοτόπουλου που είναι πραγματικά τραγανές. Δεν παραλείπουμε να πάρουμε το τυλιχτό τους, ζουμερά φιλέτα κοτόπουλου κλεισμένα σε τορτίγια με την καυτερή τους σος, σαλάτα coleslaw και αγγουράκι τουρσί, είναι σκέτη νοστιμιά!  Μ.Π.

Κοντονή 27, Μοσχάτο, (παραγγελίες μέσω wolt και e-food.gr), Τετάρτη-Κυριακή 18.00-00 (Δευτέρα-Τρίτη κλειστά)

Αμερικάνα

Στάση στην Αμερικάνα, ένα street food στέκι που έχει πάντα κάτι νόστιμο και λαχταριστό. Στο μενού της βρίσκουμε διάφορες λιχουδιές με αμερικάνικη έμπνευση. Είναι όλα νόστιμα, αν και τελευταία μας αρέσει πολύ ο «κουβάς» με crispy κοτόπουλο (φιλέτο από μπούτι) παναρισμένο με ένα δικό τους μείγμα που το κάνει πραγματικά τραγανά. Το κρέας είναι τόσο μαλακό που λιώνει στο στόμα. Οι τραγανές μπουκιές είναι εθιστικές και το κουβαδάκι σίγουρα δεν αρκεί για δύο (έτσι λέει το μενού), ειδικά αν η παρέα πεινάει πολύ. Μαζί με το τηγανητό κοτόπουλο παραγγέλνουμε και τα onion rings. Είναι και αυτά άκρως εθιστικά. Μ.Π.

Αμερικάνα, Αναπαύσεως 15, Μετς (διανομή μέσω wolt και efood), Τ/ 210-92.42.966.

Nolan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nolan Restaurant (@nolanrestaurant)

Ένα από τα πιάτα που δεν βγήκε ποτέ από το μενού του Nolan και υπήρχε εκεί από την αρχή της λειτουργίας του είναι το NFC, το Nolan Fried Chicken δηλαδή, με το όνομα – αναφορά στον Αμερικάνο «συνταγματάρχη» του τηγανητού κοτόπουλου. Ο Σωτήρης Κοντιζάς και η ομάδα του πήραν αυτό το junk της παιδικής ηλικίας και το εξέλιξαν ώστε να είναι πάντα τραγανό και ζουμερό, διατηρώντας όμως την θαλπωρή που έχει το να τρως τηγανητό κοτόπουλο. Σερβίρεται με χειροποίητη μαγιονέζα, σπιτική πίκλα αγγουριού και λίγη πρασινάδα για ξεκάρφωμα. Γ.Π.

Βουλής 31-33, Αθήνα, Τ/210-32.43.545. Καθημερινά εκτός Κυριακής, 13.00-17.30 και 19.00-23.30.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών