ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Σαντορίνη: Πρώτη γευσιγνωσία κρασιών στο νέο οινοποιείο του Πάρι Σιγάλα

Δοκιμάζουμε πρώτοι το πρώτο Ασύρτικο της νέας εποχής του θρυλικού οινοποιού της Σαντορίνης στο καινούργιο του οινοποιείο Oeno Π.

20.05.2022| Updated: 23.05.2022
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Σαντορίνη: Πρώτη γευσιγνωσία κρασιών στο νέο οινοποιείο του Πάρι Σιγάλα

Καινούργια αρχή και σόλο καριέρα για τον Πάρι Σιγάλα, την εμβληματικότερη μορφή στον χώρο του κρασιού στη Σαντορίνη. Πρωτεργάτης και εκ των θεμελιωτών του σαντορινιού οίνου εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, επιστρέφει στην παλιά οικογενειακή κάναβα, απ’ όπου ξεκίνησε να φτιάχνει κρασί πριν από μερικές δεκαετίες – προτού μετακομίσει στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα και εξακολουθεί να λειτουργεί το Κτήμα Σιγάλα, με οινοποιό πλέον τον Στέλλιο Μπουτάρη (Κτήμα Κυρ Γιάννη).

Ασύρτικο από τρία αμπέλια, ζυμωμένο στα πιθάρια. Μια νέα, απολαυστική εκδοχή της Σαντορίνης είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει στην αγορά

Επισκεφτήκαμε το πιο μικρό οινοποιείο του νησιού, που βρίσκεται δίπλα από την οικία του Πάρι Σιγάλα, ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, στην παραλία Μπαξέδες, και περιηγηθήκαμε στον υπό διαμόρφωση χώρο, όπου θα φτιάχνει από φέτος τα μικρής παραγωγής κρασιά του με χρήση πιεστηρίου τύπου Καμπανίας και οινοποίηση σε πήλινα πιθάρια.
Με το χαρακτηριστικό Π, το αρχικό γράμμα του ονόματός του ως λογότυπο, θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες το πρώτο κρασί της νέας εποχής στην επαγγελματική πορεία του. Πρόκειται για τα Tria Ampelia, ένα premium Ασύρτικο του 2020. Αυτό το κρασί ουσιαστικά καθρεφτίζει την εσωτερική του ανάγκη να οδηγήσει την ποικιλία στα άκρα και να ανακαλύψει μέχρι πού μπορεί να τεντώσει το σχοινί. «Αισθάνομαι ότι δεν έχω ολοκληρώσει την αναζήτησή μου, είναι μια ανάγκη που πηγάζει από μέσα μου, λόγος υπαρξιακός, η αίσθηση ότι δεν έχω πετύχει ακόμα την απόλυτη έκφραση του Ασύρτικου», λέει ο ίδιος, εξηγώντας ότι αποσύρθηκε μεν από το Κτήμα Σιγάλα, αλλά το αίσθημα του ανολοκλήρωτου τον οδήγησε να εξακολουθήσει να δοκιμάζεται με την αγαπημένη του ποικιλία. «Θέλω να καταφέρω να συγκεντρώσω σε ένα μπουκάλι τη δύναμη του Ασύρτικου, αλλά με περισσότερη ευγένεια. Το αμπέλι και το κρασί είναι για μένα η χαρά της ζωής», τονίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Rachel SingerRachel Signer: Η αγγελιοφόρος των φυσικών κρασιών

Το Ασύρτικο Tria Ampelia του 2020 θα κυκλοφορήσει εφέτος σε περίπου 5.000 φιάλες

Νέα αρχή για τον σπουδαίο οινοποιό Πάρι Σιγάλα

Με οδηγό τη μεγάλη εμπειρία του, επέλεξε πολύ προσεκτικά τα τρία αμπελοτόπια στο Ακρωτήρι, τα Φηρά και το Μεγαλοχώρι, και κατάφερε να χαρμανιάσει τα σταφύλια σε ιδανική αναλογία. Αν και στις τυφλές γευσιγνωσίες είναι που λάμπει συνήθως η αλήθεια –ανεπηρέαστη από την υποκειμενικότητα του όποιου προσωπικού συναισθήματος -, τολμώ να πω ότι το κρασί από τη δροσερή φιάλη με το Ασύρτικο του 2020 που γέμισε το ποτήρι μου εκεί, στους Μπαξέδες, ήταν η ωραιότερη «φρέσκια» Σαντορίνη που έχω πιει μέχρι σήμερα. Οινοποιημένη σε πιθάρια, με αρμύρα και φουλ γκάζια, μινεράλ, τυπική, αλλά υπέρκομψη, όλο λεμόνια, λίγα λουλούδια και γινωμένα ροδάκινα, είχε επίγευση δίχως τέλος.
Το Ασύρτικο Tria Ampelia του Πάρι Σιγάλα θα κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά την παραγωγή του -φέτος σε περίπου 5.000 φιάλες και μελλοντικά μέχρι και 10.000 μάξιμουμ-, και είναι το ιδανικό κρασί για σπουδαία δείπνα, με επίκεντρο τα ψάρια και τα θαλασσινά. Τα επόμενα χρόνια πρόκειται να κυκλοφορήσει επίσης το Νυχτέρι από 100% πρόρογο Ασύρτικου υπερώριμου τρυγητού ζυμωμένο σε παλιά βαρέλια, όπως και το Μαυροτράγανο με σταφύλι διαλεγμένο ρόγα ρόγα με το χέρι, χωρίς καν χρήση απορραγιστήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Νεμέα με βορινή ματιάΗ Νεμέα με βορινή ματιά

Τα πρώτα μπουκάλια του Ασύρτικου θα βγουν στην αγορά σε λίγες ημέρες -με τιμή λιανικής περί τα 70 ευρώ-, ενώ γύρω στις αρχές του καλοκαιριού το οινοποιείο θα είναι έτοιμο να δεχτεί επισκέψεις και να διοργανώσει γευσιγνωσίες.

Μπαξέδες, Οία, Τ/ 697-98.06.087

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών