ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα μούσμουλα στην κουζίνα: 10+1 ιδέες για νόστιμες και εύκολες συνταγές

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο απολαμβάνουμε τα μούσμουλα όχι μόνο σκέτα σαν φρούτα, αλλά και σαν υλικό μέσα σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές.

27.04.2023
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Τα μούσμουλα στην κουζίνα: 10+1 ιδέες για νόστιμες και εύκολες συνταγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒγήκαν τα μούσμουλα! Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε και ένα απίθανο κόλπο για να τα καθαρίσουμεΒγήκαν τα μούσμουλα! Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε και ένα απίθανο κόλπο για να τα καθαρίσουμεΤα ώριμα, γλυκά μούσμουλα καταναλώνονται τόσο ωμά, όσο και αποξηραμένα ή μέσα σε παρασκευάσματα όπως μαρμελάδες, τσάτνεϊ, παγωτά, αλείμματα και σάλτσες. Να λοιπόν 10+1 ωραίες ιδέες για νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Κολατσιό με μούσμουλα και πικάντικο τυρί: Απλώς καθαρίζουμε ώριμα μούσμουλα και τα απολαμβάνουμε με ζυμωτό ψωμί και ένα ρωμαλέο κίτρινο τυρί, π.χ. ωριμασμένη γραβιέρα Νάξου ή Κρήτης, ή παρμεζάνα.

Μαρμελάδα μούσμουλο από τον Χριστόφορο Πέσκια: Καθαρίζουμε 1 κιλό μούσμουλα από φλούδες και κουκούτσια και τα βράζουμε για 30-40 λεπτά σε μια κατσαρόλα μαζί με 200 γρ. καστανή κρυσταλλική ζάχαρη και 30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοτριμμένο. Συνοδεύει πιατέλες τυριών και ψητό χοιρινό.

Ντρέσινγκ μούσμουλου από τη Νένα Ισμυρνόγλου: Βράζουμε ή ψήνουμε 8-10 μούσμουλα με το κόλπο που περιγράψαμε παραπάνω, ψιλοκόβουμε ή λιώνουμε τη σάρκα τους και την προσθέτουμε σε απλό ντρέσινγκ για πράσινη σαλάτα.

Μούσμουλα γλυκό του κουταλιού από την Κεφαλονιά/ Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Άλειμμα μούσμουλου με καραμέλα από τη Νένα Ισμυρνόγλου: Λιώνουμε 200 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη σταδιακά, σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να γίνει ξανθή καραμέλα. Προσθέτουμε την πούλπα από 15-16 ώριμα μούσμουλα (που καθαρίζουμε με το κόλπο που περιγράψαμε) και 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ. Βράζουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το ξύσμα από 1/2 λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Τσάτνεϊ μούσμουλο πικάντικο από τη Νένα Ισμυρνόγλου: Ετοιμάζουμε το άλειμμα μούσμουλου με καραμέλα αλλά μαζί με τα φρούτα προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο και 1 μέτριο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι που έχουμε από πριν σοτάρει σε χαμηλή φωτιά με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, μέχρι να καραμελώσει.

Σάλτσα ψητών μούσμουλων για μαγειρευτό κρέας από τη Νένα Ισμυρνόγλου: Ψήνουμε 1 κιλό πλυμένα και στεγνά μούσμουλα, ακαθάριστα, σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για περίπου 15 λεπτά ή λιγότερο, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν. Όταν κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε, τα καθαρίζουμε και λιώνουμε τη σάρκα τους στον πολυκόφτη. Την προσθέτουμε σε λεμονάτο χοιρινό ή μοσχάρι, περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά.

Λικέρ από κουκούτσια μούσμουλων: Αποξηραίνουμε τα κουκούτσια από 50 μούσμουλα στον ήλιο, για 15 ημέρες. Τα σπάμε, παίρνουμε από μέσα τα μικρά «αμυγδαλάκια» τους και τα βάζουμε σε γυάλα μαζί με 700 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και 1 φιάλη (750 ml) κονιάκ. Τα αφήνουμε στον ήλιο για 2 μήνες, ανακινώντας τις πρώτες ημέρες τη γυάλα, καθημερινά, για να λιώσει η ζάχαρη. Φυλάμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια.

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Μούσμουλα ψητά, γεμιστά με κεμπάπ, από τη Σταυριανή Ζερβακάκου: Η έμπνευση είναι πολίτικη. Η συνταγή είναι παρόμοια με ένα εκλεκτό πολίτικο ορεκτικό, τα βερίκοκα γεμιστά με κιμά. Εδώ, ψήνουμε απλά κεμπάπ από σκέτο αρνίσιο κιμά με μπόλικο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, τα πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες και τις μοιράζουμε σε ισάριθμα κομμένα στη μέση μούσμουλα, καθαρισμένα και χωρίς κουκούτσια, με το κόλπο που περιγράψαμε πιο πάνω. Ψήνουμε τα γεμιστά μούσμουλα και τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου και βασιλικού. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Λαδόξιδο μούσμουλου: Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τη σάρκα από 8 μούσμουλα (καθαρισμένα και χωρίς κουκούτσια, με το κόλπο που αναφέραμε παραπάνω), μαζί με 20 ml ξίδι, αλάτι, μαύρο και πράσινο πιπέρι. Προσθέτουμε 60 ml ελαιόλαδο και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Περιχύνουμε πράσινη σαλάτα από 1 μαρούλι, 1 μάτσο αντίδι και 1 μάτσο ρόκα, όλα σε μέτρια κομμάτια και σκορπίζουμε στο τέλος 2 κουτ. σούπας ελαφρώς καβουρδισμένα κουκουνάρια και την ψιλοκομμένη σάρκα από 3 μούσμουλα.

Μούσμουλα γλυκό του κουταλιού από την Κεφαλονιά: Καθαρίζουμε 1 κιλό μούσμουλα με το κόλπο που περιγράψαμε παραπάνω, τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού και τα βράζουμε σε σιρόπι από ζάχαρη, νερό, κανέλα και φλούδα λεμονιού, μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε το μείγμα για 1 βράδυ (με την κατσαρόλα σκεπασμένη με πανί) και την επόμενη ημέρα τα ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Σαλάτα με λαδόξιδο μούσμουλου: (Τα υλικά είναι για 4 άτομα). Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε σε ένα μπολ 1 μαρούλι, 1 λεπτό μάτσο αντίδια και 1 μάτσο ρόκα ή κάρδαμο. Καθαρίζουμε 10 μούσμουλα από φλούδα και κουκούτσια με το κόλπο που περιγράψαμε παραπάνω. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη 20 ml ξίδι, 7-8 από τα μούσμουλα, αλάτι και μαύρο και πράσινο πιπέρι. Τα χτυπάμε για λίγο και προσθέτουμε 60 ml ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα. Περιχύνουμε τα σαλατικά με το λαδόξιδο και γαρνίρουμε με τα μούσμουλα που κρατήσαμε στην άκρη κομμένα σε μικρά κομμάτια. Στη σαλάτα αυτή ταιριάζουν πολύ τα κουκουνάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα γλυκά του κουταλιού αλλιώςΤα γλυκά του κουταλιού αλλιώς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών