«Λειβαθινές αρχόντισσες μεσπολοταϊσμένες», έγραφε ο Τζώρτζης Μολφέτας (Κεφαλονίτης σατιρικός ποιητής, μουσικός και εκδότης) σε ένα από τα φύλλα της εφημερίδας «Ζιζάνιο» που εξέδιδε στο νησί του, για να περιγράψει την αξία που είχαν οι μέσπολες (μούσμουλα) στην παράδοση της Κεφαλονιάς. Η Λειβαθώς ήταν η περιοχή των πλοιοκτητών και, για όλους τους Κεφαλλήνες, ο τόπος των αρχόντων.

Τη συνταγή αυτή μας έδωσε η κ. Νιόβη Φωτεινάτου-Καμπίτση από την Κεφαλονιά, σε μια επίσκεψη του «Γαστρονόμου» στο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ σιόρα Κατερίνα μάς μυεί στη συναρπαστική κουζίνα της ΚεφαλονιάςΗ σιόρα Κατερίνα μάς μυεί στη συναρπαστική κουζίνα της Κεφαλονιάς ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκό κουταλιού σταφύλιΓλυκό κουταλιού σταφύλι
1 ώρα και 30' παρασκευή
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 30'

Υλικά

Βάρος: για περίπου 1 κιλό

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Ξεφλουδίζουμε τα μούσμουλα, τα κόβουμε προσεκτικά στη μέση, περνώντας το μαχαίρι γύρω γύρω από τα μεγάλα κουκούτσια του, και τα αφαιρούμε. Φροντίζουμε να μείνουν ατόφια τα κομμάτια των φρούτων.
  2. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.

Σιρόπι

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα του λεμονιού και τα ζεσταίνουμε μέχρι να πάρουν μία βράση.
  2. Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για αρκετά λεπτά, μέχρι να δούμε ότι σχηματίζονται μεγάλες φουσκάλες. Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν δεν κυλά εύκολα από τη ράχη ενός κουταλιού.
  3. Ρίχνουμε στο σιρόπι τα μούσμουλα μαζί με τα υγρά του μπολ. Το σιρόπι είναι πολύ πυκνό τώρα, αλλά με τα υγρά που θα βγάλουν τα μούσμουλα θα αραιώσει και πάλι.
  4. Σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές με προσοχή, μέχρι τα μούσμουλα να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλύονται.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καθαρό πανί και αφήνουμε κατά μέρος για 1 βράδυ.
  6. Την επόμενη ημέρα αφαιρούμε το πανί, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  7. Για να δούμε αν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μία κουταλιά σε ένα πιατάκι που έχουμε αφήσει για λίγα λεπτά στην κατάψυξη. Περνάμε το δάχτυλό μας από το σιρόπι και, αν το δρομάκι που ανοίξει κλείνει ξανά, αργά, το σιρόπι είναι έτοιμο.
  8. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάμε την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού και μοιράζουμε το καυτό γλυκό σε ζεστά, αποστειρωμένα βαζάκια, γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω.
  9. Τα κλείνουμε με τα καπάκια τους, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Διατηρούμε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.

Γλυκό Muscat of Kefalonia από το οινοποιείο Πετρακόπουλου ή ένα Γλυκόρωγο λιαστό από Μοσχάτο και Μαυροδάφνη από την Ορεάλιο Γη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών