Ταιριάζει το τσίλι στο κάστανο; Πάει η λουίζα στο κυδώνι; «Πίνουν» τα αχλάδια Μαυροδάφνη;
Για να απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις πειραματιστήκαμε αρκετά. Το παιχνίδι των συνδυασμών είναι ατελείωτο όταν έχεις για πρωταγωνιστή ένα φρούτο. Στο παρελθόν, που ο κύκλος ζωής κάθε καρπού ήταν σύντομος, η προσθήκη ζάχαρης και η μετατροπή του σε διατηρητέο στο βάζο είχε σκοπό να κρατήσουμε το φρούτο “ζωντανό” λίγο ακόμα. Σήμερα, που η εποχικότητα είναι μια έννοια πιο ελαστική και η αφθονία των καρπών (δυστυχώς) δεδομένη, μας δίνεται η ευκαιρία, με σεβασμό, να δοκιμάσουμε περισσότερα γευστικά ντουέτα. Κάπως έτσι, για αλλαγή και ύστερα από μερικά επιτυχημένα ζευγάρια καταλήξαμε πως το γλυκό βελούδινο κάστανο γίνεται ένα σπιρτόζικο χάδι όταν μαγειρευτεί με καστανή ζάχαρη και τσίλι. Τα ξινόμηλα λατρεύουν την κανέλα, ενώ η γλυκιά Μαυροδάφνη πάει γάντι στη βουτυρένια γεύση των αχλαδιών. Βάζουμε το πορτοκάλι στο φούρνο, η οξύτητα μαλακώνει, η ζουμερή του σάρκα γλυκαίνει και το κονιάκ του δίνει μπαχαρένια αρώματα. Αξίζει να δοκιμάσετε το συνδυασμό της λιαστής ντομάτας με περγαμόντο, δυο υλικά με πλούσια σάρκα και οξύτητα αιχμηρή. Όσο για τα κυδώνια, χρυσοί πρωταγωνιστές της εποχής φουρνίζονται με μέλι και λουίζα και αποτελούν ένα αρχοντικό επιδόρπιο για το τραπέζι. Γιαούρτι ή καϊμάκι στο πλάι, επιβάλλονται.

Δείτε 6 συνταγές για γλυκά του κουταλιού:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών