ΜΑΓΑΖΙΑ

Αρωδαμός

Ένας «τρυφερός βλαστός» από την Κρήτη με εκλεκτά προϊόντα για το τραπέζι μας.

19.03.2012| Updated: 15.02.2024
Αρωδαμός

Ένας «τρυφερός βλαστός» από την Κρήτη με εκλεκτά προϊόντα για το τραπέζι μας.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Το λαδί, η ώχρα και το ροδί των μινωικών ανακτόρων της Κνωσού πιστοποιούν με το πρώτο τον προσανατολισμό του. Στην υπέροχη ατμόσφαιρα του παντοπωλείου «Αρωδαμός» -μια από τις πιο εύηχες λέξης της κρητικής διαλέκτου που σημαίνει τρυφερός βλαστός ή πρώτη φυλλωσιά της άνοιξης-, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, θα νιώσετε πολύ ευχάριστα ανάμεσα σε ανθρώπους των οποίων η προέλευση και η εμπειρική γνώση σε γεύσεις και αρώματα αντικατοπτρίζεται στις εξαίρετες επιλογές των προϊόντων τους.

Τι ψωνίζουμε: Όλοι γνωρίζουμε πως το «υγρό χρυσάφι» της Ελλάδας, το ελαιόλαδο, είναι η βάση του μεσογειακού τρόπου διατροφής, και, ασφαλώς, σήμα κατατεθέν της Κρήτης. Κρασί, τσικουδιά, ψιλολιές, ντάκος, γραβιέρα, ανθότυρο, ξινομυζήθρα, συμπληρώνουν, ανάμεσα στα άλλα, την εικόνα του καθημερινού τραπεζιού των κατοίκων της. Εκεί, θα βρείτε όλα εκείνα που κάνουν τη διαφορά από τα βιομηχανοποιημένα, τα «μαζικά» των σούπερ μάρκετ. Μεγάλη ποικιλία από τραγανά, νόστιμα, αρτοποιήματα (παξιμάδια σταρένια, κρίθινα, σικάλεως, επτάζυμα, λαδιού, κρασοκούλουρα, κουλουράκια κανέλλας κλπ), σπιτικά γλυκά του κουταλιού, θυμαρίσιο μέλι, ρίγανη, δίκταμο, φυσικά, και, πλήθος άλλα βότανα για αρωματικά αφεψήματα, που ενισχύουν την καλή υγεία. Μας κέρασαν γευστικό ρακόμελο και αφεθήκαμε να «ταξιδέψουμε», για λίγο, στην Κρήτη, μια και σε κεντρικό σημείο του μαγαζιού εναλλάσσονταν σε μια οθόνη εικόνες από τις σπάνιες ομορφιές της, υπό τους ήχους του Ξυλούρη και του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Μας άρεσαν τα αλλαντικά τους, το άπαχο χοιρινό απάκι και τα ξιδάτα λουκάνικα. Μας πρότειναν τα Σκιουφικτά (ζυμαρικά) της Melco, το αλεύρι Μύλων Κρήτης, το μοναδικό μέλι του Στεφανάκη («Μελίγυρις»), το πατέ αγκινάρας και τις σάλτσες με ελαιόλαδο του Μανούσου,- χωρίς ίχνος συντηρητικών-, τις σφακιανές πίττες, τα καλτσούνια, τα ντολμαδάκια. Μάθαμε για τα διεθνώς βραβευμένα κρασιά του Στραταριδάκη (Βιδιανό και Σπίνας), τo έξτρα παρθένο λάδι της Candiasoil, σε μπουκάλι πραγματικό κομψοτέχνημα, υπόδειγμα για το πως θα έπρεπε να είναι όλα τα εξαγώγιμα προϊόντα μας. Μην παραλείψετε να ζητήσετε τις γραβιέρες του Σταματογιώργη και του Κλάδου, την πικάντικη του Μαρή ή την ωρίμανσης 14 μηνών, των Τριών Μοναστηριών. Το τυροζούλι του Χαιρέτη θα το λατρέψετε, ενώ, κάθε Τρίτη απόγευμα, στο ψυγείο βρίσκετε φρέσκια μαλακή μυζήθρα. Και, αν σας λείψει κάτι που δεν το έχει η Κρήτη, θα πάρετε φακές, ρεβύθια και ρύζι από τη Λάρισα, όπως και χειροποίητο Σαλονικιώτικο χαλβά του Λουκά. Συν τω χρόνω θα υπάρχουν και πολλές άλλες εκπλήξεις…

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών