ΑΓΟΡΑ

Ένα βιβλίο συνταγών που μοσχοβολάει Κρήτη

Η Αρετούσα Ιερωνυμάκη με το πρόσφατο βιβλίο συνταγών της, το γευστικό περιβόλι της, όπως το χαρακτήρισαν οι φίλοι της, μας εισαγάγει, μέσα και από την όμορφη εικονογράφηση, στο δικό της σύμπαν.

28.02.2024
Ένα βιβλίο συνταγών που μοσχοβολάει Κρήτη

Το βιβλίο «Μy book of seasonal Cooking» είναι γραμμένο στα Αγγλικά και μας μεταφέρει την αίσθηση της ανάλαφρης αρμονικής πληρότητας που διαθέτουν οι συμφιλιωμένοι με τους κύκλους της ζωής άνθρωποι.

Η Αρετούσα Ιερωνυμάκη ζει και εργάζεται στην Κρήτη έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι ο τόπος της είναι ευλογημένος.

Με το βιβλίο της αυτό μας προσφέρει μια σειρά από «στοχαστικές συνταγές» όσον αφορά το μέλλον και τις επιλογές της διατροφής μας, αλλά και γεμάτες χρώματα και λιχούδικες νοστιμιές!

Η μαγειρική ως ανακάλυψη, μαγεία, απόλαυση, ψυχαγωγία αλλά κυρίως επιλογή. Το φαγητό ως μέσο επικοινωνίας όχι μόνο με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό, το φαγητό που δεν περικλείει μόνο την προετοιμασία του αλλά και την εύρεση των πρώτων υλών. Τις πρώτες ύλες που παρέχει γενναιόδωρα το νησί, δημιουργώντας το κρητικό θαύμα, μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες του πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα νέα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να διαβάσουμεΤα νέα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να διαβάσουμε

Μαγειρική στους κύκλους των εποχών: Τα ζεστά και ξερά καλοκαίρια, το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές με τη φύση να ξαναζωντανεύει, τους υγρούς χειμώνες με τα μυριστικά χόρτα και τα γλυκά λεμόνια, την σύντομη και φευγαλέα άνοιξη.

Κι αν νομίζετε ότι εδώ έχουμε άλλο ένα βιβλίο για την ηθική της διατροφής σφάλετε, γιατί ο γαστρονομικός πολιτισμός μας είναι εξ ορισμού ηθικός, οικολογικός, μετρημένος. Είναι αυτό που είχαμε και απωλέσαμε, είναι αυτό που έρρεε στις φλέβες των γονιών και των παππούδων μας, που όλα τα αξιοποιούσαν και όλα τα προσάρμοζαν χωρίς να χάνεται ούτε η διατροφική αξία ούτε η απόλαυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒιβλίο: ο «Τσελεμεντές» των ΙταλώνΒιβλίο: ο «Τσελεμεντές» των Ιταλών

Γιατί αυτό που ονομάζεται νέα γαστρονομική ηθική είναι κάτι το παμπάλαιο γερά ριζωμένο στην καθημερινότητα των αγροτικών πληθυσμών, που τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα στην χώρα μας γνώριζαν πως να αξιοποιούν τα δώρα της φύσης. Με προσωπικό κόπο, με μόχθο, με τον ιδρώτα τους αλλά και μάτια ανοιχτά όπως αυτά της Αρετούσας Ιερωνυμάκη, που είναι σε θέση να ενσωματώνει στα φαγητά της άνθη, φυτά και καρπούς από τον βοτανικό παράδεισο της Κρήτης.

Φυσιολατρία στην πράξη δηλαδή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒιβλίο: το υποθηκοφυλακείο των συνταγώνΒιβλίο: το υποθηκοφυλακείο των συνταγών

Ή αλλιώς, όπως αναρωτιόταν η Λωξάνδρα, «Είναι ανάγκη να γράφεις ποιήματα για να είσαι ποιητής; Ή να ξέρεις τις νότες για να είσαι μουσικός; Ή να είσαι θρήσκος για να φτάσεις στον Παράδεισο; Να τονα ο Παράδεισος, και αν έχεις μάτια βλέπεις. Αν δεν έχεις μάτια, ούτε στη γη ούτε στον ουρανό Παράδεισο δεν πρόκειται να γνωρίσεις.» (σελ. 63, Λωξάνδρα, Μαρία Ιορδανίδου, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, τέταρτη έκδοση)

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά κυρίως για την ευαίσθητη ώριμη γραφή, την αυθεντικότητα και τον πλούτο των εικόνων του, αναζητήστε τον κομψό αυτόν οδηγό μαγειρικής και δοκιμαστείτε με το μοσχαράκι το εμβαπτισμένο στα φρούτα του φθινοπώρου, τον χειμωνιάτικο ξινόχοντρο με το θυμάρι, τις ανοιξιάτικες αγκινάρες με τα χλωροκούκια, τις καλοκαιρινές μπάμιες με το ψάρι και καλή σας όρεξη!

Συνταγές για να ξαναβρούμε την χαμένη ενότητα με την Φύση, τη Μάνα Γη.

 

Αρετούσα Ιερωνυμάκη, My Book of Seasonal Cooking, Τυποκρέτα, Ηράκλειο 2023

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών