ΑΓΟΡΑ

Τα νέα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να διαβάσουμε

Μαζώξεις για μεξικάνικο μπάρμπεκιου, πειραματισμοί με σπιτικά κρουασάν ή γλυκά σε σχήμα γάτας (!); Κάνουμε χώρο στη βιβλιοθήκη μας και ετοιμαζόμαστε να περάσουμε τη σεζόν συντροφιά με καινούργιες συνταγές και ιστορίες φαγητού απ' όλο τον κόσμο.

23.05.2023
Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκκαβα
Τα νέα βιβλία μαγειρικής που θέλουμε να διαβάσουμε

Μαζί με την άνοιξη έρχεται και μια φρέσκια σοδειά βιβλίων μαγειρικής –το ένα πιο ενδιαφέρον από το άλλο. Μαζώξεις με μεξικάνικο μπάρμπεκιου ή πειραματισμοί με σπιτικά κρουασάν; Παραδοσιακές και πρωτοποριακές ιδέες με βάση το γιαούρτι ή γλυκά σε σχήμα γάτας (!); Κάνουμε χώρο στη βιβλιοθήκη μας και ετοιμαζόμαστε να περάσουμε τη σεζόν συντροφιά με καινούργιες συνταγές και ιστορίες φαγητού απ’ όλο τον κόσμο.

Mayumu

Abi Balingit

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Harvest Books (@harvestbooks)

Δεν γίνεται να προσπεράσει κανείς εξώφυλλο σαν και αυτό! Απεικονίζει μια Baked Alaska με κάτι από Halo-Halo, το διάσημο φιλιππινέζικο επιδόρπιο με τα ζωηρά χρώματα και τις διαφορετικές υφές. Απ’ όπου και να το πιάσεις, έχει προσωπικότητα το Mayamu (σημαίνει «γλυκο», σε μία από τις 8 βασικές γλώσσες των Φιλιππίνων). Στο νέο της βιβλίο η ζαχαροπλάστρια Abi Balingit γράφει για τα βιώματά της ως Φιλιππινο-Αμερικανή και μιξάρει συνταγές και γεύσεις από τις δύο πατρίδες της (και όχι μόνο). Ανάμεσα στις 75 συνταγές του Mayumu συναντάει κανείς τα τολμηρά επιδόρπια που φαντάστηκε η ίδια αλλά και κάποια κλασικά και αγαπημένα γλυκά των Φιλιππίνων. Αντιγράφω από τα περιεχόμενα: μαντλέν με λίτσι και γλάσο από ιβίσκο, Halo-Halo Baked Alaska, chai κρέμα καραμελέ… H συνταγή που έχει συζητηθεί και αγαπηθεί περισσότερο μέχρι στιγμής είναι τα μπισκότα adobo που εμπνέονται από ένα δημοφιλές, αλμυρό φιλιππινέζικο πιάτο. Ανάμεσα στα υλικά τους: βούτυρο που αρωματίζεται με φύλλα δάφνης πριν καβουρδιστεί, σόγια για το αλμυρό στοιχείο και ροζ πιπέρι για να ταιριάξει με τα κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

Yogurt and Whey

Homa Dashtaki

 

View this post on Instagram

 

A post shared by W. W. Norton & Company (@w.w.norton)


Το 2008 η Homa Dashtaki απολύθηκε από το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργαζόταν. Πίσω στο σπίτι των γονιών της στην Καλιφόρνια, άρχισε να φτιάχνει μαζί με τον πατέρα της γιαούρτι, όπως έκαναν γενιές και γενιές Ιρανών πριν από εκείνους. Σιγά σιγά η ίδια ξεκίνησε να πουλάει το γιαούρτι τους στην τοπική αγορά και σταδιακά δημιούργησε την εταιρεία White Moustache (το όνομα είναι προς τιμήν του μπαμπά της, με το φουντωτό, λευκό μουστάκι). Στο βιβλίο-αυτοβιογραφία της, η Dashtaki διηγείται την προσωπική της ιστορία και τη διαδρομή της οικογένειάς της από το Ιράν στις Η.Π.Α. Μέσα από αυτή τη συλλογή συνταγών βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει όχι μόνο για τον κόσμο του παραδοσιακού γιαουρτιού αλλά και για τη ζωή και τη μετανάστευση. Στο Yogurt and Whey βρίσκουμε συνταγές με γιαούρτι (από περσική σούπα μέχρι τηγανητό κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι) αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες για την αξιοποίηση του ορού γάλακτος (υποπροϊόν της παρασκευής τυριού και γιαουρτιού). Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι το τελευταίο μπορεί να δώσει χαρακτήρα σε ένα καλοκαιρινό γκασπάτσο, σε μια lemon pie ή σε μια κανάτα με δροσερή Μαργαρίτα; Τίποτα δεν πάει χαμένο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιαούρτι σπιτικό βήμα βήμαΓιαούρτι σπιτικό βήμα βήμα, με συνταγή της Εύης Βουτσινά

Lune

Kate Reid

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kate Reid (@ms.lune)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kate Reid (@ms.lune)


Δύσκολη πίστα τα κρουασάν στο σπίτι, αλλά αν ψάχνετε κάποιον να σας καθοδηγήσει η Lana Reid και το Lune φαντάζουν οι πιο σωστοί συνοδοιπόροι. Το βιβλίο της δανείζεται το όνομά του από τις δύο croissanterie που τρέχει η ίδια με μεγάλη επιτυχία στην Αυστραλία αλλά η Reid, πριν ο κόσμος αρχίσει να κάνει ουρές για τα φουρνιστά της, ήταν μηχανικός αεροσκαφών και εργαζόταν για τη Φόρμουλα 1. Τώρα, με αξιοσημείωτη ακρίβεια, μεταδίδει τις γνώσεις της για τον κόσμο των κρουασάν (και των danish, και των κουίν αμάν κ.ο.κ.).

Asada

Bricia Lopez, Javier Cabral

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rhiannon (@writerrhiannon)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ABRAMS Books (@abramsbooks)


«Δεν είναι μόνο το κρέας. Είναι η οικογένεια, οι φίλοι, η μουσική, τα δροσερά ποτά, οι ωραίες στιγμές και η αίσθηση του ανήκειν. Όλα αυτά περιστρέφονται γύρω από την «υπόσχεση» του ζουμερού κρέατος που ψήνεται στη φωτιά και όλων εκείνων των συνοδευτικών που σου θυμίζουν τις καταβολές σου». Αυτά λένε οι συγγραφείς του Asada, ενός βιβλίου αφιερωμένου στην τέχνη και την κουλτούρα του μεξικάνικου μπάρμπεκιου. Όποιος ανυπομονεί για καλοκαιρινές μαζώξεις στον κήπο, την ταράτσα, το μπαλκόνι, ή όπου αλλού μπορεί να χωρέσει την ψησταριά και την παρέα του, θα βρει εδώ έναν ολόκληρο κόσμο για να πειραματιστεί με τεχνικές και συνταγές. Έχουμε σημειώσει: flap steak μαριναρισμένο με χυμό πορτοκαλιού, λάιμ, σκόρδο και μαύρη μπίρα, ψητά καλαμπόκια με σκορδοβούτυρο, ψάρι με τέσσερα διαφορετικά είδη τσίλι και το εντυπωσιακό επιδόρπιο «ζελέ-μωσαϊκό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριζόλα tomahawk με βούτυρο miso, με ψητά ντοματίνια και salsa verde με εστραγκόνΜπριζόλα tomahawk με βούτυρο miso, με ψητά ντοματίνια και salsa verde με εστραγκόν

Yiayia

Αναστασία Μιάρη

«Μα και τα φλούδια θα βγάλεις φωτογραφία;». Η 80χρονη κυρία Αναστασία δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ούτε στην εγγονή της, Αναστασία Μιάρη, που τα τελευταία χρόνια έχει μοιραστεί μέσα από τη σελίδα του @matriarcheats και τα βιβλία της πολλές στιγμές και μαγειρικές της Κερκυραίας γιαγιάς της. Σε γνώριμο στυλ ελληνίδας γιαγιάς, η τελευταία θα πει την άποψή της χωρίς δισταγμούς. Τη μία στιγμή μπορεί να είναι αξιολάτρευτη και την επόμενη αυστηρή και επιβλητική. Στο νέο βιβλίο της Μιάρη που κυκλοφορεί από τις αγγλικές εκδόσεις Hardie Grant πρωταγωνιστεί τόσο η γιαγιά Αναστασία όσο και γιαγιάδες από όλη την Ελλάδα. «Είναι η τελευταία γενιά αυτών των μαυροφορεμένων γυναικών που ξέρουν τα μυστικά του να ζεις με όσα σου δίνει η γη» λέει η συγγραφέας του «Yiayia: Time-perfected Recipes from Greece’s Grandmothers» που ταξίδεψε σε όλη τη χώρα συλλέγοντας ιστορίες και συνταγές. «Τα τοπικά φαγητά που μαγειρεύουν λένε για την Ελλάδα περισσότερα απ’ όσα μπορεί να πει οποιοδήποτε ιστορικό βιβλίο» συμπληρώνει η ίδια. Οι τρυφερές εικόνες του Marco Argüello συμπληρώνουν ιδανικά αυτή την ωδή σε όλες αυτές τις γυναίκες που μας μεγάλωσαν.

Bake Me a Cat

Kim-Joy

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kim-Joy (@kimjoy)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kim-Joy (@kimjoy)


Τι είναι απείρως καλύτερο από ένα γλυκό; Ένα γλυκό με τη μορφή γάτας. Η Kim-Joy ξεχώρισε μέσα από τον τηλεοπτικό διαγωνισμό The Great British Baking Show με τις χαριτωμένες δημιουργίες της. Το τελευταιο της βιβλίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες συγκεντρώνοντας πενήντα συνταγές για ευφάνταστα και ακαταμάχητα γλυκά με αυτάκια, ουρές και μουστάκια. Μπισκότα, κέικ, ψωμιά, μαρέγκες, μπράουνις και γλυκά «μιάου- bao» μεταμορφώνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα λατρεμένα αιλουροειδή. Το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους –ο βαθμός δυσκολίας υποδεικνύεται όχι με αστεράκια αλλά με γατίσια πατουσάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚανελέ, pastel ή κουίν αμάν; Μίνι οδηγός για όσα ξεφουρνίζονται στην πόληΚανελέ, pastel ή κουίν αμάν; Μίνι οδηγός για όσα ξεφουρνίζονται στην πόλη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών