ΑΓΟΡΑ

Ξινούλες vs γλυκούλες: Αυτές είναι οι καλύτερες lemon pies της Αθήνας

Αγαπημένο αλλά και δύσκολο γλυκό, η lemon pie στα καλύτερά της ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στo γλυκό και τη ξινή φρεσκάδα λεμονιού. Δοκιμάσαμε μπόλικες και ξεχωρίσαμε τις αγαπημένες μας.

07.02.2023| Updated: 01.03.2023
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Ξινούλες vs γλυκούλες: Αυτές είναι οι καλύτερες lemon pies της Αθήνας

Η τάρτα λεμονιού θεωρείται από αρκετούς εξαιρετικό τεστ για την ποιότητα ενός ζαχαροπλαστείου. Αγαπημένο αλλά και δύσκολο γλυκό, στα καλύτερά της ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο γλυκό και την ξινή φρεσκάδα του λεμονιού. Στις όχι τόσο πετυχημένες εκδοχές της μπορεί να εμφανίσει διάφορων τύπων αδυναμίες. Μπορεί να είναι πιο ζαχαρένια παρά λεμονάτη, να έχει τεχνητή αίσθηση λεμονιού ή, ακόμα χειρότερα, να προδίδει υπερβολικά τη χρήση του αυγού. Για τη γευσιγνωσία του Γαστρονόμου συγκεντρώσαμε 15 από τις πιο φημισμένες lemon pie, από φούρνους και ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και, μετά από δοκιμή, παρουσιάζουμε τις αγαπημένες μας. Με μαρέγκα ή χωρίς, με διαφορετικές υφές κι ισορροπίες ξινού-γλυκού.

Η πρώτη πεντάδα (με τυχαία σειρά)

Μέλισσα: Η λιτή κι εκφραστική

Η προσωπική μου αγαπημένη. Η εμφάνιση της είναι λιτή, μόνο μια φέτα λάιμ και λίγο «χαβιάρι» λεμονιού στολίζει το γλυκό. Αλλά όσο απλή είναι σε εμφάνιση άλλο τόσο εκφραστική είναι σε γεύση. Η τραγανή, μπισκοτένια και εξαιρετικά λεπτή ζύμη είναι η πρώτη που κλέβει τις εντυπώσεις. Στη Μέλισσα δίνουν μεγάλη σημασία στο ψήσιμο. Το μυστικό είναι στη θερμοκρασία, που είναι σχεδόν επιστημονικά μελετημένη. Χρησιμοποιούν λίγα αλλά σωστά υλικά: βιολογικό αλεύρι, ακατέργαστη ζάχαρη και γαλλικό βούτυρο αγελάδος. Η lemon curd φτιάχνεται από βιολογικά λεμόνια και λάιμ. Ο συνδυασμός των δύο εσπεριδοειδών δίνει στην κρέμα το σωστό άρωμα και την ιδανική ξινάδα. Έχει αρκετή σπιρτάδα, χωρίς όμως να χάνει σε φινέτσα. Μ.Π.

Μέλισσα Fine Pastry, Εθνάρχου Μακαρίου 43, Τ/210-57.11.055. Κόστος: 5,50 ευρώ/τεμάχιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣLemon pie με σαβαγιάρLemon pie με σαβαγιάρ

Το Τρομερό Παιδί: Η ξινή αλλά ωραία ξινή

Για όσους ψάχνουν πραγματική, έντονη γεύση λεμονιού αυτή είναι η τάρτα τους. Στο Τρομερό Παιδί, μαζί με τις μπαγκέτες και τα βουτυρένια μπριός, φτιάχνουν και μία από τις ωραιότερες (και ξινότερες) lemon pie της Αθήνας. Πάνω από μια απλή και ωραία ζύμη τάρτας βάζουν λεμονόκρεμα (lemon curd) και έπειτα μια άλλη κρέμα με λάιμ. Συν μπόλικο ξύσμα λάιμ για το τελείωμα. Εδώ δεν υπάρχει μαρέγκα ούτε και κάποιο άλλο στοιχείο που να σπάει ιδιαίτερα την οξύτητα των εσπεριδοειδών. Οι κρέμες έχουν πλούσια αίσθηση αλλά το λεμόνι, λεμόνι. Γ.Π.

Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537, Κόστος: 4 ευρώ/τεμάχιο

Dimitris Economides: Η τέλεια ισορροπημένη

Το υλικό που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες είναι το yuzu, που πάει αναπάντεχα ωραία με το λεμόνι και της δίνει μια νέα γευστική διάσταση – η ξινάδα του λεμονιού σε συνδυασμό με την ξινόπικρη γεύση του yuzu δένουν αρμονικά. Το yuzu μπαίνει στο κονφί που γίνεται από βιολογικά λεμόνια και κάθεται πάνω στην τάρτα και στο κρεμέ λεμονιού που μπαίνει πάνω στο κονφί. Η ξινάδα τους είναι πολύ ισορροπημένη. Το βούτυρο από αγελάδες Jersey από οργανική φάρμα στη Νορμανδία, με το οποίο φτιάχνεται το μπισκότο, απογειώνει τη γεύση και δίνει στην τάρτα ένα υπέροχο βουτυρένιο άρωμα και τραγανή υφή. Μια βελούδινη, κρεμώδης μαρέγκα στολίζει το γλυκό και λίγο ξύσμα λάιμ δίνει έξτρα άρωμα. Μ.Π.

Dimitris Economides, Λεωφόρος Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000. Κόστος: 6,20 ευρώ/τεμάχιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVegan lemon pie - νηστίσιμη λεμονόπιταVegan lemon pie – νηστίσιμη λεμονόπιτα

La Μaison-Fine Pastry: Η τόσο-όσο (σε όλα της) και η πιο οικονομική

Είναι από τα γλυκά που πρωτοδοκιμάσαμε στο ζαχαροπλαστείο του Θανάση Τσαγκλιώτη στην Καλλιθέα και δεν το έχει κουνήσει ρούπι, οπότε αυτή η γευσιγνωσία ήταν μια καλή ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε. Με τραγανή ζύμη σαμπλέ, λίγο τζελ λεμονιού, που δεν το παίρνεις χαμπάρι αλλά συμβάλλει κι αυτό στον εκφραστικά λεμονάτο χαρακτήρα που έχει το γλυκό, ένα ωραίο και μπόλικο κρεμέ λεμονιού, ξινούτσικο χωρίς να το παρακάνει, και μια αφράτη ιταλική μαρέγκα, κι αυτή σε γενναία δόση, να σχηματίζει ένα καλοφτιαγμένο (και λίγο υπνωτιστικό) σπιράλ, είναι πλούσια και ανάλαφρη ταυτόχρονα. Στα συν και η εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Α.Σ.

La Maison – Fine Pastry, Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/216-70.06.518, Kόστος: 3,20 ευρώ/τεμάχιο

Φίλινγκς: Η γιαουρτένια

Κομψή και φινετσάτη αλλά με ξεχωριστό χαρακτήρα. Το μυστικό είναι το γιαούρτι. Στο Φίλινγκς ο ζαχαροπλάστης Άλεξ Κόνιαρης βάζει μια μικρή ποσότητα πρόβειου ελληνικού γιαουρτιού στη λεμονόκρεμα η οποία τονίζει ευχάριστα την ξινάδα του λεμονιού. Πρόκειται για μια ρηχή τάρτα, με εξαιρετικά λεπτό, τραγανό «κέλυφος» (είναι τάρτα αμυγδάλου). Το τελευταίο γεμίζεται με την γιαουρτολεμονόκρεμα και στο τέλος στολίζεται με λίγες ροζέτες ελβετικής μαρέγκας που δεν καλύπτουν ούτε όλη την επιφάνεια, ούτε τη γεύση. Γ.Π.

Φίλινγκς, Πύρρωνος 23, Παγκράτι, Αθήνα, Τ/210-75.64.760, Κόστος: 4 ευρώ/τεμάχιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην ΑθήναΤα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην Αθήνα

Και τρεις ακόμη που ξεχωρίσαμε

Poulette: H show stopper

Από τις πιο όμορφες που έχουμε δει ποτέ. Η lemon pie της Poulette έχει μια βάση από σαμπλέ αμυγδάλου σε σχήμα λουλουδιού. Κάπου μέσα σε αυτό κρύβεται και ένα μικρό φινανσιέ αμυγδάλου με ξύσμα λεμονιού. Η γέμιση είναι κρέμα λεμονιού με μοσχολέμονο ενώ στο κέντρο της υπάρχει μια σφαίρα με ζελέ εσπεριδοειδών. Όχι, δεν τελειώνουν εκεί οι παρασκευές. Ακολουθεί μια αφράτη μαρέγκα, χειροποίητο κονφί λεμονιού (ωραιότατο, αλλά ίσως να θέλαμε λίγο λιγότερο) και ένα τσικ από λεμονοθύμαρο. Γ.Π.

Poulette, Ελληνοσερβικής Φιλίας 61, Αγ. Παρασκευή, Τ/211-11.14.172, Κόστος: 4,5 ευρώ/τεμάχιο

Ourse: Λαμπερή και παιχνιδιάρικη

Η προηγούμενη βερσιόν, με τον συνδυασμό λεμονιού-γκρέιπφρουτ, πιο ξινούτσικη, μας άρεσε πολύ, κι η καινούργια όμως δημιουργία του Σπύρου Πεδιαδιτάκη παρότι διαφορετική σε γεύση και εμφάνιση, είναι πολύ θελκτική. Έχει βάση βουτυράτη, πλούσια ψημένη κρέμα με λεμόνι και αμύγδαλο κι ελάχιστη μαρμελάδα τζίντζερ. Έχει και ένα σχήμα που τραβάει το βλέμμα. Οι λαμπερές, ελαφρά πεπλατισμένες σφαίρες του κρεμέ λεμονιού σχηματίζουν κάτι σαν γεωμετρικό λουλούδι και τα λευκά ημισφαίρια που τη στολίζουν (μαζί με μερικά κομματάκια βρώσιμου χρυσού), τα οποία μοιάζουν σαν αραχνοΰφαντα μαρεγκάκια, είναι αφρός λεμονιού. Της δίνουν σπιρτάδα, μια ωραία ζωντάνια. Θα το θέλαμε λίγο πιο τονισμένο αυτό το στοιχείο, και έτσι, όμως, όχι, δύσκολα της λες. Α.Σ. 

Οurse, Μυστρά 39, Γλυφάδα, Τ/212-10.67.019. Κόστος: 5,20 ευρώ/τεμάχιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛεμονόπιτα, λίγο αλλιώςΛεμονόπιτα, λίγο αλλιώς

Παπασπύρου, η value for money

Τρεις γενιές από το 1940 μέχρι σήμερα διατηρούν το όνομα Παπασπύρου στα γλυκά σε υψηλή θέση. Η λεμονόπιτα που δοκιμάσαμε ήταν άρτια, με πολύ ωραίο τραγανό μπισκότο, αν και λίγο παραψημένο, και αφράτη μαρέγκα. Δεν ήταν ιδιαίτερα ξινή, αλλά ούτε πολύ γλυκιά, αν θέλουμε οπωσδήποτε να την εντάξουμε ωστόσο στις ξινές ή στις γλυκές μάλλον θα την βάζαμε στις γλυκές. Μάλιστα είναι από τις πιο value for money επιλογές και τη συστήνουμε μιας και καταστήματα Παπασπύρου βρίσκουμε και σε αρκετές περιοχές της Αθήνας. Ν.Λ.

Παπασπύρου, Τατοΐου 100 & Κολοκοτρώνη, Κηφισιά,  29, Τ/210-62.04.836, Δημ. Βασιλείου 5, Νέο Ψυχικό, Τ/210-6463385, Αγίας Παρασκευής 115, Χαλάνδρι, Τ/210-6842278, Πανόρμου 19, Αμπελόκηποι, Τ/210-6424528. Κόστος: 3,50 ευρώ/τεμάχιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣπάστα, αμυγδάλουΠάστες αμυγδάλου: Οι ωραίες των Αθηνών και πού θα τις βρείτε

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών