Είναι στα εστιατόρια, είναι στα μπαρ, στα ζαχαροπλαστεία, στo Instagram. Αν αρχίσεις να τα παρατηρείς, θα δεις ότι ξαφνικά τα μεταλλικά ποτηράκια είναι παντού. Μέσα σε αυτά θα βρεις σερβιρισμένη μια μους σοκολάτα ή ένα βουναλάκι από χτυπημένο βούτυρο, ένα Dry Martini ή ένα παγωτό, ένα προφιτερόλ, μια πάβλοβα ή απλά μερικές ελιές. Είναι κομψά, βγάζουν κάτι παλιακό και ταυτόχρονα μοντέρνο και χωρίς πολλή προσπάθεια σου φτιάχνουν το τραπέζι. «Από την πρώτη φορά που τα είδα έφαγα σκάλωμα και άρχισα να κάνω συλλογή» εξηγεί η Ευρυδίκη Κόφφα, που βρίσκεται πίσω από το vintage studio Ακάτιο. Ανά διαστήματα ανεβάζει στη σελίδα του Ακάτιο στο Instagram τα μεταλλικά ποτηράκια που εντοπίζει (σε αγορές, σε αποθήκες και σε ένα σωρό ακόμα μέρη που ψάχνει) και αμέσως γίνονται sold out. «Νομίζω πως είναι τα πιο δημοφιλή αντικείμενα που έχουμε πλέον», λέει.
Μεταλλικές κούπες, κούπες παγωτού, goblet: έχουν πολλά ονόματα αλλά συνήθως είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι. Η σύγχρονη ιστορία αυτού του υλικού ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα. Το ανοξείδωτο ατσάλι άρχισε να χρησιμοποιείται για την κατασκευή χειρουργικών εργαλείων γύρω στο 1920 και λίγο αργότερα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία του ποτού και του φαγητού, βρίσκοντας έτσι τη θέση του και στα σερβίτσια. «Παραπέμπουν σε παλιά μπιστρό της Γαλλίας και της Αγγλίας αν και έχουν αναφορές σε πολύ προγενέστερα σκεύη σερβιρίσματος, όπως στα παλιά σιδερένια κύπελλα κρασιού. Τις περισσότερες φορές είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι (αλλά όχι αποκλειστικά) και έχουν “ποδαράκια” διαφορετικού ύψους» λέει η Ευρυδίκη.
«Έχουν νοσταλγικό αλλά και μοντέρνο ύφος. Είναι πολύ διαχρονικά κομμάτια και μπορούν να σταθούν δίπλα σε οτιδήποτε, όπου και να τα τοποθετήσεις. Πλάι στα κεραμικά που βλέπουμε παντού τα τελευταία χρόνια ή δίπλα στο γυαλί κάνουν μια πολύ ωραία αντίθεση» συμπληρώνει, αποδίδοντας ένα μέρος της δημοφιλίας τους στην «κούραση» από τα κεραμικά σερβίτσια που τελευταία έγιναν μόδα και κυριαρχούν στα περισσότερα καινούργια εστιατόρια. Έχουν πάντως και εκείνη τη δροσάτη αίσθηση που μετράει. Κάτι ήξεραν και τα εγχώρια παλιά ζαχαροπλαστεία, όπως ο Βάρσος ή το γιαννιώτικο Διεθνές με τα μεταλλικά καϊμακοπότηρα που έρχονται στο τραπέζι ανακουφιστικά κρύα, με την εξωτερική επιφάνειά τους σχεδόν λευκή, γεμάτα παγωτό και έναν τόνο φρεσκοκαβουρδισμένα αμύγδαλα. Ένα όνειρο.
View this post on Instagram