ΜΑΓΑΖΙΑ

Ροζίτα Σεράνο: Η τραγουδίστρια που έγινε… πάστα

Το αγαπημένο σοκολατένιο γλυκό που κάνει καριέρα στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία έχει μια πολύ γοητευτική ιστορία, άγνωστη στους νεότερους, με πρωταγωνίστρια μια τραγουδίστρια από τη Χιλή.

11.05.2022| Updated: 16.05.2022
Ροζίτα Σεράνο: η τραγουδίστρια που έγινε πάστα

Γνωρίζετε ότι η Σεράνο είναι ένα ελληνικό γλυκό; Το εμπνεύστηκε ο ζαχαροπλάστης Τρύφωνας Πανταζόπουλος ο οποίος είχε το διάσημο κατάστημα Select στη Φωκίωνος Νέγρη, και ήταν το μεγάλο του σουξέ. Θέλοντας να τιμήσει την ερωτική τραγουδίστρια, γνωστή και ως «το αηδόνι της Χιλής», η οποία εκείνη την εποχή (μιλάμε για τη δεκαετία του ’50) περιόδευε στη χώρα μας και εμφανιζόταν στο «Μέντια Λουζ», αποφάσισε να δώσει στο γλυκό το όνομά της. Ποια ήταν όμως η Ροζίτα Σεράνο που ξυπνούσε τέτοια πάθη;

Ροζίτα Σεράνο: η τραγουδίστρια που έγινε πάστα Ροζίτα Σεράνο: η τραγουδίστρια που έγινε πάστα

Γεννήθηκε το 1914 στη Χιλή ως Μαρία Μάρθα Έστερ Αλντουνάτε ντελ Κάμπο. Ο πατέρας της ήταν διπλωμάτης και η μητέρα της – στην οποία φαίνεται ότι χρωστούσε το ταλέντο της – γνωστή τραγουδίστρια της όπερας. Ως Ροζίτα Σεράνο ταξίδεψε στην Ευρώπη για να κυνηγήσει το όνειρό της. Αρχικά στην Πορτογαλία, έπειτα στη Γαλλία, για να καταλήξει στο Βερολίνο, το οποίο τότε – τη δεκαετία του ’30 – ήταν πόλος έλξης για μουσικούς και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Η οπερετική φωνή και η ικανότητά της να σφυρίζει πεντακάθαρα ολόκληρους σκοπούς την έκαναν γρήγορα γνωστή και οι Βερολινέζοι συνέρρεαν στα κέντρα όπου εμφανιζόταν για να τη δουν να ερμηνεύει τα παραδοσιακά Χιλιανά τραγούδια του πρώτου ρεπερτορίου της, αλλά και τα άσματα που της έγραψαν μεγάλοι Γερμανοί συνθέτες της εποχής, όπως το «La Paloma».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBrownies: Ένα αριστοκρατικό γλυκό με ιστορία από το 1893Brownies: Ένα αριστοκρατικό γλυκό με ιστορία από το 1893

Υπήρξε, μάλιστα, η αγαπημένη τραγουδίστρια του Γκέμπελς, του υπουργού προπαγάνδας του Χίτλερ. Οι επιτυχίες της ήταν πολλές και δεν άργησε να παίξει και στον κινηματογράφο. Το 1943, στη διάρκεια περιοδείας της στη Σουηδία, κατηγορήθηκε από τους Ναζί για κατασκοπεία, καθώς μαθεύτηκε ότι τα έσοδα από τη συναυλία της δόθηκαν σε Eβραίους πρόσφυγες. Και έτσι έληξε άδοξα η καριέρα της στη Γερμανία, όπου ήταν αδύνατον πλέον να επιστρέψει. Συνέχισε όμως τις περιοδείες της και αμέσως μετά τον πόλεμο ήρθε και στην Αθήνα, όπου ήταν εξίσου γνωστή αφού τα τραγούδια της έπαιζαν συνεχώς στο κατοχικό ραδιόφωνο. Γνωρίστηκε μάλιστα με τη Σοφία Βέμπο, με την οποία έκαναν μαζί κάποιες εμφανίσεις για φιλανθρωπικό σκοπό. Τα επόμενα χρόνια επισκέφθηκε τη χώρα μας αρκετές φορές.

Ροζίτα Σεράνο: η τραγουδίστρια που έγινε πάστα

Το πάρτι στο Καστρί και το σκάνδαλο

Το καλοκαίρι του 1951 ήταν ξανά στην Αθήνα. Μαζί με τις αδερφές Βέμπο, τον Μίμη Τραΐφόρο και τον ενδυματολόγο Σκαλιντώ, ήταν καλεσμένη στο Καστρί, στο σπίτι του Γεωργίου Παπανδρέου. Στην επιστροφή οδηγούσε η Ροζίτα, η οποία είχε πιει λίγο παραπάνω, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου – ενός ανοιχτού Chevrolet – και να συγκρουστεί με λεωφορείο. Ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες, αλλά το περιστατικό πήρε διαστάσεις. Ο Τύπος μιλούσε για «κραιπάλη» στο Καστρί και χρειάστηκε να στείλει επιστολή διάψευσης ο ίδιος ο Παπανδρέου όπου έλεγε ότι επρόκειτο για μία κοινωνική εκδήλωση και «ένα απλό δυστύχημα οι δημοσιεύσεις το μεταβάλλουν σε μυθιστόρημα». Μάλιστα, στην εφημερίδα «Εμπρός», στο φύλλο της 17ης Ιουλίου 1951 δημοσιεύθηκε και το εξής σατιρικό ποίημα:

ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Εις την βίλλα του κυρίου Παπανδρέου, στο Καστρί

σε δεξίωσι μεγάλη καλλιτέχνες είχαν πάει

γιατί ο τέως «κυβερνήτης» μόλις πήρε το ξυστρί

επανήλθεν εις την τέχνη που πολύ την αγαπάει.

 

Μέσα στους προσκεκλημένους ήταν μετά συστολής

αι Σοφία, Αλίκη Βέμπο κι η Σεράνο εκ Χιλής

γιατί ο κύριος Παπανδρέου ήθελε τρόπον τινά

και θεσσαλικά τραγούδια και τραγούδια χιλιανά.

 

Φάγανε καλά και ήπιαν και γλεντήσανε αρκετά,

ετραγούδησαν η Βέμπο κι η Σεράνο τόσο ωραία

και ο κύριος Παπανδρέου ετραγούδησε μετά, 

το γνωστό ταγκό εκείνο: «Μοναξιά, σκληρή παρέα…».

 

Όταν έληξε το γλέντι και το κέφι κι η βοή

ξημερώματα βεβαίως προς τις πέντε το πρωί

έφυγαν κι οι τραγουδίστριες από τον παννύχιο κώμο

κι όπως ήτανε γραμμένο, της Ροζίτας οδηγούσης

μ’ ένα κάποιο λεωφορείο, συνεκρούσθησαν στο δρόμο

στ’ ανοιχτά της πρωτευούσης.

Κι έτσι από τας επαύλεις του αρχηγού τας θρυλικάς, 

μεταφέρθησαν οι δόλιες σε παντοίας κλινικάς!…

 

Και συμπέρασμα: Της μοίρας τέτοια είναι τα γραμμένα:

Πήγες με τον Παπανδρέου;… Θα πληρώσεις τα σπασμένα!…

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ

 

Στη δίκη που ακολούθησε, η Σεράνο καταδικάστηκε σε μερικούς μήνες φυλάκισης, αλλά αθωώθηκε στο Εφετείο. Στην ιστορία έμεινε η στιγμή όπου ο πρόεδρος ζήτησε από τη Βέμπο, που είχε κληθεί ως μάρτυρας, να πει την ηλικία της και εκείνη, δυσανασχετώντας αρχικά, δήλωσε εν τέλει 28 ετών, προκαλώντας το μειδίαμα του ακροατηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSachertorte: Το γλυκό που προκάλεσε εθνικό διχασμό στην ΑυστρίαSachertorte: Το γλυκό που προκάλεσε εθνικό διχασμό στην Αυστρία

Το βιβλίο «Σοφία Βέμπο η φωνή της Ελλάδας» του Ανδρέα Μάμαλη αναφέρεται επίσης στο περιστατικό φωτίζοντας και μια σκανταλιάρικη πλευρά του Παπανδρέου, ο οποίος – σύμφωνα με τον συγγραφέα – προσπάθησε να θωπεύσει τη Ροζίτα. Τότε εκείνη έφυγε έξαλλη από το πάρτι και ακριβώς λόγω της ταραχής της έριξε το αμάξι πάνω στο λεωφορείο. Οι κακές γλώσσες της εποχής δεν άργησαν να πλέξουν το ειδύλλιο μεταξύ της τραγουδίστριας και του πολιτικού, ενώ πολλοί θεωρούν ότι έγινε αφορμή να τον χωρίσει η σύζυγός του, η διάσημη ηθοποιός Κυβέλη.

Ροζίτα Σεράνο: Η τραγουδίστρια που έγινε... πάστα
Οι κακές γλώσσες της εποχής έλεγαν ότι η Σεράνο υπήρξε πέτρα του σκανδάλου για τον γάμο του Γεωργίου Παπανδρέου και της διάσημης ηθοποιού Κυβέλης

Οι φήμες δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Βέβαιο πάντως είναι ότι η Σεράνο συνδέθηκε με έναν άλλο Έλληνα, τον συνθέτη Γιάννη Σπάρτακο, με τον οποίο μάλιστα έκανε περιοδεία στην Ευρώπη για αρκετά χρόνια. Έχει τραγουδήσει κάποιους σκοπούς και στα ελληνικά με υπέροχη προφορά. Παρόλα αυτά, κανείς δεν της συγχώρησε τις σχέσεις της με τους ναζί και πέθανε ξεχασμένη και φτωχή στην πατρίδα της. Η πάστα Σεράνο όμως ζει και βασιλεύει, και για αυτήν και μόνο θα της είμαστε αιωνίως ευγνώμονες.

Δείτε εδώ τη συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας τούρτα σεράνο βήμα βήμα από τον Στέλιο Παρλιάρο

 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 20.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT