ΑΓΟΡΑ

Oι καλύτερες τυρόπιτες της Αθήνας

Το πιο δημοφιλές ελληνικό πρωινό τρώγεται στο χέρι. 

24.11.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Καλές οι νιφάδες ολικής με αποξηραμένα κράνμπερις και άλλα super foods, κάλλιστο το αγγλικό μπρέκφαστ με αυγά και μπέικον, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με μια ζεστή, αφράτη τυρόπιτα στο χέρι. Δοκιμάσαμε πολλές, πάρα πολλές, και σας προτείνουμε αυτές που μας άρεσαν περισσότερο.

Δωδώνη

Η χειροποίητη, φουσκωτή κουρού που αγαπάνε οι εργαζόμενοι στα πέριξ της Ομόνοιας. Χρώμα χρυσαφί, μυρωδιά εκπληκτικά βουτυρένια και γέμιση πλούσια έχει η τυρόπιτα στη Δωδώνη.

Λυκούργου 9, Ομόνοια, Τ/210-32.42.761

Δωδώνη / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δωδώνη / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Πνύκα

Το χειροποίητο φύλλο σφολιάτας είναι βουτυράτο και φίνο. Από τον γνωστό φούρνο, όμως, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο. Η έκπληξη είναι στη γέμιση: πλούσια κρέμα μπεσαμέλ με μπόλικη βαρελίσια φέτα Φιγαλείας (κωμόπολη του νομού Ηλείας με ξακουστά τυροκομικά).

Πρατίνου 13, Παγκράτι, Τ/210-72.51.941 / Πετράκη 24, Σύνταγμα, Τ/210-32.45.162

Πνύκα / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Πλαστός και κρεμμυδόπιτα

Πίτες στη γάστρα, ψημένες στα κάρβουνα, με υλικά πρώτης ποιότητας, από χέρι πεπειραμένου μάγειρα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Η τυρόπιτα με φύλλο από νερό ντομάτας και φρέσκο θυμάρι και με γέμιση φέτας και ανθότυρου είναι έργο τέχνης.

Κνωσού 5, Παλαιό Φάληρο, Τ/210-9596230

Πλαστός και κρεμμυδόπιτα / Φωτογραφία: Απόστολος Σαχάς

Πλαστός και κρεμμυδόπιτα / Φωτογραφία: Απόστολος Σαχάς

Πλαστός και κρεμμυδόπιτα / Φωτογραφία: Απόστολος Σαχάς

Mικέ

Κλασική προσέγγιση της τυρόπιτας από ένα κλασικό ζαχαροπλαστείο. Με διακριτικό άρωμα φρέσκου, όπως μας ενημέρωσαν, βουτύρου, χειροποίητη σφολιάτα και πλούσια γέμιση θρυμματισμένης φέτας. Αρμονία φύλλου και γέμισης.

Δ. Σούτσου 9 & Δορυλαίου, Πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.63.091.

Βάρσος

Τη φέτα τη φτιάχνουν μόνοι τους με 100% πρόβειο γάλα, που αγοράζουν από το Μαρκόπουλο. Το ίδιο και το βούτυρο. Μια τυρόπιτα ταψιού που από το 1892 μας αναγκάζει να ανεβούμε στα βόρεια προάστια.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472

Baklavas (πρώην Γκιουλίογλου)

Αυτή η τυρόπιτα ταψιού έχει φύλλα διαλεχτά. Χειροποίητα και βρασμένα όπως τα λαζάνια, ψήνονται στο ταψί σε στρώσεις και ανάμεσά τους χοντροκομμένα κομματάκια φέτας.

Νίκης 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.13.959

Μαμ

Δέκα δέκα φεύγουν τα πρωινά οι τυροπιτούλες του Μαμ. Μικρές αλλά θαυματουργές. Κάνουν καλή δουλειά στο φύλλο και το νιώθεις σε κάθε μπουκιά. Η χαμηλή τιμή την κάνει ακόμα πιο απολαυστική.

Πανεπιστημίου 34 και Ιπποκράτους, Τ/ 210-36.19.830 & Πεσματζόγλου και Σταδίου, Τ/ 210-32.14.338

A la grec

Το ψήσιμο στο σάζι (πλάκα ψησίματος) είναι που κάνει αυτή την τυρόπιτα ιδιαίτερη και νόστιμη. Επίσης το χειροποίητο ζυμάρι και το παρθένο ελαιόλαδο. Η συνταγή μικρασιάτικη, το σάζι φερμένο από την Κωνσταντινούπολη, τα τυριά ντόπια, η γεύση αξέχαστη.

Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-01.22.071

A la grec

A la grec

A la grec

A la grec

A la grec

Τάκης

Μικρή, στρογγυλή, με τραγανά, χειροποίητα λεπτά φύλλα που ξεχωρίζουν ένα ένα. Όσο για τη γέμιση, είναι ένα απολαυστικό μείγμα φέτας και ανθότυρου.

Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, Τ/210-92.30.052

Άριστον Λομποτέση

Ίσως η πιο ιστορική της πόλης είναι η μικρούλα τυρόπιτα του Άριστον, με ιστορία από το 1906 (άλλο που η ταμπέλα στο κατάστημα γράφει 1910 για να ταιριάζει με τον αριθμό του δρόμου). Τραγανή, καλοψημένη και πάντοτε ζεστή. Τρεις-τέσσερις μπουκιές πρωινής απόλαυσης.

Βουλής 10, Σύνταγμα, T/ 210-32.27.626

Εργαστήριο Δήμητρας Γουναρίδη

Εξαιρετικός φυλλαδόρος ο Ηλίας Γουναρίδης ετοιμάζει μικρά τραγανά αριστουργήματα στο εργαστήριο της Νέας Ιωνίας. Με φύλλα κρούστας λεπτά και μεταξωτά, κάνουν εκεί τη κλασική τυρόπιτα ταψιού με φέτα Πλαταιών. Η δε τηγανητή σε τριγωνικό σχήμα βγαίνει υπερτραγανή, γεμάτη μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια.

Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, Τ/ 210-27.12.548

Εργαστήριο Δήμητρας Γουναρίδη

Εργαστήριο Δήμητρας Γουναρίδη

Εργαστήριο Δήμητρας Γουναρίδη

Ο Τάσος

Τυρόπιτα κουρού με ζύμη εύθρυπτη, χωρίς να λασπώνει στιγμή, μοσχομυριστή. Οι λαμαρίνες ξεφουρνίζουν τις χειροποίητες πίτες ασταμάτητα, καυτές και ευωδιαστές που, λόγω του μικρού τους μεγέθους, τρώγονται δυο μαζί, χωρίς ενοχές.

Μαραγκού 6, Γλυφάδα, Τ/210-89.43.154

Ασημακόπουλος

«Και ατζαμής να είσαι, αν είναι καλής ποιότητας τα υλικά, θα φτιάξεις καλή τυρόπιτα. Χειροποίητη σφολιάτα με καλό βούτυρο και άριστη “φέτα” από την Κεφαλονιά», ήταν η

απάντηση του κ. Ασημακόπουλου όταν ρωτήσαμε το μυστικό τους.

Χαριλάου Τρικούπη 28, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092

Paul

Από τη Γαλλία έρχονται τα φύλλα σφολιάτας που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί η galette fromage, όπως την ονομάζουν στον γαλλικό φούρνο της Πανεπιστημίου. Η γέμιση περιέχει φέτα, έμενταλ, ελαιόλαδο, βούτυρο, γάλα, σιμιγδάλι και πιπέρι. Το πολύ σουσάμι από πάνω την κάνει ακόμα πιο τραγανή και γευστική.

Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, Τ/210-36.32.352

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών