ΠΡΟΪOΝΤΑ

13 ταχίνια μικρών παραγωγών που πρέπει να δοκιμάσετε

Όσα ξεχωρίσαμε από τη βόλτα μας στα μπακάλικα: ταχίνια μικρών παραγωγών με ωραία υφή και διακριτή γεύση.

21.03.2019| Updated: 14.03.2023
13 ταχίνια μικρών παραγωγών που πρέπει να δοκιμάσετε

Ταχίνι οι Γουμένισσες

Της γνωστής γυναικείας εταιρείας με καλοφτιαγμένα προϊόντα. Πολύ νόστιμο, μυρωδάτο, πυκνό, αλλά όχι κολλώδες. Του πάει πολύ η ανάμειξη με καλό κακάο, για κάποιον λόγο έχει μια γεύση φυσικώς τραχύτερη και εντονότερη, που το σπρώχνει περισσότερο σε αλμυρές παρασκευές παρά σε γλυκίσματα. Εξαίρετο στο χούμους, αλλά και σε σάλτσες για όσπρια. Β.Κ.

Στα καταστήματα Αλεξανδρής, Cibo e Vino, Οlicatessen

Το περιβόλι

Πιστοποιημένο βιολογικό, χωρίς αλάτι, από λαρισαϊκή εταιρεία που ειδικεύεται στα προϊόντα σουσαμιού. Ωραία, πλούσια και πυκνή υφή, γεύση σουσαμένια χωρίς φτιασίδια και κάπως καπνιστή, το τρως με κουτάλι, αλλά είναι ωραίο και σε σάλτσες για λαχανικά και όσπρια. Έδωσε αναπάντεχα σημαντική νοστιμιά και σώμα σε μια απλή χειμωνιάτικη σούπα με λαχανικά. Σε 3 τύπους: Από Αποφλοιωμένο Σουσάμι, Ολικής Αλεσης & Χωρίς Ζάχαρη. Β.Κ.

Στο Δίκταμο, Βιολογικός θησαυρός, e-shop: www.biothisavros.gr, BioKifisia, e-shop:www.biokifisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι θα θέλαμε να τρώνε τα παιδιά μας στο διάλειμμα;Τι θα θέλαμε να τρώνε τα παιδιά μας στο διάλειμμα;

Ταχίνι Θυσανός

Ο Παρμενίων Γάτος καλλιεργεί και παράγει περίπου 2-3 τόνους καστανό σουσάμι ετησίως. Η καλλιέργεια είναι βιολογική, επίπονη, αφού το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας γίνεται χειρωνακτικά. Μέρος της παραγωγής σουσαμιού αλέθει με τον φλοιό του σε παραδοσιακό πετρόμυλο, με αποτέλεσμα το πιο φίνο, πεντανόστιμο ταχίνι. Μ.Β.

Σε παντοπωλεία στον Βόλο και στην Αθήνα (ενδεικτικά): Συν άλλοις, 4 εποχές, Υγεία & Μακροζωία, Καταλαχού κ.α.

Γιάννης Συκιανάκης / 3 PIXELS

Ταχίνι Φλώρου (όσπρια Θωμάς)

Το νοστιμότερο ταχίνι που έχω δοκιμάσει, δίχως ίχνος υπερβολής. Σουσάμι μακεδονίτικο και με το φλούδι του, ψημένο σε ξυλόφουρνο στη Μεσορόπη Καβάλας. Εξαίρετη καβουρδιστή ευωδιά και γεύση που κυκλοφορεί από το στόμα στη μύτη, πυκνή σύσταση με ένα εξίσου αρωματικό λάδι στην επιφάνεια. Για χούμους αξέχαστο και στιβαρό. Β.Κ.

Στα καταστήματα Δίκταμο, Καταλαχού, Παντοπωλείον 1922 κ.α.

Ταχίνι Χαλβαδοποιίας Γιαννιτσών

Ελαφρώς πικρό, πυκνό και με γεμάτη γεύση είναι το ταχίνι της χαλβαδοποιίας Γιαννιτσών, η ιστορία της οποίας ξεκινά το 1924. Διαθέτουν και ταχίνι ολικής άλεσης, και με κακάο ή μέλι για πιο γλυκιά γεύση. Λ.Κ.

Πρατήριο Θεσσαλονίκης, και στην Αθήνα στο Παραδοσιακό Μπακάλικο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι αδερφοί Λουκά φτιάχνουν χαλβά με τον τρόπο των παππούδων τουςΟι αδερφοί Λουκά φτιάχνουν χαλβά με τον τρόπο των παππούδων τους

Ταχίνι Λουκάς

Παράγουν έναν από τους πιο αγαπητούς χαλβάδες στη Βόρεια Ελλάδα, και όχι μόνο. Η οικογένεια Λουκά, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, από το 1945 παράγει εκλεκτά προϊόντα ταχινιού. Το ταχίνι ολικής άλεσης που δοκιμάσαμε είναι ιδιαίτερα πλούσιο και γευστικό. Λ.Κ.

Καταλαχού, Yoleni’s, 1001 Γεύσεις

Ταχίνι Αργουδέλη

Εκλεκτά σουσάμια από την Αιθιοπία και το Σουδάν φτάνουν στο εργαστήριο της οικογένειας Αργουδέλη στα Καμίνια. Αποφλοιώνεται φυσικά, στεγνώνεται, ψήνεται και αλέθεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με μυλόπετρες. Έτσι, διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά, ενώ η υφή του είναι βελούδινη και η γεύση του μεστή. Ωραία και τα twist ταχινιού με κακάο, μέλι και αμύγδαλο, μαστίχα και μέλι, φυστίκι και μέλι. Λ.Κ.

Στα Καμίνια και στο πρατήριό τους στον Πειραιά, και σε πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά: στα Γαλακτοπωλεία Δημητρίου, στον Μπαλάσκα και online στο ebloko.gr 

Ταχίνι Κριός

Αποκλειστικά και μόνο σουσάμι δικής τους καλλιέργειας χρησιμοποιούν για να παραγάγουν ένα μυρωδάτο και δυνατό ταχίνι. Η εταιρεία Κριός καλλιεργεί σουσάμι της ποικιλίας Έβρου λίγο έξω από την Ορεστιάδα και το επεξεργάζεται χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα χρυσαφένιο ταχίνι με έντονο άρωμα και γεύση. Λ.Κ.

ΝΟΜΗ, Olicatessen, www.evroshop.gr, Mia Feta 

Βιοβλαστός μαύρο ταχίνι

Μαύρο σαν μελάνι, καθώς φτιάχνεται βασικά από μαυροσούσαμο και απλό σουσάμι, σε αναλογία 70/30, και τα δύο ολικής άλεσης και βιολογικά, και αλεσμένα σε πετρόμυλο. Το αντιμετωπίζω περισσότερο σαν ντιπ και για αλείμματα σε φρυγανισμένο ψωμί, αφού έχει περισσότερο νοστιμιά μαυροσούσαμου παρά απλού σουσαμιού, αλλά και στο κλασικό χούμους ανταποκρίνεται άριστα. Β.Κ.

Στα περισσότερα παντοπωλεία με βιολογικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο Διδυμότειχο φτιάχνουν ένα 100% ελληνικό ταχίνι από ντόπιο σπόροΣτο Διδυμότειχο φτιάχνουν ένα 100% ελληνικό ταχίνι από ντόπιο σπόρο

Βιολογικά ταχίνια Σάμυθος

Σπάνια, επίμονη και σαγηνευτική γεύση. έχουν τα βιολογικά ταχίνια Σάμυθος. Το σουσάμι, ντόπια ποικιλία Έβρου, καλλιεργείται από τον βραβευμένο από τον Γαστρονόμο γεωπόνο Θανάση Πολυζωίδη και όλη η διαδικασία από την συγκομιδή και τη διαλογή μέχρι τον καθαρισμό και την ξήρανση, γίνονται με το χέρι. Η προτίμηση μου είναι το Βιολογικό Ταχίνι Ολικής Άθερμο – Ωμό χωρίς βέβαια να μπορώ να αντισταθώ και στο Ψυχρής έκθλιψης και στις σχετικά νέες ετικέτες του, το βιολογικό ταχίνι ολικής με βιολογικό ωμό μέλι και βιολογικά μπαχαρικά και το βιολογικό ταχίνι ολικής με μαύρο σκόρδο. Μ.Β.

Στο eshop: www.samythos.gr, 4 Seasons Bio, Βιόκηπος, Biopolis, Θανόπουλος, Καρολίνα Organic Store, Tamarillo, Το Πράσινο, Olicatessen

Ταχίνι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Μυρωδάτο

Παράγεται από ντόπια σουσάμια χειροσυλλογής, στα Άβδηρα της Ξάνθης, αλέθεται σε μυλόπετρες και συσκευάζεται χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα έλαια. Η γεύση του είναι γλυκιά και γεμάτη, με σοκολατένιες και ξηροκαρπάτες νότες. Απλώστε το σε μια ζεστή φέτα ζυμωτό ψωμί, είτε σκέτο ή μαζί με λίγο καλό μέλι. Ν.Μ.

Στο e-shop www.mirodato.com, και στα Καταλαχού, Συν Άλλοις, Εκλεκτίκ

Ταχίνι ολικής άλεσης Γιαχανάς

Παράγεται στην Ορεστιάδα από την εταιρεία Γιαχανάς που είναι η τούρκικη λέξη για τα σαμολαδάδικα, δηλαδή τους σουσαμόμυλους με τη μεγάλη πέτρα, που έβγαζαν παραδοσιακά το σησαμέλαιο. Το ταχίνι του Γιαχανά παράγεται από ντόπιο σουσάμι της περιοχής τους. Είναι μεστό, με γεμάτη γεύση που κατακλύζει τον ουρανίσκο. Δοκιμάστε το σε βινεγκρέτ για σαλάτες μαζί με ξύδι, μέλι, πιπερόριζα και σκόρδο. Ν.Μ.

Στα eshop: www.evroshop.gr, www.ebloko.gr, www.giachanas.gr

Ταχίνι Λήμνου Αχιλλαδέλη

Σκούρο σοκολατένιο ταχίνι ολικής άλεσης, με πολύ απαλή, συμπυκνωμένη γεύση σουσαμιού, φινετσάτη γλύκα και βουτυράτη υφή. Το μελαχρινό ταχίνι του Αχιλλαδέλη, παράγεται όπως λέει ο παραγωγός, από ντόπιο σησάμι Λήμνου, έχει εξαίσια γεύση και σπουδαία θρεπτική αξία. Νοστιμίζει τα κέικ, τις τάρτες, τα σοκολατογλυκά, τις μαρινάδες των κρεατικών, τις βινεγκρέτ, τις σάλτσες, και πολλά πολλά άλλα γλυκά και αρμυρά. Ν.Μ.

Περί Λέσβου

Τα νόστιμα του σούπερ μάρκετ

Φυσικό ταχίνι ΑΒ, στα σούπερ μάρκετ ΑΒ. Σε μεγάλη, πρακτική οικογενειακή συσκευασία/κεσεδάκι των 900 γρ.

Μακεδονικό ταχίνι, στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Βελούδινη, ωραία υφή. Ωραίο και το ολικής άλεσης.

Ταχίνι Χαΐτογλου, από μια εταιρεία-ειδικό στον χαλβά. Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Φιλεντέμ, ταχίνι, αποφλοιωμένο, ολικής άλεσης, αλλά και με σοκολάτα. Σε αρκετά σούπερ μάρκετ, όπως ο Σκλαβενίτης κ.ά.

 

Διευθύνσεις: 

Mia Feta: Παύλου Μελά 14, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-221.120

ΝΟΜΗ: www.nomeefoods.gr, Προσαλένδου & Δονά, Κέρκυρα, Τ/26610-38.336

4 Seasons: Bio Νίκης 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.078

Βιόκηπος: Αχιλλέως 72, Π. Φάληρο, Τ/210-98.53.702

Biopolis: Καυκάσου 142-144, Κυψέλη, Τ/213-03.13.363

Θανόπουλος: www.thanopoulos.gr

Καρολίνα Organic Store: Β. Λογοθετίδη 16, Αθήνα, Τ/210-69.84.526

Tamarillo: Αχιλλέως 15 και Βορρεάδων, Βάρκιζα, Τ/210-96.54.400

Το Πράσινο Λ. Πεντέλης 97, Χαλάνδρι, Τ/210-68.58.639

Olicatessen: Βίκτωρος Ουγκώ 4, Θεσ/νίκη, Τ/2313-030.286

Συν άλλοις: Νηλέως 35, Αθήνα, Τ/ 210- 34.56. 681

Υγεία & Μακροζωία: Λεοφ. Δεκελείας 99, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/ 210-25.20.304

Περί Λέσβου: Αθηνάς 27, Αθήνα, Τ/210-32.33.227, Προσκόπων Αϊδινίου 2, Νέα Σμύρνη, Τ/213-01.02.471

Καταλαχού: Μαυρομιχάλη 9, Εξάρχεια, Τ/210-36.13.851

Εκλεκτίκ: Ελ. Βενιζέλου 59, Θεσσαλονίκη, Τ/2316-00.86.59

Αλεξανδρής,  Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, Τ/210-99.18.730

Cibo e Vino, Καψάλη 10, Αθήνα, Τ/211-40.59.707

Οlicatessen, Βίκτωρος Ουγκώ 4, Θεσ/νίκη, Τ/2313-030.286

Δίκταμο, Καραολή και Δημητρίου 63, Βύρωνας, Τ/210-76.58.530

Μανδραγόρας, Δ. Γούναρη 16, Πειραιάς, Τ/ 210-41.72.961

Πρατήριο Θεσσαλονίκης, Ελ. Βενιζέλου 20, Τ/2310-222.260

Αργουδέλη: στα Καμίνια, Ν. Φραγκούλη 38 και στο πρατήριό τους στον Πειραιά, Δ. Γούναρη 31-33

Παραδοσιακό Μπακάλικο: Πρόκλου 31, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055, 28ης Οκτωβρίου 7, Ηλιούπολη,
Τ/210-99.54.500

Παντοπωλείον 1922, βάκη 19, Χαλκίδα, Τ/22210-83.111

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών