ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Οι αδερφοί Λουκά φτιάχνουν χαλβά με τον τρόπο των παππούδων τους

Όλα γίνονται με την παραδοσιακή συνταγή και τα μπακιρένια μπασίμια που έφεραν μαζί τους οι πρόγονοί τους όταν ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από την Κωνσταντινούπολη.

08.03.2022| Updated: 17.02.2023
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Οι αδερφοί Λουκά φτιάχνουν χαλβά με τον τρόπο των παππούδων τους

«Αυτά τα μπακιρένια μπασίμια που βλέπεις τα φέρανε μαζί τους οι παππούδες μας από την Κωνσταντινούπολη το 1945. Είναι τα ίδια που χρησιμοποιούσαν εκεί, ο χαλκός δεν χαλάει ποτέ, το μόνο που κάνουμε είναι να τα γανώνουμε», μου λέει ο Γιώργος Λουκάς στο εργαστήριο της οικογενειακής επιχείρησης στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Είναι λίγες μέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα και η πόρτα ανοίγει συνέχεια. Πελάτες, ιδιώτες και καταστηματάρχες έρχονται να αγοράσουν χαλβά, είτε τις συσκευασίες του 1 κιλού για το σπίτι είτε τα δεκάκιλα που προορίζονται για καταστήματα λιανικής πώλησης, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα ξηρών καρπών.

Φτιάχνουν χαλβά στα μπακιρένια μπασίμια που έφεραν μαζί τους οι παππούδες τους από την Κωνσταντινούπολη το 1945

Τα αδέρφια Λουκά, ο Γιώργος και ο Γιάννης, που είναι στο τιμόνι της επιχείρησης από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, δεν έχουν δίκτυο διανομής για τη Θεσσαλονίκη. Ούτε πωλητές διαθέτουν. Όποιος θέλει να αγοράσει χαλβά πρέπει να έρθει εδώ στο εργαστήριο (για την υπόλοιπη Ελλάδα εννοείται ότι στέλνουν οι ίδιοι τις παραγγελίες). Δεν έχουν χτυπήσει ποτέ πόρτες καταστημάτων με πωλητές, δείγματα κ.λπ. «Το προϊόν μιλάει από μόνο του, εμείς δεν χρειάζεται να λέμε πολλά», μου λέει ο Γιάννης, εξηγώντας μου ότι οι περίπου 1.200 πελάτες που έχουν ανά την Ελλάδα ήρθαν από μόνοι τους, επειδή έτυχε να ακούσουν και να δοκιμάσουν τον χαλβά που φτιάχνουν. Τα ρωτάω όλα αυτά όσο περιμένουμε το χαλβαδοκάζανο να ετοιμάσει το αγκντάς, την ειδική αυτή καραμέλα που αργότερα θα ενωθεί με το ταχίνι. Χρονόμετρο δεν έχει πάνω του το καζάνι, το επιβλέπει συχνά πυκνά ο Γιώργος με το έμπειρο μάτι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι προσέχουμε όταν ψωνίζουμε για το τραπέζι της Καθαράς ΔευτέραςΤι προσέχουμε όταν ψωνίζουμε για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Το αγκντάς, η ειδική καραμέλα που αργότερα θα ενωθεί με το ταχίνι
Ζυμώνουν οι ίδιοι τον χαλβά με τον τρόπο που μάθανε από τους παππούδες και από τον πατέρα τους

Δεν υπάρχει τίποτα στο εργαστήριο που να μην είναι παραδοσιακό, που να έχει κάποιον αυτοματισμό ή έστω ένα timer! Όλα γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο και τα δύο αδέρφια, μαζί με δύο-τρεις έμπειρους υπαλλήλους, ζυμώνουν οι ίδιοι τον χαλβά με τον τρόπο που μάθανε από τους παππούδες και από τον πατέρα τους. «Γι’ αυτό ο χαλβάς μας έχει τόσες κλωστές. Παίζουν ρόλο και η καραμέλα και το καλό σουσάμι, αλλά και οι κατάλληλες κινήσεις των χεριών στο ζύμωμα», μου εξηγεί ο Γιώργος.

Ο ζεστός, μόλις ζυμωμένος, χαλβάς που μου έδωσαν να δοκιμάσω θα μου μείνει αξέχαστος: όλο κλωστές, γεύση και άρωμα. Και αργότερα, όμως, που δοκίμασα τον συσκευασμένο χαλβά τους, ένιωσα την ίδια ένταση στη γεύση, την ίδια τραγανότητα.

Όλα γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο

Ο ζεστός, μόλις ζυμωμένος, χαλβάς
Ο χαλβάς με σοκολάτα

Που βρίσκουμε τα προϊόντα: Τον χαλβά Λουκά τον βρίσκουμε σε δεκάδες σημεία σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά: Καφεκοπτείο Λουμίδης (Κηφισιά), Καταλαχού (Εξάρχεια), Εδώδιμον (Θεσσαλονίκη), Λαβράνος (Κέρκυρα). Τηλ. παραγωγού: 2310-764.362, lukas.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαθαρά Δευτέρα: 25 συνταγές για την αγαπημένη μας ΔευτέραΚαθαρά Δευτέρα: 25 συνταγές για την αγαπημένη μας Δευτέρα

Αφοί Λουκά - Εργαστήρι παραγωγής χαλβά

Σοφοκλή Βενιζέλου 24, Μενεμένη Θεσσαλονίκης
  • Τηλέφωνο: 2310-764.362
  • Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 8.00 - 16.00 (Σαββατοκύριακο κλειστά)

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT