ΕΞΟΔΟΣ

Botargo, Θεσσαλονίκη: Εδώ το φαγητό εμπνέεται από τη μοναστηριακή κουζίνα

Στο εστιατόριο του ολοκαίνουργιου πεντάστερου ξενοδοχείου MonAsty, στη Θεσσαλονίκη, δοκιμάσαμε τη γήινη και ταυτόχρονα δημιουργική κουζίνα του Γιώργου Στυλιανουδάκη και καταγράψαμε τις πρώτες εντυπώσεις.

16.01.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Christos Drazos Photography
Botargo, Θεσσαλονίκη: Εδώ το φαγητό εμπνέεται από τη μοναστηριακή κουζίνα

«Μια γαστρονομική μείξη ελληνικών αστικών και μοναστηριακών συνταγών με σύγχρονες πινελιές, που μεταφράζονται σε high-end comfort πιάτα με επιλεγμένα φρέσκα τοπικά προϊόντα από τις Μονές του Αγίου Όρους και τις θάλασσες του Βορείου Αιγαίου». Έτσι περιγράφουν οι εμπνευστές του το φαγητό που σερβίρουν στο ισόγειο εστιατόριο του ολοκαίνουριου city hotel MonAsty, Autograph Collection στο κέντρο της πόλης, διευκρινίζοντας μάλιστα πως και το όνομα MonAsty είναι μια σύνθεση των λέξεων monastery (μοναστήρι) και άστη (πόλη).

Αντλώντας στοιχεία και επιρροές από το Βυζάντιο, ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης έχει καταρτίσει ένα μενού που εκτελεί ο resident σεφ Κωνσταντίνος Μποβιάτσης, και καταφέρνει να κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη ανάγνωση, μέχρι και την τελευταία μπουκιά. Το εστιατόριο είναι πραγματικά πανέμορφο, σε γλυκές αποχρώσεις του καφέ, με ανάγλυφες λεπτομέρειες, ξύλο, δέρμα και μωσαϊκά, παραπέμποντας σε στυλ αρ ντεκό. Τoν αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ξενοδοχείου ανέλαβαν οι D2C2 Architects & engineers και οι Del Blu Architetti, και για τη διακόσμηση επιστρατεύτηκαν οι D2C2 Αrchitects & engineers μαζί με τους Not A Number Architects. Αυτό που πέτυχαν είναι ένας χώρος ζεστός και ταυτόχρονα σικ και πολυτελής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: 13 νέα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που πρέπει να ξέρειςΘεσσαλονίκη: 13 νέα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που πρέπει να ξέρεις
Σικ πολυτέλεια σε γλυκές αποχρώσεις του καφέ
Μια γαστρονομική μείξη ελληνικών αστικών και μοναστηριακών συνταγών με σύγχρονες πινελιές

Για να τιμήσει το όνομά του, πρώτο πρώτο στο μενού είναι το αυγοτάραχο σε μερίδα για δύο, που σερβίρεται με κάπαρη, μαρμελάδα μοσχολέμονο, βούτυρο μυρωδικών και κροστίνι. Με αυτό ξεκινήσαμε κι εμείς. Στη συνέχεια δοκιμάσαμε την αφράτη ταραμοσαλάτα με καπνιστά αυγά μπακαλιάρου, το υπέροχο ταρτάρ φρικασέ με Black Angus, σάλτσα Ολλαντέζ και άνηθο, και την γήινης νοστιμιάς οσπριάδα με αρωματικό λαδολέμονο. Στο concept του μενού σίγουρα δεν ταίριαζε η σαλάτα με την κινόα και γαρίδες, ενώ και η ελληνική σαλάτα με τα ντοματίνια είναι αχρείαστη μες το καταχείμωνο.

Αγιορείτικος μπακαλιάρος σε ζωμό κρεμμυδιού, με αγκινάρες και καρότα

Από τα κυρίως απολαύσαμε το σιγομαγειρεμένο αρνί με τσιγαριαστά χόρτα και πατάτες, ένα από αυτά τα αγαπημένα πιάτα στα οποία εκτός από διαλεχτά υλικά, βάζει και μπόλικη ψυχή ο Στυλιανουδάκης. Θαύμα ήταν και το στιφάδο με μοσχαρίσια μάγουλα και σάλτσα κύμινο, ενώ από τα signature πιάτα, το botargo σπαγγέτι με μαϊντανό, τσίλι, σκόρδο και ελαιόλαδο, καθώς και ο αγιορείτικος μπακαλιάρος με ζωμό κρεμμυδιού και τραγανή αγκινάρα, είναι φαγητά με βάθος γεύσης και πολλά επίπεδα νοστιμιάς.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης κοπές κρεάτων ψημένες στον ξυλόφουρνο, όπως Japanese Wagyu Kagoshima A5, και αντρεκότ Black Angus. Για το κλείσιμο δοκιμάστε την Beata με πικρή σοκολάτα, κόκκινο κρασί, σύκο και σάλτσα ταχίνι, και τη μουσελίν φιστικιού Aιγίνης με πέπλο μελιού, μους κόκκινων φρούτων και μαντλέν λεμονιού.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο ισόγειο του ολοκαίνουργιου, πολυτελούς ξενοδοχείου MonAsty, Autograph Collection
Πορτοκαλόπιτα με κρεμέ γιαούρτι

Αν και η λίστα με τα κρασιά έχει ικανοποιητική ποικιλία, θα μου άρεσε να δω και μερικές ακόμα πιο ψαγμένες και λιγότερο mainstream επιλογές, ιδίως από τον αμπελώνα της βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο στα συν της εμπειρίας είναι το Samite Gastrobar που διαχειρίζεται η ομάδα του Apallou, και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εστιατόριο. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει μέρος του μενού και μαζί premium ποτά και νόστιμα κοκτέιλ, όπως το The Botanist με τζιν, Chartreuse, ανανά, βασιλικό και πευκόμελο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά ΜοδιάνοΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά Μοδιάνο

Botargo

Βασιλέως Ηρακλείου 45, ξενοδοχείο MonAsty, Autograph Collection, Θεσσαλονίκη
  • Τηλέφωνο: 2310-27.45.45
  • Ωράριο: Καθημερινά 13.00-23.00
  • Κόστος: 40-50 ευρώ/άτομο χωρίς τα ποτά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Εστιατόρια

Θεσσαλονίκη

Μακεδονία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών