ΕΞΟΔΟΣ

Signora Trattoria, Θεσσαλονίκη: Μικρή Ιταλία στο κέντρο της πόλης

Νόστιμες μακαρονάδες με πάστα από το Gragnano και πίτσες ξεροψημένες και μαστιχωτές στην τρατορία της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού.

10.01.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Άρης Ράμμος
Signora Trattoria, Θεσσαλονίκη: Μικρή Ιταλία στο κέντρο της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά ΜοδιάνοΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά Μοδιάνο Η μικρή πόλη Gragnano βρίσκεται σε ένα οροπέδιο με υπέροχη θέα στον κόλπο της Νάπολης, σε υψόμετρο που φτάνει τα 600 μέτρα, κοντά στο Monti Lattari, όπου το νερό είναι λιγότερο ασβεστούχο και το ήπιο κλίμα συνεισφέρει στο essicazione natural, όπως λένε οι Ιταλοί για το σωστό στέγνωμα των ζυμαρικών με σταδιακό και φυσικό τρόπο. Αυτή η αργή διαδικασία προστατεύει τις πρωτεΐνες και τις θρεπτικές ιδιότητες του σιταριού, οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν στα μαγειρεμένα ζυμαρικά καλύτερη γεύση και μεγαλύτερη ικανότητα διατήρησης της υφής τους. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, στη Signora Trattoria, το ιταλικό εστιατόριο που κλείνει περίπου έναν χρόνο λειτουργίας στο τετράγωνο πίσω από την Αγία Σοφία, τα πιάτα με τα ζυμαρικά φτιάχνονται με την ξακουστή pasta di Gragnano IGP, που θεωρείται η κορυφαία πάστα στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPolpette al sugo κεφτεδάκια κοκκινιστάΚεφτεδάκια κοκκινιστά της Νάπολης (Polpette al sugo) Η μικρή τρατορία της Θεσσαλονίκης, είναι ένα cosy μαγαζί, σαν καλό ιταλικό ταβερνάκι, ό,τι πρέπει για χουχουλιάρικα και comfort γεύματα με πάστες και πίτσες. Έχει έναν μικρό κατάλογο τον οποίο επιμελείται η ομάδα του Appallou Bar μαζί με τον σεφ και συνέταιρό τους Σπύρο Καμαριωτίδη. Στο μενού, που αλλάζει με τις εποχές, περιλαμβάνουν ωραίες προτάσεις σε αντιπάστι, ζυμαρικά, πίτσες και κρέας, στην πλειοψηφία τους παραλλαγές σε κλασικά πιάτα. Πολλά υλικά είναι δικής τους εισαγωγής από την Ιταλία, και τα πρώτης τάξης ζυμαρικά από το Gragnano, που είναι στιβαρά, χοντρά και χορταστικά, παίζουν τεράστιο ρόλο στη σύνθεση των πιάτων και, σε συνδυασμό με τις καλοφτιαγμένες σάλτσες, οι μακαρονάδες που βγαίνουν από την κουζίνα τους είναι λιχούδικες και με πληθωρική νοστιμιά. Παραγγείλαμε ένα γεμάτο και συμπυκνωμένο Barolo από τη λίστα με, κυρίως, ιταλικά κρασιά, και μαζί δοκιμάσαμε τα θαυμάσια ριγκατόνι cacio e pepe με taleggio, παρμεζάνα Reggiano 24 μηνών και 7 είδη πιπεριών που μοσχοβολούσαν, τα μπουκατίνι all’ amatriciana με πλούσια σάλτσα από τομάτες San Marzano, πανσέτα Τοσκάνης, τσίλι και πεκορίνο Ρομάνο, και τις κρεμώδεις ταλιατέλες Alfredo με προσούτο crudo di Parma.

Από τα αντιπάστι μάς άρεσαν πολύ τα αραντσίνι ταρτούφο με κρέμα παρμεζάνας Reggiano, σπαράγγια και φέτες τρούφας, και η φανταστική φοκάτσα Τοσκάνα με nduja και βούτυρο με μέλι ελάτης, λεβάντα και γύρη. Καλοωριμασμένα τα 48ωρα ζυμάρια που φτιάχνονται με ναπολιτάνικο αλεύρι, τόσο στις φοκάτσες όσο και στις πίτσες τους. Δοκιμάσαμε την απαλή πίτσα Bianca με ντελικάτη κρέμα φασκόμηλο, αγκινάρες, coppa, ρόκα και παρμεζάνα. Για δεύτερο πιάτο μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε ένα κλασικό εσκαλόπ Μιλανέζε, σε ταλιάτα di Manzo με ρόκα, ντοματίνια, παρμεζάνα και παλαιωμένο βαλσάμικο, και στη μπιστέκα alla Fiorentina. Επίλογος με ένα ποτήρι αμάρο και δύο κλασικά επιδόρπια: έξοχο τιραμισού και τραγανό κανόλι.

Signora Trattoria

Παλαιών Πατρών Γερμανού 19 και Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη
  • Τηλέφωνο: 2310-23.82.33
  • Ωράριο: Καθημερινά 13.00-23.00, Κυριακή 13.00-20.00
  • Κόστος: 25-35/άτομο χωρίς τα ποτά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών