Ένα από τα κλασικά comfort φαγητά της ναπολιτάνικης κουζίνας. Επίσης χαρακτηριστική συνταγή της cucina povera, αφού εδώ το ψωμί είναι μπόλικο, αναλογικά σχεδόν το μισό από τον κιμά. Οι πολπέτες πλάθονται μεγάλες, περίπου σαν μανταρίνια, και είτε προστίθενται ωμές μέσα στη σάλτσα που βράζει είτε πρώτα τηγανίζονται στην tiella (μεγάλο τηγάνι). Κάποιοι τα τρώνε έτσι, σκέτα, χωρίς τη σάλτσα, όπως ακριβώς τα δικά μας κεφτεδάκια. Αν θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν ανάμεσα στις στρώσεις με τα λαζάνια, τα κάνουν πολύ μικρότερα. Τις πολπέτες αυτές τις βάζουν οι Ιταλοαμερικανοί στα περίφημα meatball subs, τα σάντουιτς με μαλακό ψωμί και προβολόνε ή μοτσαρέλα, τα οποία εφευρέθηκαν από Ναπολιτάνους πρόσφυγες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη συνταγή της νόνας της μας έδωσε η κ. Rita Marmo.

Polpette al sugo κεφτεδάκια κοκκινιστά Polpette al sugo κεφτεδάκια κοκκινιστά
Polpette al sugo κεφτεδάκια κοκκινιστά Polpette al sugo κεφτεδάκια κοκκινιστά
Polpette al sugo κεφτεδάκια κοκκινιστά Polpette al sugo κεφτεδάκια κοκκινιστά

Polpette al sugo κεφτεδάκια κοκκινιστά

Polpette al sugo κεφτεδάκια κοκκινιστά

Polpette al sugo κεφτεδάκια κοκκινιστά Polpette al sugo κεφτεδάκια κοκκινιστά

Polpette al sugo κεφτεδάκια κοκκινιστά

20' προετοιμασία
2 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις πολπέτες

Για τη σάλτσα ντομάτας

Διαδικασία

Σάλτσα

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Πολπέτες

  1. Σε βαθύ μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τις πολπέτες, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  2. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες, σε μέγεθος μικρού μανταρινιού.
  3. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  4. Τηγανίζουμε τις πολπέτες για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  5. Τις μεταφέρουμε κατευθείαν από το τηγάνι μέσα στη ζεστή σάλτσα ντομάτας και συμμαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  6. Σερβίρουμε τη σάλτσα τους με ζυμαρικά, όπως πένες, τσίτι (ziti, σαν ριγκατόνι δίχως ρίγες) ή σπαγκέτι ως πρώτο πιάτο και τις πολπέτες ως κυρίως.

Αγιωργίτικο φρέσκο ή δεξαμενής από τη Νεμέα και τα περίχωρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 161.

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινός κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών