Χαρακτηριστική συνταγή της cucina povera, αφού εδώ το ψωμί είναι μπόλικο, αναλογικά σχεδόν το μισό από τον κιμά. Οι πολπέτες πλάθονται μεγάλες, περίπου σαν μανταρίνια, και είτε προστίθενται ωμές μέσα στη σάλτσα που βράζει είτε πρώτα τηγανίζονται στην tiella (μεγάλο τηγάνι). Κάποιοι τα τρώνε έτσι, σκέτα, χωρίς τη σάλτσα, όπως ακριβώς τα δικά μας κεφτεδάκια. Αν θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν ανάμεσα στις στρώσεις με τα λαζάνια, τα κάνουν πολύ μικρότερα. Τις πολπέτες αυτές τις βάζουν οι Ιταλοαμερικανοί στα περίφημα meatball subs, τα σάντουιτς με μαλακό ψωμί και προβολόνε ή μοτσαρέλα, τα οποία εφευρέθηκαν από Ναπολιτάνους πρόσφυγες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη συνταγή της νόνας της μας έδωσε η κ. Rita Marmo.

20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις πολπέτες

Για τη σάλτσα ντομάτας

Διαδικασία

Σάλτσα

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τις πολπέτες.

Πολπέτες

  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις πολπέτες για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  2. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες, σε μέγεθος μικρού μανταρινιού.
  3. Τις μεταφέρουμε κατευθείαν από το τηγάνι μέσα στη ζεστή σάλτσα ντομάτας και συμμαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Σερβίρισμα

  1. Σερβίρουμε τη σάλτσα τους με ζυμαρικά, όπως πένες, τσίτι (ziti, σαν ριγκατόνι δίχως ρίγες) ή σπαγκέτι ως πρώτο πιάτο και τις πολπέτες ως κυρίως.

Στο ποτήρι μας: Αγιωργίτικο φρέσκο, είτε ένα Ξινόμαυρο ή δεξαμενής από τη Νεμέα και τα περίχωρα.

Συνταγές με Ανάμεικτος κιμάς

Συνταγές με Ντομάτα

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών