Τα κέικ του Δημήτρη Μακρυνιώτη είναι για όλες τις εποχές. Αυτός ακριβώς είναι ο ο τρόπος που ο ζαχαροπλάστης-σταρ έχει επιλέξει να χωρίσει τα κεφάλαια του βιβλίου, αντιμετωπίζοντας συχνά τα κέικ σαν λευκό καμβά και εμπλουτίζοντάς τα με εποχικά υλικά του φθινοπώρου, της άνοιξης κ.ο.κ. Έτσι, προτείνει να εκμεταλλευτούμε τα αχλάδια, για παράδειγμα, όταν είναι στα καλύτερά τους και να φτιάξουμε ένα αμυγδαλένιο κέικ-στολίδι με ολόκληρα τα φρούτα, ποσαρισμένα σε γλυκό κρασί ή να γιορτάσουμε την άνοιξη με ένα ανάλαφρο angel cake που θα σερβίρουμε με φράουλες ή/και παγωτό. «Αυτό το βιβλίο δεν είναι για την βιβλιοθήκη αλλά για τη κουζίνα, δίπλα στο μίξερ και τις φόρμες ζαχαροπλαστικής» γράφει ο ίδιος στην εισαγωγή, συνεχίζοντας: «Αν κάθε φορά που το ανοίγετε βρίσκετε τις σελίδες τσαλακωμένες, με αποτυπώματα βουτύρου και σοκολάτας τότε σίγουρα θα τα έχω καταφέρει.

Εκτός από την εποχικότητα, προϋπόθεση για τον pastry chef είναι, όταν απευθύνεται σε σπιτικούς ζαχαροπλάστες, τα γλυκά του να γίνονται εύκολα. Οι οδηγίες του είναι πάντα σαφείς και επεξηγηματικές αλλά καμιά συνταγή δεν είναι το «μακρινάρι» που πιθανά θα αποθάρρυνε κάποιον λιγότερο εξοικειωμένο με την κουζίνα. Όσοι τον έχουν παρακολουθήσει σε κάποια από τις τηλεοπτικές εκπομπές που εμφανίζεται ή στα ζαχαροπλαστικά βίντεο που ανεβάζει στο δημοφιλές κανάλι του στο YouTube ξέρουν τη μανία του με το να «βγαίνουν» τα γλυκά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Δημήτρης Μακρυνιώτης δίνει ρεσιτάλ με νουγκατίνες και γλυκά από τα 70sΟ Δημήτρης Μακρυνιώτης δίνει ρεσιτάλ με νουγκατίνες και γλυκά από τα 70sΈχοντας στο βιογραφικό του έχει μερικές από τις πιο διάσημες σχολές του κόσμου, σεμινάρια και workshops με κορυφαίους pastry chef και επιμέλειες σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Kassandra Palace στη Χαλκιδική ή το πολυσυζητημένο ζαχαροπλαστείο Ρεσιτάλ, ο Μακρυνιώτης έχει μάθει την τέχνη του καλού γλυκού αλλά και τον τρόπο να μεταδίδει τις γνώσεις του χωρίς κόμπλεξ. Για αυτό και σ’ αυτό το πρώτο του βιβλίο επιλέγει να δείξει, ακόμα και σε όσους δεν έχουν δοκιμαστεί πολύ με τα μίξερ και τις μαρίζ, πως να φτιάχνουν κέικ αφράτα, εύκολα και straightforward.

Χαζεύοντας τις σελίδες του Κέικ έχουμε ήδη σταμπάρει μπόλικες συνταγές. Το λευκό, μαρεγκάτο angel cake που φτιάχνεται χωρίς κρόκους είναι υποψήφιο. Το ίδιο και το κέικ με βερίκοκα για το οποίο το μείγμα από βούτυρο, ζάχαρη, μέλι, δεντρολίβανο και φλούδες λεμονιού, εκχυλίζεται με δεντρολίβανο ένα βράδι πριν γίνει βάση για το αρωματικό γλυκό. Αγαπημένος συνδυασμός πρωϊνού, το ταχίνι-μέλι συνδυάζεται με σοκολάτα και γίνεται ένα συμπαγές γλυκό που ταιριάζει γάντι με ένα ελληνικό.

Για μια μικρή γεύση από όσα θα βρείτε στο βιβλίο, εξασφαλίσαμε τις συνταγές για δύο από τα πιο αγαπημένα μας κέικ του βιβλίου: το ζουμερό κέικ με ανθότυρο, λεμόνι και παπαρουνόσπορο αλλά και το κέικ-τσουρέκι (!) που έχει όλα τα αρώματα του τσουρεκιού χωρίς το μπελαλίδικο σκέλος.

To «Κέικ» του Δημήτρη Μακρυνιώτη κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. 

Δείτε εδώ τις συνταγές:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών