Έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει φάει μπακαλιάρο ή να μην τον γνωρίζει. Όλοι οι μεσογειακοί λαοί τον τρώνε κατά κόρον και με πολλή ευχαρίστηση, γιατί είναι νόστιμος και ελαφρύς και μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους. Εγώ προσωπικά έχω καταγράψει πάνω από πενήντα τρόπους μαγειρέματος του μπακαλιάρου. Δεν μπορούμε όμως να φτάσουμε τους Πορτογάλους, που τον μαγειρεύουν με τριακόσιους τρόπους. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν τον μπακαλιάρο «όνο», επειδή έχει μεγάλο κεφάλι, το οποίο είναι σχεδόν άχρηστο.
παστό, φερμένο από τις βόρειες θάλασσες, αφού τον ξαλμυρίσουμε, αλλά και να τον φάμε όταν είναι μικρός, τρυφερός και φρέσκος. Τότε, τον λέμε «μπακαλιαράκι» χαϊδευτικά. Στη Θεσσαλονίκη, όταν λένε «μπακαλιαράκια», το μυαλό τους πηγαίνει στα μαγαζιά που σερβίρουν μόνο μπακαλιάρο τηγανητό, σκορδαλιά και πατάτες τηγανητές. Πέρασα από τον ψαρά και μου πρότεινε να πάρω φρέσκα μπακαλιαράκια. Καλός ο κυρ Νικόλας, ευγενής, χαμογελαστός και πάντα προτείνει το καλύτερο. Τώρα θα πάω στον λαχανόκηπο, να μαζέψω κρεμμυδάκια και μυρωδικά βότανα και να σας φτιάξω ένα νοστιμότατο φαγητό, που θα μυρίζει φρεσκάδα κήπου και θάλασσας. Το υπόσχομαι…
Μπορούμε να τον απολαύσουμεΜπακαλιαράκια στον φούρνο με μυρωδικά βότανα
Υλικά
4 μπακαλιαράκια, καθαρισμένα, πλυμένα και αλατισμένα, συνολικού βάρους 1 κιλού
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1/4 ματσάκι δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 λεμόνια, σε καρεδάκια (την ψίχα, χωρίς κουκούτσια)
200 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού μαυροπίπερο
αλάτι ψιλό
λίγο κύμινο προαιρετικά (εγώ το βάζω, δοκιμάστε το)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μπακαλιαράκια στον φούρνο με μυρωδικά βότανα, αρχικά σοτάρουμε, σε ένα βαθύ τηγάνι, το ξερό κρεμμύδι σε λίγο από το λάδι. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι και σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και ανακατεύουμε με τα μυρωδικά, το λεμόνι και το υπόλοιπο λάδι. Με ένα κουτάλι βάζουμε από τη γέμισή μας στην κοιλιά και στο κεφάλι των μπακαλιάρων. Το υπόλοιπο το απλώνουμε στο ταψί μας.
Βάζουμε τα γεμιστά μπακαλιαράκια μας όμορφα όμορφα, «εις παράταξιν», μέσα στο ταψί. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά με αέρα, στους 180°C. Όταν σερβίρουμε τα μπακαλιαράκια, συμπληρώνουμε στα πιάτα από τη γέμιση που υπάρχει στο ταψί. Μια άλλη πρόταση είναι να μαζέψουμε ό,τι απέμεινε στο ταψί, να προσθέσουμε λίγο χυμό λεμονιού, στο μπλέντερ μια γυροβολιά, και έτοιμο το ντρέσινγκ για τα μπακαλιαράκια μας.
Προσοχή, πρέπει να σερβίρουμε τα μπακαλιαράκια με μυρωδικά βότανα, ζεστά, γιατί αλλιώς χάνουμε όλα τα αρώματα…