ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Amalin, το πρώτο τσιγγάνικο εστιατόριο ανοίγει στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο παραδοσιακό ρομανό εστιατόριο στην Ελλάδα, το Amalin, ανοίγει τις πόρτες του σε λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη κι εμείς ήδη μάθαμε τις πρώτες λεπτομέρειες.

25.01.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς
Amalin, το πρώτο τσιγγάνικο εστιατόριο ανοίγει στη Θεσσαλονίκη

Όπως μάθαμε, οι πιο χαρακτηριστικές ελληνικές τσιγγάνικες συνταγές θα είναι μαγειρεμένες και θα σερβίρονται αποκλειστικά από γυναίκες Ρομά του οικισμού Δενδροποτάμου. Η σημασία αυτής της είδησης δεν είναι μονάχα γαστρονομική αλλά πρωτίστως κοινωνική, ιδιαίτερα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονο κοινωνικό ρατσισμό και αντιτσιγγανισμό. Η πρωτοβουλία για το εστιατόριο Amalin, που ανοίγει στην πλατεία Αντιγονιδών, στο κέντρο της πόλης, ανήκει στο Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, με μακρόχρονη και εκπληκτικά δυναμική δράση. Οι γυναίκες του Συλλόγου ξέρουν τη δύναμή τους και το έχουν αποδείξει πολλές φορές μέσα στα είκοσι χρόνια ενεργής και δυναμικής παρουσίας τους, με επικεφαλής την υπερδραστήρια πρόεδρο του Συλλόγου, Αννούλα Μάγγα. «Έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, ως συμβολισμός, γιατί η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει 100% σε ευάλωτες γυναίκες Ρομά, γυναίκες που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, ρατσισμό και συχνά ακραία φτώχεια, ακόμα και γυναίκες πρώην φυλακισμένες», εξηγεί η Αννούλα Μάγγα. «Με το Amalin λοιπόν που, πρέπει να τονίσω πως είναι Μη Κερδοσκοπική Επιχείρηση και χρηματοδοτείται από το Open Society Foundations, ερχόμαστε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στις γυναίκες αυτές. Ο Σύλλογος παλεύει εδώ και 20 χρόνια για τη λεγόμενη “ενδυνάμωση” των γυναικών και το εστιατόριο είναι ένας ακόμη τρόπος να την κάνει πράξη. Τι πιο συμβολικό λοιπόν και τι πιο καινοτόμο η ενδυνάμωση αυτή να έρθει μέσω της μαγειρικής και της γαστρονομίας των Ρομά;», συμπληρώνει.

Σαραλία – Το καμάρι της τσιγγάνικης ζαχαροπλαστικής είναι μια νοστιμότατη στριφτή, σιροπιαστή πίτα γεμιστή με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά (φωτό αρχείου Γαστρονόμος).
Στη σαραλία η γέμιση τυλίγεται σε ρολά από λεπτό φύλλο κρούστας…
… στρίβει σε σαλίγκαρο και βουτυρώνεται γενναιόδωρα πριν ψηθεί στον φούρνο (φωτό αρχείου Γαστρονόμος).

Μια γαστρονομία πλούσια, εν πολλοίς άγνωστη και σίγουρα τόσο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, όπως τη γνωρίσαμε στο Τεύχος 178 του Γαστρονόμου, μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα στα «ρομανέ χαμάτα», τις τσιγγάνικες συνταγές. «Η παράδοση και η μαγειρική ενώνουν τους ανθρώπους», τονίζει η Αννούλα Μάγγα. «Αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε στην κόσμο, ότι κι εμείς μπορούμε! Δε είμαστε αόρατοι, είμαστε ορατοί μέσα στο σύνολο της κοινωνίας. Και μόνο το γεγονός ότι γυναίκες Ρομά, Ελληνίδες Τσιγγάνες, δουλεύουν στο κέντρο της πόλης και έχουν την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητες και την τέχνη τους, είναι μοναδικό. Ξέρετε, αυτό για εμάς δεν είναι πανηγύρι ή γιορτή. Είναι ένα στοίχημα, ένα όνειρο ζωής, σας μιλώ ειλικρινά!», λέει με ενθουσιασμό και συγκίνηση και δεν σταματά να επισημαίνει πως το εγχείρημα ήταν πρωτίστως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, προσπάθειας και συνεργασίας των γυναικών του Συλλόγου. «Το Amalin είναι μια γέφυρα. Αυτό θέλουμε, να γεφυρώσουμε τους ανθρώπους. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε. Η κοινωνία είναι έτοιμη να μας αποδεχτεί; Ορίστε, ανοίγουμε εστιατόριο καθαρά τσιγγάνικο, επιχειρούμε ανοιχτά μέσα στο κέντρο της πόλης, το γράφουμε στην ταμπέλα μας με μεγάλα γράμματα: Traditional Roma Restaurant!», συμπληρώνει.

Στο Amalin θα σερβίρονται και «σαρμάες», οι τσιγγάνικοι λαχανοντολμάδες γεμιστοί με ψιλοκομμένο ζυγούρι, ένα πικάντικο πιάτο τρομερή νοστιμιάς (φωτό αρχείου Γαστρονόμος).
Σαρμάες (φωτό αρχείου Γαστρονόμος)

Πλετσίντα, αμπεέσκο και σαρμάες-αποκάλυψη

Ποιες συνταγές λοιπόν θα δοκιμάσουμε στο Amalin; Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει περίπου 15 παραδοσιακές ρομανές συνταγές φτιαγμένες από τις γυναίκες του Συλλόγου και με επιλεγμένα αγνά υλικά. «Θέλουμε να δείξουμε τα πιο καλά μας, τα πιο γιορτινά φαγητά της κουζίνας μας, μαζί βέβαια και κάποια λιγότερο επίσημα, καθημερινά», εξηγεί η Αννούλα Μάγγα.

Το Amalin θα σερβίρει την πλετσίντα, την παραδοσιακή, γιορτινή τσιγγάνικη πίτα με στρώσεις από φύλλα, βρασμένο ρύζι και τυρί αλλά και τσιγγάνικη πρασόπιτα. Οπωσδήποτε τον τρόμπος (αρνάκι στον φούρνο γεμιστό με μείγμα μυρωδικών κατά τον ιδιαίτερο ρομανί τρόπο). Επίσης τους εκπληκτικούς σαρμάες, δηλαδή λαχανοσαρμάδες γεμιστούς με ψιλοκομμένο ζυγούρι σε δύο εκδοχές, την παραδοσιακή καυτερή και μία χωρίς την αγαπημένη πικάντικη πάπρικα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το πιλάφι αμπεέσκο με ζυγούρι που είναι το τσιγγάνικο γαμοπίλαφο – θα υπάρχει και εκδοχή με μοσχάρι αλλά η αυθεντική συνταγή με ζυγούρι που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην τσιγγάνικη κουζίνα, πιστέψτε με, είναι ασυναγώνιστη! Στα γλυκά θα συμπεριλαμβάνεται η σαραλία, το καμάρι της τσιγγάνικης ζαχαροπλαστικής, μια στριφτή, σιροπιαστή πίτα γεμιστή με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά.

Στο Amalin δοκιμάστε οπωσδήποτε την παραδοσιακή τσιγγάνικη πίτα «πλετσίντα», με στρώσεις από φύλλο, μαγειρεμένο ρύζι, τυρί και μπόλικο βούτυρο (φωτό αρχείου Γαστρονόμος)
Η πλετσίντα, η παραδοσιακή τσιγγάνικη ρυζοτυρόπιτα (φωτό αρχείου Γαστρονόμος)

Μια πρώτη ιδέα για το μενού του Amalin θα πάρουμε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο στις 4 Φεβρουαρίου, λίγες εβδομάδες πριν ανοίξει επίσημα τις πόρτες του στο κοινό (θα ακολουθήσει ρεπορτάζ από το gastronomos.gr). Θα είναι μια μικρή γιορτή γνωριμίας με την τσιγγάνικη κουζίνα, κυρίως όμως με τις γυναίκες πίσω από τη σπουδαία αυτή πρωτοβουλία. «Όταν έχεις οράματα και στόχους, θα έρθουν όλα μπροστά σου», καταλήγει η Αννούλα Μάγγα. Για την Ρομά κοινότητα ένας σημαντικός στόχος έχει ήδη επιτευχθεί. Το Amalin είναι μια καινοτομία που θα αφήσει εποχή και ελπίζουμε όλοι να γίνει η αρχή για ακόμη περισσότερες ανάλογες ιδέες.

Amalin, Καραολή και Δημητρίου, Πλατεία Αντιγονιδών, Θεσσαλονίκη

Οι ετοιμασίες του εστιατορίου Amalin βρίσκονται στο τελικό στάδιο και αναμένουμε ανυπόμονα την ημέρα που θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών