ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριακή με ελληνικά αποστάγματα στο Ωδείο Αθηνών

Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» έρχεται στην Κυριακή 21 Ιανουαρίου στον χώρο του Ωδείου Αθηνών, με περισσότερους από 30 εκθέτες και 130 ποτά από ελληνικές ποτοποιίες και αποσταγματοποιίες.

20.01.2024| Updated: 22.01.2024
Κυριακή με ελληνικά αποστάγματα στο Ωδείο Αθηνών

Τσίπουρο σε κάθε καφενείο, ούζο σε όλες τις ταβέρνες, λικεράκια σε κάθε ελληνικό σπίτι, μαστίχα παγωμένη για τη χώνεψη στα εστιατόρια. Ο γλυκάνισος και η μαστίχα εδώ και δεκαετίες έχουν δημιουργήσει απαράμιλλα γευστικά προϊόντα και έχουν καταστήσει τα ελληνικά αποστάγματα μοναδικά στην παγκόσμια αγορά. Οι παραγωγοί τους, άλλοτε αγκαλιάζοντας την μακραίωνη παράδοση και άλλοτε την καινοτομία, έχουν καταφέρει τα τελευταία –όχι πολλά– χρόνια να αναδείξουν αυτά τα προϊόντα σε νέες αγορές και νέους πελάτες που αναζητούν γνήσιες γεύσεις boutique παραγωγής. Παράλληλα, τα ελληνικά τζιν και μπράντι, τα φίνα εγχώρια αποστάγματα σταφυλής έχουν βρει σήμερα τη θέση τους σε μπαρ όλου του κόσμου χάρη στη δεξιοτεχνία και τη δέσμευση της χώρας μας στην ποιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣπριτζ στα ελληνικάΣπριτζ στα ελληνικά: Φτιάχνουμε 4 δροσιστικά κοκτέιλ με ελληνικά ποτάΣτη μοναδική έκθεση που γίνεται για τα ελληνικά αποστάγματα την Κυριακή 21 Ιανουαρίου θα δοκιμάσετε όλα αυτά τα νόστιμα προϊόντα και θα συνομιλήσετε με τους περήφανους παραγωγούς τους, την ώρα που ικανοί bartenders από το 42 Barstronomy θα δημιουργούν κοκτέιλ χρησιμοποιώντας τα σε κλασικές και signature συνταγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσίπουρα που έχουν περάσει από βαρέλιΤσίπουρα που έχουν περάσει από βαρέλι Παράλληλα στην έκθεση θα γίνονται ομιλίες και ημερίδες, μια από τις οποίες αφορά τον Δρόμο των Αποσταγμάτων, μια νέα πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ). Εδώ και έναν χρόνο αρκετοί παραγωγοί έχουν ενδιαφερθεί για τον σχεδιασμό και την ένταξή τους σε ένα δίκτυο επισκέψιμων επιχειρήσεων με σκοπό να προχωρήσει περαιτέρω η αποσταγματοποιία και η ποτοποιία στην χώρα. Λόγω γραφειοκρατικού κωλύματος παλεύουν να ενταχθούν στη νομοθεσία των επισκέψιμων, όπως ισχύει για τα ζυθοποιία, τα τυροκομεία και φυσικά τα οινοποιεία. «Είναι ένας τρόπος να συστήσουμε τα προϊόντα μας σε ταξιδιώτες, να καλωσορίσουμε κόσμο στις ποτοποιίες μας και να τους δείξουμε πως η παράδοση έχει εξελιχθεί. Πολλές παραδοσιακές ποτοποιίες έχουν περάσει στις επόμενες γενιές και έχουν ανανεωθεί σημαντικά. Δείτε πώς το ελληνικό μπράντι και τζιν ταξιδεύει σε άλλες αγορές, όχι απλώς ως ένα αξιοπρεπές προϊόν, αλλά σημειώνοντας και μεγάλες επιτυχίες» αναφέρει η Νόπη Ρωμανίδου, της ποτοποιίας Μελισσανίδη που έχει λανσάρει το τζιν Mataroa. «Το επάγγελμά μας είναι δύσκολο, αν κάποιος δεν είναι νοικοκύρης, χάνεται. Δεχόμαστε πολύ συχνά υγειονομικούς ελέγχους, η γραφειοκρατία και οι κανόνες είναι αυστηροί μαζί μας. Και βέβαια η φορολογία τεράστια. Σε αυτά προσθέστε και τον απίθανο ανταγωνισμό, προσπαθούμε να σταθούμε δίπλα σε μεγάλα διεθνή brands που έχουν απεριόριστο budget για την προώθηση και δεν αφήνουν χώρο στα ράφια για μικρούς παραγωγούς» εξηγεί.

Οι πόρτες της έκθεσης «Ελληνικό Απόσταγμα», στο Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα), ανοίγουν13.00 και κλείνουν 20.00. Περισσότερες πληροφορίες: www.apostagmata.gr

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών