Η Πόπη Σεβαστού, Bar Manager στο Nolanverse (Proveleggios + Nolan) και στο Belman στη Χώρα της Νάξου, δηλώνει φαν των προϊόντων που έχουν ελληνική υπογραφή. «Εκτός του ότι αρκετά από αυτά είναι πολύ νόστιμα, νιώθω επίσης περήφανη για τους ανθρώπους που τα έχουν δημιουργήσει. Σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, με περιορισμένη δυναμική, πολλοί από αυτούς κατάφεραν να στρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας αγοράς στα ελληνικά προϊόντα. Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια ανάπτυξης, γι’ αυτό και ο δικός μας ρόλος ως bartenders είναι πολύ σημαντικός. Είναι σπουδαίο να βλέπει κανείς στα μπαρ του εξωτερικού το Metaxa, το Opurist ή ένα απόσταγμα μαστίχας, και είμαι αισιόδοξη ότι σύντομα θα δούμε και άλλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΏρα για απεριτίβο: 4 προτάσεις για απογευματινά ποτάΏρα για απεριτίβο: 4 προτάσεις για απογευματινά ποτά»Αν μπορούσα να φτιάξω το απόλυτο καλοκαιρινό κοκτέιλ με 100% ελληνικά προϊόντα, αυτό θα είχε φρέσκο άγριο δίκταμο από την Κρήτη, ανθό αλατιού από τους βράχους στο Ταίναρο, τσίπουρο από τη Θεσσαλία, λεμόνια από το Ναύπλιο και κρόκο από την Κοζάνη. Και όλα αυτά με τη συνοδεία Αρσενικού από το τυροκομείο του Μπαμπούνη στη Νάξο. Τα ελληνικά αποστάγματα, καθώς και τα προϊόντα που μας δίνει η γη είναι πολλά και αξίζει να πειραματιστούμε με αυτά», λέει. Ιδού τα προϊόντα από τα οποία εμπνέεται:

Vamma

Με Ροδίτη και Μοσχάτο στη βάση, αλλά και αψιθιά, κινίνη, χαρούπι, φασκόμηλο και κόλιανδρο φτιάχνεται το Vamma, το νέο βερμούτ ελληνικής παραγωγής, εμπνευσμένο από τον πατέρα της ιατρικής, τον Ιπποκράτη. Γλυκό στο ξεκίνημα, αρωματικό, γεμάτο και με χαρακτηριστικά πικρή επίγευση, πίνεται σκέτο, με πάγο, με τόνικ ή δίνει ελληνικό χαρακτήρα στα spritz, όπως αυτό που θα βρείτε παρακάτω.

Avantes Αψέντι

Το πρώτο ελληνικό αψέντι είναι ευβοιώτικο. To Wood Whisperer από την ποτοποιία Avantes είναι προϊόν διπλής απόσταξης 100% και περιέχει συνολικά 21 βοτανικά στοιχεία, με βασικά τον γλυκάνισο, τον μάραθο και την αψιθιά – την «αγία τριάδα» των αρωματικών. Κόλιανδρος, δίκταμο, δάφνη και γλυκόριζα συμμετέχουν επίσης στο χαρμάνι, αλλά όταν το μυρίσετε θα νιώσετε και αρώματα φρεσκοκομμένου ξύλου. Εξ ου και το όνομά του.

Med Liquer

Το Med Liquer, παράγεται στο Ρέθυμνο, αντλεί τη γλυκύτητά του από ΠΟΠ μαστίχα Χίου και την οξύτητα από ζουμερά πορτοκάλια Λακωνίας και γκρέιπφρουτ Κρήτης που ξεφλουδίζονται στο χέρι. Είναι ένα μεσογειακό και ισορροπημένο λικέρ πορτοκαλιού έφτιαξε η ομάδα του βραβευμένου Barro Negro, για να μας βοηθήσει να φτιάξουμε την «τέλεια Μαργαρίτα» και όχι μόνο.

Αxia

Κρυστάλλινο, ξηρό και αναζωογονητικό, το Axia είναι ένα premium απόσταγμα από τη ρητίνη του μαστιχόδεντρου και διατηρεί όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μαστίχας, εμπλουτισμένα με νότες περγαμόντου, κυπαρισσιού και αρώματα τριαντάφυλλου. Διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (μόλις 0,5%)

Αν κάποιος αγαπάει τα ελληνικά αποστάγματα και τα ελληνικά βότανα, μπορεί να δοκιμάσει τις δημιουργίες της στο The Naxos Apothecary στο κέντρο της Αθήνας (Κολοκοτρώνη 3-5) και το καλοκαίρι στη Νάξο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑψεντί επί 44 bartenders μάς προτείνουν κοκτέιλ με αψέντι

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 64.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών