ΕΞΟΔΟΣ

30+1 αγαπημένα μέρη για brunch στην Αθήνα

Αυγά benedict ή γαλλικά κρουασάν; Σάντουιτς ή παραδοσιακές πίτες; Πες μας τι σου αρέσει να τρως για πρωινό και brunch, για να σου πούμε πού θα το βρεις στην πόλη.

12.11.2021| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Βαγγέλης Καραντζάς
30+1 αγαπημένα μέρη για brunch στην Αθήνα

Ιδανικό brunch είναι για κάποιους τα καλοφτιαγμένα αυγά benedict με μια Mimosa στο πλάι, ενώ για άλλους ένας φίνος εσπρέσο με γαλλικά κρουασάν, τσουρέκι ή διάφορες άλλες ζυμαρένιες και βουτυρένιες νοστιμιές. Πληθωρικά σάντουιτς, burger με τα όλα τους, παραδοσιακές πίτες, γλυκά και ομελέτες, όλα κάνουν για brunch, αρκεί να μπορούμε να τα απολαύσουμε με το πάσο μας, κουβεντιάζοντας ή χαζεύοντας τους περαστικούς. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα στέκια της πόλης -καινούργια και κλασικά- που μας αρέσει να επισκεπτόμαστε για τεμπέλικα πρωινά.

Tο Makers στην Πραξιτέλους

Makers

Τι φτιάχνουν οι Makers; Φτιάχνουν είδη ένδυσης και τραπεζιού, αλλά και ωραίο φαγητό! Στην πολυσύχναστη Πραξιτέλους βρίσκεται το concept store στο οποίο μας αρέσει να χαζεύουμε λινές και βαμβακερές ποδιές, σουπλά και πετσέτες που φτιάχνονται στο ραφείο του υπογείου, ενώ ταυτόχρονα τρωγοπίνουμε και χαζεύουμε τη κίνηση του κέντρου. Το hit του μαγαζιού είναι οι αφράτες βάφλες με κεφίρ και ανθόγαλο σε αλμυρές εκδοχές -με αβοκάντο, σολομό, τηγανητά αυγά, τσένταρ κ.α.- ή γλυκές – με κανέλα, κακάο και εσπρέσο. Acai bowls, pancake με ρικότα, σάντουιτς και πίτσα συμπληρώνουν τον κατάλογο. Στο πλάι, smoothies και σπιτικά ροφήματα, όπως Τurmeric latte. Γ.Π.
Πραξιτέλους 37, Αθήνα, T/ 210-33.11.372

Kοbra

Όταν ο Άνταμ Κοντοβάς αποφασίζει να ετοιμάσει brunch, μην περιμένετε croque madame και pancakes με σοκολάτα που στάζει. Αντί γι’ αυτά, σερβίρει ένα «Kobra dam» με μπεσαμέλ, καπνιστό τυρί, προσούτο και τηγανητό αυγό, αλλά και French toast cheesecake με κόκκινα φρούτα. Στα bestseller του περιλαμβάνονται breakfast tacos με scrambled eggs, spicy λουκάνικο και σάλτσα Hollandaise, όπως και τα δύο sando – με egg mayo και η deluxe εκδοχή με tuna mayo, παρμεζάνα και λαχανίδα. Ν.Δ.
Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, Τ/ 210-36.38.134

French toast cheesecake με κόκκινα φρούτα, στο Kobra

Breakfast tacos, στο Kobra

Κρεμμυδόπιτα και πλαστός

Ένας Μυκονιάτης που «το έχει» με τις πίτες άνοιξε στο Παλαιό Φάληρο ένα φανταστικό πιτάδικο. Φύλλο ανοιγμένο στο χέρι -κάθε πίτα έχει περί τα 30 φύλλα πάνω-κάτω-, ζυμωμένο με ελαιόλαδο και βούτυρο, καλά υλικά από τη λαϊκή και μικρούς παραγωγούς, ψήσιμο σε γάστρα στα κάρβουνα. Θα πάτε για την ντοματόπιτα με τυροβολιά και κοπανιστή, θα επιστρέψετε για τη νηστίσιμη τσουκνιδόπιτα και μετά για τη μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα, θα πάτε και θα ‘ρθείτε άλλες 12 φορές για τις στάνταρ πίτες και ούτε ξέρω πόσες της ημέρας. Φτιάχνουν επίσης φανταστικά σάντουιτς με κοπανιστή και ψωμάκια από ζύμη κουλουριού Θεσσαλονίκης. Αν και υπάρχει χώρος για να καθίσει κανείς, εγώ παίρνω πίτες και καφέδες και κατηφορίζω προς τη θάλασσα. N.M.
Κνωσού 5, Παλαιό Φάληρο, Τ/ 210-95.96.230

Ψήσιμο σε γάστρα στα κάρβουνα, στον Πλαστό

Πλαστός: κάθε πίτα έχει περί τα 30 φύλλα πάνω-κάτω

Teras

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τα πέριξ της Ακρόπολης και, όταν πεινάσετε, διασχίστε τη Συγγρού για να καταλήξετε στο Τέρας. Η αυλή του έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή νέα σημεία συνάντησης του φετινού καλοκαιριού, καθώς συνδυάζει αύρα παλιάς Αθήνας και φρεσκάδα. Στο νεοκλασικό κτίριο του ‘30 με τα όμορφα γύψινα μπορείς να χαλαρώσεις με ένα ποτό στο χέρι, να αγοράσεις custom made έπιπλα, να παρακολουθήσεις εκδηλώσεις και σεμινάρια ή να φας κάθε ώρα της ημέρας. Ο χώρος έχει ποικίλες λειτουργίες, αλλά μία από τις αγαπημένες μας είναι το brunch, που σερβίρεται στην πλακόστρωτη αυλή με τις συκιές. Ο κατάλογος περιλαμβάνει classics, όπως αυγά ποσέ με σπανάκι σοτέ και σάλτσα Hollandaise σε σταρένιο ψωμί, ομελέτα με κατσικίσιο τυρί και bagel με παστράμι, χειροποίητη μαγιονέζα και τουρσί. Σερβίρουν και αρκετά πιάτα χωρίς ζωικά προϊόντα, όπως το vegan scramble με αβοκάντο, φαγόπυρο, ντοματίνια, σπανάκι και πολύσπορο ψωμί. Αξίζει να πούμε ότι προμηθεύονται τα ψωμιά τους από το Kora, στο Κολωνάκι. Γ.Π.
Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, T/ 211-41.80.653

Στο Teras τρώμε, ομελέτα με κατσικίσιο τυρί και bagel με παστράμι

Λάλος

Έγινε γρήγορα στέκι για τους κατοίκους της γειτονιάς και όχι μόνο. Μας αρέσει να πηγαίνουμε το πρωί, για περιποιημένο, ποιοτικό καφέ από χαρμάνι Tigrato (Ethiopia, Costa Rica, Brasil, El Salvador) και λαχταριστά, φρεσκότατα ρολά κανέλας. Τα sando είναι σταθερά στο μενού και φτιάχνονται από αφράτο άσπρο ψωμάκι και λαχταριστούς συνδυασμούς εκλεκτών υλικών. Μας αρέσει πολύ το sando με αυγό με σαλάτα coleslaw δικής τους παραγωγής και αυτό με τραγανό, παναρισμένο κοτόπουλο, πίκλα καρότο, πίκλα κόκκινο λάχανο και sauce αγιολί. Όταν πεινάμε πολύ, δεν παραβλέπουμε το σάντουιτς με παστράμι σε προζυμένιο ψωμί, με μουστάρδα, πίκλα αγγούρι, γραβιέρα και iceberg. Μ.Π.
Ευρυδάμαμαντος 19, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-93.73.987

Sando με αυγό και σαλάτα coleslaw, στον Λάλο

Six d.o.g.s.

Τραγανές κροκέτες από πλιγούρι, λαχματζούν, πουτίγκα από ρύζι και φακή, shakshuka με σιγομαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας και μελάτα αυγά για πολλές βούτες, shawarma μανιταριών σε τορτίγιες – το brunch του Six d.o.g.s. έχει λιβανέζικο αέρα. Καθόλου τυχαία, αφού καθημερινά, από το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα την κουζίνα του πολυχώρου αναλαμβάνει ο Ελληνολιβανέζος σεφ Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem. Εκτός από τον καταπράσινο κήπο, που πλέον αποτελεί σημείο συνάντησης για τους πάντες -από λυκειόπαιδα μετά το σχολείο μέχρι την ομάδα του Monocle- υπάρχουν και άλλοι πολλοί λόγοι να δοκιμάσετε το φρέσκο, πρωτότυπο πρωινό που σερβίρεται εκεί και δεν αφήνει παραπονεμένους ούτε τους vegans. Για τις μεγαλύτερες παρέες προτείνουμε να μοιραστούν και την πιατέλα Beirut breakfast, με φρέσκο δυόσμο, γιαούρτι με λάδι και ζάταρ, αυγά βραστά, flatbreads, προζυμένιο ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα σύκο, ταχίνι με μελάσα από σταφύλι και πολλά ακόμα. Γ.Π.
Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, T/ 210-32.10.510

Το λιβανέζικο πρωϊνό, στο Six d.o.g.s

Wild Souls

Ξηροκαρπάδικο-καφέ, το Wild Souls είναι ένα πανέμορφο μικρό μαγαζί που απλώνει τραπέζια στο πεζοδρόμιο της Βουλής. Συνήθως σταματάμε για το βελούδινο αμυγδαλοβούτυρο και τα άλλα βούτυρα καρπών που φτιάχνουν οι ίδιοι χωρίς ζάχαρη, φοινικέλαιο ή συντηρητικά, αλλά μας αρέσει να το επισκεπτόμαστε και για πρωινό, όταν ψάχνουμε κάτι healthy και απολαυστικό. Ξεχωρίζουμε τα πλούσια σε υφή smoothies με σπιτικά γάλατα και βούτυρα καρπών, bowls σαν το Cashew butter με βούτυρο κάσιους, μαρμελάδα βερύκοκο, πορτοκάλι, μήλο, κανέλα, μπανάνα, σησαμάλευρο και χαλβά, όπως και τα vegan σάντουιτς. Με τον καφέ ή το τσάι ταιριάζει πολύ ο εξαιρετικός χαλβάς τους, με μέλι αντί για ζάχαρη. Δοκιμάστε παραλλαγές του, όπως χαλβά με κάσιους ή χαλβά φουντουκιού. Γ.Π.
Βουλής 36, Σύνταγμα, T/ 210 32.31.438

Ηealthy και απολαυστικό brunch, στο Wild Souls

Vegan σάντουιτς, στο Wild Souls

Marmelada Concept

Το καφέ που άνοιξε πρόσφατα στην Καλλιθέα, κοντά στον ηλεκτρικό του Ταύρου, με τις ροζ λεπτομέρειες στη διακόσμηση και φυτά στον εξωτερικό χώρο, εμφύσησε νέα πνοή στην κάπως άχαρη περιοχή του σταθμού. Εκεί σερβίρουν ποτά και μπίρες αποκλειστικά από ελληνικές ποτοποιίες και ζυθοποιίες, ενώ και οι πρώτες ύλες είναι από Έλληνες παραγωγούς. Μας αρέσει η υγιεινή -και ελληνική- εκδοχή της πίτσας και του burger. Η πίτσα φτιάχνεται με ζύμη παραγωγής τους, παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης, μετσοβόνε Π.Ο.Π., άπαχο πρόβειο ζαμπόν Αττικής και μαρμελάδα εποχής. Το burger με χειροποίητο ψωμάκι, φιλέτο κοτόπουλο Πίνδου, μαρμελάδα chili, μαγιονέζα παρασκευής τους και πίκλα, ενώ συνοδεύοεται από γλυκοπατάτες φούρνου. Για επιδόρπιο είναι must η σοκολατόπιτα με παγωτό, κόκκινο μήλο, καρύδι, μέλι Κρήτης, κολοκυθάκι, φυστικοβούτυρο και παγωτό βανίλια χωρίς ζάχαρη. Μ.Π.
Π. Τσαλδάρη 129, Καλλιθέα, Τ/ 211-01.32.560

Πίτσα με παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης και μετσοβόνε Π.Ο.Π, στο Marmelada Concept

Anäna

Ένα από τα πιο στυλάτα καφέ του κέντρου, με μεγάλες τζαμαρίες και τραπεζάκια στη στοά, όπου η αθηναϊκή αισθητική συναντά το σκανδιναβικό ντιζάιν. Εκεί θα απολαύσετε καλοφτιαγμένους καφέδες και φινετσάτο τσάι παρέα με vegan, στην πλειονότητά τους, γλυκά, που αξίζει να τα δοκιμάσετε. Αυτή την εποχή ξεχωρίζουν το ζουμερό carrot cake χωρίς ζωικά προϊόντα, η αμερικάνικου στυλ κολοκυθόπιτα, τα brownies και τα αφράτα cinnamon rolls. Υπάρχουν, βεβαίως, και αλμυρά, όπως το superfood brekkie με μπόλικα λαχανικά, σπόρους, σιτάρι και αυγό ποσέ ή το φρυγανισμένο ψωμί με μανιτάρια και vegan μπλε τυρί. Γ.Π.
Πραξιτέλους 33, Μοναστηράκι, Τ/ 211-11.51.788

Queen Bee

Στο στέκι που πάνε για πρωινό ακόμη και όσοι δεν συχνάζουν στο Κολωνάκι, τα ψωμιά και, κυρίως, τα βουτυράτα κρουασάν είναι σοβαρός λόγος για επίσκεψη. Είναι, επίσης, ένα από τα λίγα μέρη που φτιάχνουν τα αυγά benedict στην εντέλεια. Οι θαμώνες τιμούν πολύ και το burger με κιμά wagyu, όπως επίσης το λουσάτο club sandwich με φιλέτο γαλοπούλας -που έχει μαγειρευτεί για έξι ώρες σε γάστρα-, scrambled eggs, λεπτοκομμένο προσούτο San Daniele, ντομάτα, μαρούλι, αβοκάντο και τυρί τσένταρ. Γ.Π.
Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι, T/210-72.09.933

Queen Bee, Κολωνάκι

A Priori

Στη Λαμπρινή, σε μια όμορφη πλατεία κοντά στο άλσος Βεΐκου, το A Priori είναι ένα στιλάτο all day bar που σερβίρει έξοχο brunch, την πιο αφράτη πίτσα και γλυκά από τον pastry chef Δημήτρη Χρονόπουλο. Μας αρέσουν τα ποσέ αυγά με bagel, προσούτο Ευρυτανίας, σάλτσα Ηollandaise, guacamole, μαριναρισμένα ντοματίνια και chia seeds. Όσο για το croque madame σε φέτες brioche με χοιρινή καπνιστή πορκέτα Καρδίτσας, mix τυριών, μπεσαμέλ μανιταριών και βιολογικό αυγό, είναι ιδανική επιλογή για brunch. Μ.Π.

Τραλλέων 71, Λαμπρινή, Τ/210=29.10.799

Minū

Κάθε βήμα μέσα στο Minū αποκαλύπτει και μια καινούργια cosy γωνιά, περιτριγυρισμένη από φυτά και design αντικείμενα. Από τα αγαπημένα μας σημεία είναι η εσωτερική αυλή, αλλά και ο χώρος στο βάθος με τις σεζλόνγκ στην άμμο. Δίπλα στις αλοκάσιες, τις μονστέρες και τα μικροαντικείμενα Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας, να φάτε πρωινό και μετά να ψωνίσετε κιόλας! Ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος έχει επιμεληθεί το μενού, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, katsu sandwich με ιβηρικό χοιρινό, αυγά ποσέ με σουμάκ και προζυμένιο ψωμί με αβοκάντο. Γ.Π.
Σαρρή 50, Ψυρρή, T/ 210-32.32.022

Ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος έχει επιμεληθεί το μενού στο Minū

ΚΑΙ BRUNCH ΚΑΙ ΚΟΚΤΕΪΛ

Naif

Θέλετε βάσκικο cheesecake; Έχει. Θέλετε κέικ με βασιλικούς χουρμάδες; Κι από αυτό έχει. Όπως έχει και ωραίο carrot cake, αυγοφέτες με τσουρέκι, διάφορα σάντουιτς, φοβερό καλτσόνε με σπανάκι, μέχρι και μπολονέζ, αν παίρνετε late brunch. Για τους τελευταίους προτείνουμε και τις πίτσες με τα ξεροψημένα στεφάνια, με κορυφαία τη Μαργαρίτα. Πίσω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών όλα αυτά, με ινσταγκραμικό plating, στα ποτήρια χυμούς και στα φλιτζάνια καφέδες Mr. Bean Coffee Roasters. N.M.
Λεοντίου 10, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-93.34.946

Beauty Killed the Βeast

Στον πεζόδρομο, Κυριακή με λιακάδα, παραγγέλνω ένα Red Βubbles με cherry soda και Prosecco – τι στην ευχή, είναι περασμένες 11 και, στο κάτω κάτω της γραφής, σε μπαρ κάθομαι, να μην το τιμήσω; Από το μενού διαλέγω tacos με γλασαρισμένα short ribs και bao buns με γλασαρισμένο χοιρινό και κρεμμύδι. Αν δεν πεινάω πολύ, παίρνω τη σαλάτα Caesar’s και, ίσως, κάποια από τις ωραίες πίτσες, όπως τη Μαργαρίτα με την burata. Αν πεινάτε, θα βρείτε και κυρίως πιάτα, όπως γεμιστά ραβιόλι με μασκαρπόνε και κολοκύθα ή noodles με σάλτσα XO και spare ribs. N.M.

Παραμυθίας 14, Μεταξουργείο, Τ/ 698-00.49.924

Momo

Στην πλατεία Κύπρου, στην Καλλιθέα, το Momo είναι ένα από τα πιο ωραία καφέ, με μια κρυμμένη, καταπράσινη αυλή. Αμέσως με το που άνοιξε έγινε προορισμός για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο, χάρη στο ιδιαίτερο μενού και τους νεαρούς, ταλαντούχους σεφ με τους οποίους συνεργάζεται. Το brunch του έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και τις Κυριακές, 12.00-17.00, που σερβίρεται δεν πέφτει καρφίτσα! Τα all time classic αυγά benedict με sauce Bearnaise, ζαμπόν μελιού, ψημένο ψωμί brioche και ποσέ αυγά περιλαμβάνονται πάντα στις προτιμήσεις μας, όπως επίσης τα pancakes με αλεύρι βρώμης και ολικής, συνοδευόμενα από σιρόπι σφενδάμου, μαρμελάδα φράουλα δικής τους παραγωγής  και λαχταριστή πραλίνα. Το σάντουιτς με ψητό μοσχάρι, αυγό και spread μοτσαρέλας σε λευκό ψωμί που περιλαμβάνεται στο καθημερινό μενού είναι επίσης ιδανική επιλογή για brunch, ενώ μια ευχάριστη έκπληξη είναι και το Bloody Mary – ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο hangover. Μ.Π.
Σαπφούς 95, Καλλιθέα, Τ/ 210-95.62.300

Αυγά benedict με sauce Bearnaise και ζαμπόν milieu, στο Momo

Mr. Fox

Ομελέτα φριτάτα από τον ξυλόφουρνο με veggie frenzy; Ο επικεφαλής του Kobra project, Άνταμ Κοντοβάς, κατηφορίζει στη Γλυφάδα και επιμελείται το νέο μενού του all day bar Mr. Fox, βάζοντας τις δημιουργίες του δίπλα στα υπέροχα ποτά του Πάνου Κανατσούλη. Στις τοπ επιλογές μας είναι τα δύο ψωμάκια του ξυλόφουρνου, morning breads, το ένα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας (shakshuka), αυγά, φέτα και chorizo και το άλλο benedict, με ποσέ αυγό και σάλτσα Hollandaise. Ο Κoντοβάς έχει φτιάξει μεταξύ άλλων και το «Αυγό του κ. Fox», ένα scotch egg με salchicha, όπως κι ένα French toast με τσουρέκι, custard βανίλια και ψητά μήλα. Βάλτε δίπλα και τα ποτά του Κανατσούλη, τρεις επιλογές Βloody Μary (με τζιν, τεκίλα και βότκα), μια παραλλαγή του κλασικού Garibaldi, το Just Another Garibaldi, με σαγκουίνι και σόδα περγαμόντο, αλλά και το Sleeping Βees με νερό από άγριο ρύζι σε ζύμωση, χαμομήλι, τρούφα, μέλι και τζιν – δηλαδή umami. Οπότε, μιλάμε όχι για ένα οποιοδήποτε brunch, αλλά για ένα γεύμα match made in heaven – αλλά στη Γλυφάδα. Ν.Δ.
Λαοδίκης 38, Γλυφάδα, Τ/ 210-89.81.654

The Clumsies

Εδώ το φαγητό επιμελείται ο γαλονάτος Αθηναγόρας Κωστάκος και το signature πιάτο του μενού είναι το παστίτσιο με μαδημένα μάγουλα αντί για κιμά. Αν θεωρείτε πως θα σας πέσει βαρύ -εμάς όχι- μπορείτε να πάρετε το τοστ με λιωμένο τυρί που περιέχει επίσης pulled beef, αλλά και πίκλες. Το φαγητό συνδυάζεται ιδανικά με τα κοκτέιλ της ομάδας που πάντα κερδίζει. Μόνο εδώ θα δοκιμάσετε αυθεντικό Bloody Mary με «σουτζουκάκια». Αν σας αρέσει το banoffee, βάλτε ένα στη μέση και τραβήξτε το πιο κοντά σας όταν δεν βλέπει κανείς! Ν.Δ.
Πραξιτέλους 31, Τ/ 210 32.32.682

Για brunch, στο Clumsies

Peek a bloom

Θα έρθετε με αφορμή τον καλό καφέ τους, αλλά θα φάτε και πολύ νόστιμα. Όση ώρα ετοιμάζεται ο φρεσκοκαβουρδισμένος φίλτρου από κάποια φάρμα της Αιθιοπίας ή της Tανζανίας, από τη μικρή κουζίνα βγαίνει η ομελέτα με γλυκοπατάτα ή κάποιο από τα χορταστικά και σούπερ εύγευστα σάντουιτς. Υπάρχουν αρκετές vegan επιλογές σε αλμυρά και γλυκά. Καφέ θα πάρετε και δεύτερο. Οι κόκκοι ψήνονται εντός, από τον επιδέξιο Nίκο Μπέλλη, και είναι διαθέσιμοι στη λιανική για το σπίτι. Ν.Δ.
Λέκκα 14, Τ/ 210 32.19.000

 

BRUNCH ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Μεγάλη Βρεταννία

Το πιο «βασιλικό», ίσως, brunch των Αθηνών σερβίρεται τα Σαββατοκύριακα στο Winter Garden, από τις 11:00 μέχρι τις 14:00, και έχει την υπογραφή του ταλαντούχου Αστέριου Κουστούδη. Στο κλασικά πολυτελές περιβάλλον του ξενοδοχείου τα καλαθάκια έρχονται γεμάτα με χειροποίητα γαλλικά κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, αφράτο τσουρέκι που μοσχοβολάει μαστίχα και μπαγκέτα που μόλις βγήκε από τον φούρνο, παρέα με σπιτική μαρμελάδα, κρέμα βανίλιας και φρέσκο βούτυρο. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Νά σου και οι φρέσκοι χυμοί και τα ροφήματα, τα ορεκτικά με καβούρια και jamon serrano, τα μελάτα αυγά με χαβιάρι, τα benedict με αστακό και σπαράγγια, τα γλυκά-μπιζουδάκια. Με 45 ευρώ/άτομο (55 για ένα έξτρα ποτήρι σαμπάνιας) δεν είναι για κάθε μέρα, αλλά ένα δώρο που θα κάνετε στο εαυτό σας και θα το χαρείτε. Γ.Π.
Βασ. Γεωργίου Α’ 1, Αθήνα, Τ/ 210-33.30.000

Το πιο «βασιλικό», ίσως, brunch των Αθηνών σερβίρεται, στο Winter Garden στη Μεγάλη Βρεταννία

New Hotel

Σε ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που καθιέρωσαν το brunch στην Αθήνα, το μενού ανανεώθηκε για να συμπεριλάβει, μαζί με τα κλασικά, και νέα κομψά πιάτα. Τα Σαββατοκύριακα, λοιπόν, εκτός από τα διαχρονικά σπιτικά Viennoiseries και την ποικιλία αρτοσκευασμάτων, ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης προτείνει από αυγά, αφράτα pancake και croque madame, μέχρι πληθωρικά burger, steak σάντουιτς με καραμελωμένα κρεμμύδια και μετσοβόνε, αλλά και παραδοσιακή μαραθόπιτα με κοπανιστή Μυκόνου. Σαλάτες, επιδόρπια, smoothies και τέσσερις εκδοχές Bloody Mary συμπληρώνουν την εμπειρία. Σημειώστε ότι χρειάζεται απαραιτήτως κράτηση. Γ.Π.
Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1 (είσοδος από Ναυάρχου Νικοδήμου), T/ 210-32.73.170, Σάββατο & Κυριακή: 12:00–17:00

Αρτοσκευασμάτα από τον executive chef Μπάμπης Κουντούρης, στο New Hotel

Mercato

Κάθε Κυριακή, από τη 1:00 το μεσημέρι μέχρι τις 4:30 το απόγευμα, το Mercato στον πέμπτο όροφο του Four Seasons Astir Palace Athens προσφέρει brunch με μεγάλη ποικιλία και θέα στον Σαρωνικό. Η τιμή είναι φιξ και τσουχτερή (85 ευρώ/άτομο) και περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, artisanal τυριά και αλλαντικά, φρέσκες σαλάτες και antipasti, oyster bar, κλασικές επιλογές όπως burger και αυγά benedict, ιταλικές γεύσεις όπως risotto alla Milanese ή lasagna vegetariana με βελουτέ παρμεζάνας και καπνιστό scamorza. Στο brunch έχει προστεθεί και live BBQ station, με ποικιλία κρεάτων σε premium κοπές, φρέσκα θαλασσινά και λαχανικά εποχής. Γ.Π.

Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, T/ 210-89.01.000, Κυριακές: 13:00-16:30

Brunch στο Mercato, στον 5ο όροφο του Four Seasons Astir Palace Athens

OLD SCHOOL BRUNCH ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΑ

Βάρσος

Τα τελευταία 129 χρόνια ο Βάρσος πρέπει να έχει σερβίρει εκατοντάδες brunch, αλλά ποιος και πώς κρατάει λογαριασμό; Πάρτε θέση στις αναπαυτικές δερμάτινες πολυθρόνες του παλιομοδίτικου εσωτερικού χώρου, στον πίσω κήπο με τα αγάλματα κάτω από τα πλατάνια ή, πιο κοσμικά, στο πεζοδρόμιο για κηφισιώτικο χάζι. Κάντε αρχή με γιαούρτι με πέτσα, κρέμα βανίλια ή ρυζόγαλο με μπόλικη κανέλα και μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα ή βυσσινάδα. Συνεχίστε με σπέσιαλ ομελέτες, τις παλιές, τις αφράτες, τις ωραίες, αλλά και την αγαπημένη μου τυρόπιτα ταψιού που κανείς δεν την κάνει καλύτερη. Για όσους προτιμούν να ξεκινούν την ημέρα τους με σιρόπια, το γαλακτομπούρεκο του Βάρσου είναι ξακουστό και πάει και με τον ελληνικό καφέ! N.M.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/ 210-80.12.472

Στον Βάρσο, για παραδοσιακό πρωϊνό

Κωσταρέλος

Συνήθως παραγγέλνω μια ωραία αφράτη ομελέτα με αυγά ελευθέρας βοσκής και τα δικά τους τυριά, όπως η σπεσιαλιτέ τους, η φέτα, το πινακωτύρι και η γραβιέρα, ενώ μου αρέσει πολύ και η κιμαδόπιτα με τσαλαφούτι. Στου Κωσταρέλου έχουν το ατού να χρησιμοποιούν πολλά δικής τους παραγωγής τυριά, πάντα φρέσκα, όπως και τα αλλαντικά, απευθείας από τον πάγκο κοπής του καταστήματος που είναι μαζί και παντοπωλείο. Πολύ δυνατό το γιαούρτι τους, που το σερβίρουν με υλικά της επιλογής μας. Φτιάχνουν επίσης νόστιμα σάντουιτς με ψωμάκι brioche ή με κουλούρι Θεσσαλονίκης, 5-6 σαλάτες και μερικές πίτες. Εκτός από καφεδάκι, σερβίρουν smoothies και χυμούς. Αγαπημένο μου είναι το smoothie ρυζόγαλο με κανέλα και αυτό με μήλο, ταχίνι, βρόμη, κανέλα, βανίλια και δικό τους κατσικίσιο γιαούρτι. N.M.
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.59.000

Σάντουιτς με σολωμό, στον Κωσταρέλο

Η Στάνη

Πρόβειο γιαούρτι, στητό, σερβιρισμένο σε γενναιόδωρο τετράγωνο κομμάτι. Με μέλι, καρύδια και αυτή την ασύγκριτη, παχιά πέτσα. Αυτό είναι εδώ και σχεδόν 100 χρόνια το πρωινό, brunch, μεσημεριανό και βραδινό στη Στάνη, το πολύτιμο γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας. Έχει και ρυζόγαλο περιποιημένο, κρεμούλες, λουκουμάδες και ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Ένα ποίημα είναι, δε, το ανθόγαλο, που έρχεται δροσερό σε ποτηράκι, με μέλι. Ιδανικά το συνοδεύουμε με δύο φετούλες τσουρέκι και ούτε που θέλουμε να ακούσουμε για croque madame και τα σχετικά. Α, και ο Λευτέρης ο Πολίτης είναι δύο βήματα παρακάτω, για υπερ-brunch part 2. Γ.Π.
Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/ 210-52.33.637

Στάνη, το πολύτιμο γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας

ΒRUNCH ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Natu

Ποιος δεν θα ήθελε να απολαύσει το πρωινό του κάτω από τα δέντρα, πλάι σε μια λιμνούλα με νούφαρα; Στο εστιατόριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, με την υπογραφή του Δειπνοσοφιστήριον, μπορούμε να κάνουμε αυτό ακριβώς, τρώγοντας ομελέτες με προσούτο και σπαράγγια, αγγλικά mafin, pinsa, χειροποίητη focaccia, acai bowls και ωραία κοκτέιλ. Γ.Π.
Λεβίδου 13 & Όθωνος, Κηφισιά, Τ/ 210-80.11.170, Δευτέρα-Κυριακή: 10:00-02:00

Brunch κάτω από τα δέντρα, στο Natu

Cycladic Café

Δεν είναι μόνο ότι αυτό το καφέ είναι όμορφο, είναι και ότι το πρωινό του είναι πραγματικά καλό, τόσο σε σύλληψη όσο και σε εκτέλεση. Στον φωτεινό χώρο με τα φυτά και τη συρόμενη διάφανη οροφή, δοκιμάστε αυγά φούρνου με κρέμα παρμεζάνας, τραγανό προσούτο, ψημένα ντοματίνια και φρυγανισμένο ψωμί, καλοφτιαγμένα scrambled eggs ή αυγά ποσέ πάνω σε αφρό πατάτας με πραλίνα φουντουκιού και κρουτόν από ψωμί αργής ωρίμανσης. Στα συν του, η λίστα με ελληνικά κρασιά μικρών παραγωγών. Γ.Π.
Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, T/ 210-72.28.321-3, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 -17.00, Πέμπτη: 10.00 – 20.00, Κυριακή: 11.00 – 17.00, Τρίτη: κλειστά

Νόστιμο brunch, στο Cycladic Café

B&E Goulandris Café-Restaurant

Στον ημιώροφο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή βρίσκεται το καφέ/ εστιατόριο του μουσείου. Αν και ο εσωτερικός χώρος δεν μας ενθουσιάζει, το αίθριο, που καλύπτεται περιμετρικά από βλάστηση, είναι ένα ωραίο, ήσυχο σημείο για να αρχίσεις τη μέρα σου. Ζητήστε τα τηγανητά αυγά με κατίκι Δομοκού, απάκι και μαρμελάδα ντομάτας, την ανοιχτή πίτα με ανθότυρο, τη φρουτάλια Άνδρου με πατάτες, φέτα και μυρωδικά ή κάποιο από τα γλυκά ημέρας για να συνοδεύσετε τον καφέ σας. Γ.Π.
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, Τ/ 210-75.62.895, Τετάρτη-Κυριακή: 10.00–18.00, Παρασκευή: 10.00–20.00, Δευτέρα & Τρίτη: Κλειστά

Γλυκά ημέρας και λαχταριστός καφές, στο καφέ του μουσείου Γουλανδρή

ΣΤΟ ΟΡΘΙΟ (ή σε πακετάκι για πικνίκ)

Keenkies

Η φαντασίωση που έγινε πραγματικότητα! Εντελώς απενοχοποιημένα, εδώ το πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να είναι λουκουμάδες καρμπονάρα, λουκουμάδες παστίτσιο ή λουκουμάδες Argentina με πραλίνα φουντουκιού, dulce de leche και αλατισμένο αμύγδαλο! Αφού λένε πως το πρωινό πρέπει να είναι το πιο θρεπτικό γεύμα της ημέρας –τι, δεν ισχύει;- τους ευχαριστούμε για όλα αυτά, όπως και για τις vegan επιλογές – βλ. Αmerican cheesecake με φρούτα του δάσους και καραμέλα ή vegan double trouble με brownies, παγωτό, bitter σοκολάτα, καραμέλα βουτύρου και φυστικοβούτυρο. Ωραίος ο χώρος, φουλ ινσταγκραμικός, αλλά μικρός. Τα δίνουν και στο χέρι. Ανοίγει στις 14.00, οπότε μιλάμε για late brunch ή για πρωινό μετά το hangover, οπότε, μαζί με τον καφέ για να ανοίξει το μάτι, ενδείκνυται το πεϊνιρλί με αυγό, τυρί, μπέικον και σιρόπι σφενδάμου. N.M.
Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, Τ/ 210-38.15.278

Οι λουκουμάδες, στο Keenkies

Black Salami

Τρίτη με Κυριακή λειτουργεί ο νέος, μοντέρνος φούρνος των Εξαρχείων, που στήθηκε με έμπνευση τα αρτοποιεία της Ρώμης. Διαθέτει, φυσικά, ψωμί -εξαιρετικά καρβέλια με ποιοτικά ιταλικά άλευρα και προζύμι-, αλλά ανάλογα με τη μέρα ετοιμάζουν και διαφορετικές ζυμαρένιες δημιουργίες, όπως κι ένα μαγειρευτό που σερβίρεται μέσα σε ψωμί. Πρόσφατα, για παράδειγμα, είχαν γιουβαρλάκια αυγολέμονο κλεισμένα σε ζυμάρι! Επίσης, προτείνουν focaccia σε διάφορες εκδοχές, ιδιαίτερες χορτόπιτες και σάντουιτς όπως το best seller παστράμι με πεκορίνο, σος μουστάρδας και τουρσί – από τα ωραία πρωινό-μεσημεριανά τους. Έχουν και ξεχωριστή κατηγορία brunch που βασίζονται στα αυγά και συνοδεύονται από διαφορετικό για το κάθε πιάτο ψωμί – το brioche από 100% clarifié βούτυρο στα αυγά florentine είναι θαύμα. Λίγες μπίρες, πολύ καλός καφές και γλυκά συμπληρώνουν το μενού. Δεν υπάρχουν τραπέζια, αλλά ένας μικρός πάγκος όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στο όρθιο, κουβεντιάζοντας με τους διπλανούς. Ή, παίρνετε το πακετάκι σας και κατευθύνεστε στον λόφο του Στρέφη για πικνίκ. Γ.Π.
Ζωοδόχου Πηγής 71 και Μεθώνης, Εξάρχεια

Στραπατσάδα, στο The Black Salami

Avocado toast, στο The Black Salami

Brio

Τα αδέλφια Jean-Charles και Sebastien Metayer στην briocherie τους στο Ψυχικό φτιάχνουν το διάσημο αφράτο, βουτυρένιο ψωμάκι της Γαλλίας σε ένα σωρό παραλλαγές. Τα μαλακά μπριός γίνονται σάντουιτς με προσούτο και μους τυριού, με παστράμι και κρέμα τσένταρ ή με φιλέτο κοτόπουλο. Γίνονται και μπέργκερ για τους πιο πεινασμένους. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και το υβριδικό briossant-μια λιχουδιά ανάμεσα σε μπριος και κρουασάν. Στο πόδι ή στον εξωτερικό πάγκο. Γ.Π.

Brio, Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.28.128

Brioche με βούτυρο Βρετάνης και αφράτα τσουρέκια στο Brio

Morning Bar

Στο «πρωινό μπαρ» του Κουκακίου, η Μαρίνα Φαρασοπούλου γεμίζει κάθε μέρα τις προθήκες με διαφορετικά αλμυρά και γλυκά δημιουργήματα με βάση το ζυμάρι. Πηγαίνουμε εκεί για τον προσεγμένο καφέ και φεύγουμε συνήθως με 2-3 διαφορετικά σνακ παραμάσχαλα. Τα cinnamon rolls τους είναι πλέον κλασικά, τα brioche με αυγό φούρνου και τυρί ιδανικά για πρωινό στο όρθιο, ενώ τα σάντουιτς που εναλλάσσονται κεντρίζουν πάντα το ενδιαφέρον. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι για καθισιό είναι διαθέσιμοι μόνο κανα-δυο πάγκοι απ’ έξω, που καταλαμβάνονται γρήγορα. Προτείνουμε κάτι από τα παραπάνω συν βάσκικο cheesecake σε κουτάκι και βουρ για Φιλοπάππου. Γ.Π.
Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι

Στο Morning Bar, η Μαρίνα Φαρασοπούλου γεμίζει κάθε μέρα τις προθήκες με διαφορετικά αλμυρά και γλυκά δημιουργήματα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών