ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Vedema φέρνει τα σαντορινιά κρασιά ξανά στο προσκήνιο

Vedema, μια γιορτή του θηραϊκού αμπελώνα, η οποία μετουσιώνεται σε έκθεση, όπου όλοι οι παραγωγοί του νησιού παρουσιάζουν τα κρασιά του τελευταίου τους τρύγου.

21.09.2022
Η Vedema φέρνει τα σαντορινιά κρασιά ξανά στο προσκήνιο

Η λέξη βεντέμα (Vedema) είναι ενετικής προέλευσης και στη Σαντορίνη χρησιμοποιείται ευρέως για να δηλώσει τον τρύγο. Έντεκα χρόνια πριν, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο δημιουργός του θρυλικού εστιατορίου «Selene» και ένας από τους επιδραστικότερους ανθρώπους της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, σκέφτηκε αυτή τη γιορτή του θηραϊκού
αμπελώνα και των ανθρώπων του να τη μετουσιώσει σε μια έκθεση, όπου όλοι οι παραγωγοί του νησιού μπορούσαν να παρουσιάσουν τα κρασιά του τελευταίου τους τρύγου. Ουσιαστικά, ο εμπνευστής της έκθεσης, έδινε με οργανωμένο τρόπο ένα βήμα στους οινοποιούς να μιλήσουν για τη δουλειά τους, καλλιεργώντας ταυτόχρονα ένα κλίμα συνεργασίας. Το βασικότερο, συνέδεσε με απόλυτα πετυχημένο τρόπο το κρασί με τον φυσικό του σύμμαχο, το φαγητό. Με άλλα λόγια, ολοκληρώθηκε η εικόνα του σαντορινιού τραπεζιού και προβλήθηκε η Σαντορίνη ως γαστρονομικός προορισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού - 11 σπάνια κρασιά απο το ηφαιστειογενές έδαφος11 σπάνια κρασιά απο ηφαιστειογενές έδαφος Φέτος, μετά από δυόμισι χρόνια, που η έκθεση δεν έγινε λόγω της πανδημίας, η Vedema επιστρέφει στο εστιατόριο «Selene», το οποίο από το 2020 έχει μεταφερθεί στα Φηρά και στο ξενοδοχείο «Katikies Garden». Η διήμερη εκδήλωση, που θα διαρκέσει από τις 23 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, είναι σημαντικά αναβαθμισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και θα έχει διεθνούς φήμης επίτιμους καλεσμένους, όπως τη Jancis Robinson MW και τον Nick Lander, κριτικό γεύσης με αρθρογραφία στους Financial Times. Την πρώτη ημέρα, στην κάναβα του Αγίου Ιωσήφ, θα πραγματοποιηθούν δυο μοναδικά masterclasses υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Καρακάση, MW, υπεύθυνου του οινικού προγράμματος τoυ «Selene».

Στο «Assyrtiko & Riesling: Grand Crus in Santorini» ο Έλληνας MW μαζί με τη Γερμανίδα Caro Maurer MW θα συγκρίνουν κρασιά από τις δυο διαφορετικές ποικιλίες, ενώ στο «Santorini Old Vintages» ο Γιάννης Καρακάσης θα αποκαλύψει τα μυστικά και τις πληροφορίες για την παλαίωση του Ασύρτικου μέσα από ξηρά και γλυκά κρασιά, ξεδιπλώνοντας το ιστορικό νήμα μέχρι το 1947.

«H νέα εποχή της Vedema στοχεύει στο να επικοινωνήσει στοχευμένα την άνοδο του σαντορινιού κρασιού παγκοσμίως. Η προσπάθεια μας είναι να τοποθετηθεί η Σαντορίνη στην κορυφή, δεδομένου ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγαλύτερα λευκά κρασιά του κόσμου. Για τον λόγο αυτό κάνουμε, εκτός του walk around tasting, και τα δύο masterclasses, όπου μάλιστα στο πρώτο, πέντε Σαντορίνες θα δοκιμαστούν δίπλα σε πέντε μεγαθήρια του γερμανικού αμπελώνα, συμπεριλαμβανομένου του μυθικού Keller Hipping. Συνολικά, εκτιμώ ότι η διεξαγωγή της φετινής Vedema είναι κομβική για τον οινικό κόσμο και φυσικά για τον ελληνικό αμπελώνα», μου εξηγεί ενθουσιασμένος ο Γιάννης. «Μισό λεπτό», του λέω, «το «Keller Hipping των χίλιων ευρώ, για αυτό το κρασί μιλάμε;», ρωτάω για να τσεκάρω αν έχω καταλάβει καλά. «Ακριβώς», απαντά με χιούμορ, μην μπορώντας να συγκρατήσει τη χαρά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαντορίνη - Οδηγός μας το κρασί - 16+1 λόγοι για να δείτε όλα τα οινοποιεια του νησιούΣαντορίνη: 16+1 λόγοι για να δείτε όλα τα οινοποιεία του νησιού Το απόγευμα της πρώτης ημέρας θα λάβουν χώρα και τα εγκαίνια μιας έκθεσης φωτογραφίας στο λόμπι της εισόδου του εστιατορίου, την οποία επιμελείται η Ζωή Χατζηγιαννάκη και είναι αφιερωμένη στους γονείς της, Έβελυν και Γιώργο. Η έκθεση τιτλοφορείται ως «Εκφράσεις του Φωτός» και σκοπεύει, μέσω της συγκέντρωσης έργων σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων, να αναδείξει το κρυφό πρόσωπο της Σαντορίνης και των Κυκλάδων. Άλλη μία σημαντική εκδήλωση που εμπλουτίζει την έκθεση. «Η Vedema του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, υπήρξε η πιο ενωτική πρωτοβουλία, αφού έφερνε κάτω από την ίδια στέγη τους οινοποιούς όλου του νησιού. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν εμείς, που η εταιρία μας είναι συνδεδεμένη με τον ιερό αυτό τόπο, την ιστορία και την παράδοση του, να μην κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συνεχίσουμε την κληρονομιά του "Πατριάρχη της Γαστρονομίας του Αιγαίου", την ιστορία του, το όραμά του;  Μετά τη μεταφορά του ιστορικού εστιατορίου στο ξενοδοχείο μας Katikies Garden, η Vedema της «Selene» ήταν το επόμενο φυσιολογικό βήμα.  Αγκαλιάσαμε τα όνειρα του μεγάλου αυτού δασκάλου και γινόμαστε οι συνεχιστές του έργου του, βάζοντας και εμείς το δικό μας λιθαράκι στην ανάδειξη της Σαντορίνης σε έναν παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό», περιγράφει ο Βασίλης Κουμπής, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Katikies.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡεζερβέ για γεύμα στο οινοποιείο - τι μαγειρεύουν τα οινοποιεία της ΣαντορίνηςΣαντορίνη: κλείνουμε τραπέζι σε τρία οινοποιεία του νησιού Τη δεύτερη μέρα, στην κάναβα του Αγίου Ιωσήφ, από τις 12:00 μέχρι τις 18:00, δεκαεπτά παραγωγοί θα παρουσιάσουν στο κοινό περισσότερα από εβδομήντα κρασιά. «Ήταν μεγάλη η χαρά μου όταν έμαθα ότι η Σελήνη, αναβιώνει τη «Vedema» που ξεκίνησε ο αλησμόνητος Γιώργος Χατζηγιαννάκης. Η γαστρονομία και η οινική παράδοση του νησιού αναδείχθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια και τόσο ο Γιώργος, όσο και ο Πάρις Σιγάλας, ήταν από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Φέτος, το τελευταίο τριήμερο του Σεπτεμβρίου, θα ξαναζήσουμε αυτή την εμπειρία στον υπέροχο χώρο της νέας Σελήνης, με εξαιρετικά σεμινάρια και ενδιαφέρουσες γευστικές δοκιμές. Τέτοιες εκδηλώσεις, όπως και η υποτροφία του Συνδέσμου Οινοποιών Σαντορίνης στο όνομα του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, στο WSPC, τιμάνε το παρελθόν αυτού του απίθανου νησιού και ετοιμάζουν ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον!», σημειώνει ο Στέλλιος Μπουτάρης, ενώ ο Ματθαίος Αργυρός, μου λέει ότι «η «Vedema» ήταν μια ιδέα του αείμνηστου Γιώργου Χατζηγιαννάκη που με το όραμά του και το έργο του ανέδειξε τη Σαντορίνη σε γαστρονομικό προορισμό. Υποδεχόμαστε με χαρά την αναβίωση του θεσμού και τιμώντας τη μνήμη του, προσδοκούμε να εξελιχθεί σε μια συνάντηση με πρωταγωνιστή τα κρασιά της Σαντορίνης».

Το διήμερο θα έχει τον επίλογο που του αρμόζει, ένα δείπνο που τιμά την Έβελυν και τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη. Συγκεκριμένα, ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι μαζί με τους σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα, οι οποίοι παλιότερα έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στο «Selene», θα ετοιμάσουν ένα μενού γευσιγνωσίας δεκατριών σταδίων που είναι εμπνευσμένο από το παρελθόν του εστιατορίου. Μέχρι και τα αστέρια θα λιώσουν από συγκίνηση αυτό το βράδυ.

Eστιατόριο Selene, Φηρά, Σαντορίνη / Τ: +22860-22249.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών