ΟΙΝΟΣ

Σαντορίνη: κλείνουμε τραπέζι σε τρία οινοποιεία του νησιού

Τι μαγειρεύουν τα οινοποιεία της Σαντορίνης; Τρία μενού που σερβίρονται με τα ταιριαστά κρασιά τους, λίγα βήματα από τις δεξαμενές ή δίπλα στους αμπελώνες.

24.08.2022
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Ρεζερβέ για γεύμα στο οινοποιείο - τι μαγειρεύουν τα οινοποιεία της Σαντορίνης

Vassaltis Vineyards

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο Five Senses στη Σαντορίνη το φαγητό είναι που κόβει την ανάσαΣτο Five Senses στη Σαντορίνη το φαγητό είναι που κόβει την ανάσαΤο μενού που σερβίρεται στο σούπερ ντιζαϊνάτο οινοποιείο είναι οινοκεντρικό και διαμορφωμένο έτσι ώστε να πλαισιώνει ιδανικά τα κρασιά που επιμελούνται οι οινολόγοι του κτήματος, Γιάννης Παπαοικονόμου και Ηλίας Ρουσσάκης. Μοιραία λοιπόν το φαγητό του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου μυρίζει θάλασσα, αφού τα γαστρονομικά κρασιά του Βασάλτη ταιριάζουν γάντι με ψάρια και θαλασσινά. Εμείς επιλέγουμε σεβίτσε με λαβράκι, φρικασέ με στήρα και παπουτσάκι με κρέμα παστινάκι. Η υπεύθυνη φιλοξενίας, Άρτεμις Καρδούλα, μαζί με την ομάδα της βοηθούν με το wine pairing, προτείνοντας 3 λευκά κρασιά για 3 πιάτα, σε συνδυασμούς που λειτουργούν άψογα. Menu degustation με 4 πιάτα και ισάριθμα κρασιά στα 70 € ανά άτομο.

Βουρβούλος, Σαντορίνη, Τ/22860-22211

Ρεζερβέ για γεύμα στο οινοποιείο - τι μαγειρεύουν τα οινοποιεία της Σαντορίνης

Domaine Sigalas

Ο Στέλλιος Μπουτάρης επιμελείται πλέον τα κρασιά, ο Σπύρος Λεμάνης φροντίζει για τη φιλοξενία και η σεφ Κυριακή Φωτοπούλου για το μενού. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εμπειρία από μια μεγάλη, συμπαγή ομάδα που λειτουργεί ρολόι. Το γεύμα μας στις παρυφές του αμπελώνα ήταν από τα ωραιότερα που απολαύσαμε στο νησί. Με δικά τους ψωμιά και –ανάλογα με την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα– ζαρζαβατικά δικής τους καλλιέργειας, όπως κατσούνι, λευκή μελιτζάνα και σαντορινιό ντοματάκι, η κουζίνα βγάζει ένα σύγχρονο μενού με κυκλαδίτικες πρώτες ύλες. Από τα κυρίως τους, πολύ δυνατός ο μπακαλιάρος φρικασέ και ο μουσακάς με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι και κρέμα καπνιστής μελιτζάνας. Τα best seller τους είναι τα πακέτα Cycladic και Volcano των 5 κρασιών, που προσφέρονται και ως Food & Wine Pairing με set menu φαγητού 5 πιάτων, στα 60 και 80 € αντίστοιχα.

Μπαξέδες, Οία, Τ/22860-71644

Ρεζερβέ για γεύμα στο οινοποιείο - τι μαγειρεύουν τα οινοποιεία της Σαντορίνης

Anhydrous Winery

Με διαλεχτά τοπικά προϊόντα και τυριά από τις Κυκλάδες, ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης χτίζει ένα μενού εμπνευσμένο από τα κρασιά του οινοποιείου. Το φαγητό σερβίρεται στην εσωτερική αυλή και στον χώρο με τις ωοειδείς δεξαμενές και τα άφουρα, αλλά κατόπιν συνεννόησης και στο υπόγειο κελάρι, για μια πριβέ εμπειρία. Ο διευθυντής του οινοποιείου και υπεύθυνος της φιλοξενίας, Βαγγέλης Μπελτζενίτης, μας πρότεινε τον απίθανο αλμυρό λουκουμά με φέτα και σορμπέ πιπεριάς, που ταίριαξε άψογα με τη Σαντορίνη τους, τους ντοματοκεφτέδες με ελιές μαζί με ένα ποτήρι Afoura, ενώ και τις μαύρες ταλιατέλες με μύδια και αυγοτάραχο τις σέρβιραν με το ιδανικό ταίρι, ένα δροσερό ροζέ Grace. Δοκιμάστε το πακέτο Meze, που περιλαμβάνει 4 κρασιά συνδυασμένα με ισάριθμα πιάτα, στα 50 € ανά άτομο.

Κοντοχώρι, Τ/22860-23140

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτην ταβέρνα Ρόζα στη Σαντορίνη φάγαμε το καλύτερο φαγητό του καλοκαιριούΣτην ταβέρνα Ρόζα στη Σαντορίνη φάγαμε το καλύτερο φαγητό του καλοκαιριού

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 62.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών