ΕΞΟΔΟΣ

Στο Five Senses στη Σαντορίνη το φαγητό είναι που κόβει την ανάσα

Στο εστιατόριο του Astra Suites, στο Ημεροβίγλι, θέα και φαγητό συναγωνίζονται προς όφελός μας.

03.06.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Στο Five Senses στη Σαντορίνη το φαγητό είναι που κόβει την ανάσα

Η «θέα που κόβει την ανάσα» εδώ δεν είναι σχήμα λόγου ούτε υπερβολή. Το κάδρο μπροστά στη βεράντα του εστιατορίου είναι σκέτη καρτ ποστάλ, μια πανοραμική εικόνα από τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη. Η καλύτερη ώρα για να δειπνήσει κανείς στο Five Senses του ξενοδοχείου Astra Suites είναι όταν αρχίσει να σουρουπώνει, που ο ήλιος είναι χαμηλά, έχει δροσιά, και σε λίγο το πιο ακριβό ηλιοβασίλεμα του κόσμου ντύνει τον ουρανό με κάτι απίθανα χρώματα. Η σικάτη βεράντα του εστιατορίου είναι κρεμασμένη επάνω από την καλντέρα και έχει σε πρώτο πλάνο τον Σκάρο, τον βράχο που ξεφυτρώνει μπροστά στο Ημεροβίγλι, λίγο πιο μέσα το ηφαίστειο και τη Θηρασιά, ενώ από τη μια βλέπεις την Οία μέχρι τη μύτη του νησιού και από την άλλη το Ακρωτήρι. 

Με θέα στο ηφαίστειο

Κάθε γωνιά του εστιατορίου είναι φροντισμένη στην εντέλεια

Στα χρώματα της Σαντορίνης

Μέχρι να χωνέψουμε τη συγκλονιστική θέα και τη μαγεία της στιγμής, στο τραπέζι μας έχουν έρθει για καλωσόρισμα τα μικρά amuse bouche με τα οποία θα ξεκινήσει το δείπνο μας, από το μενού που επιμελείται ο σεφ Δημήτρης Κοντόπουλος. Τραγανά μπισκότα γραβιέρας με φίνα φάβα και αυγά ρέγγας, ψωμάκι στον ατμό γεμισμένο με άγρια μανιτάρια και χαμόν ιμπέρικο μπελότα. Ένα παγκόσμιο μενού έχει στοιχειοθετήσει ο σεφ, αναδεικνύοντας την εξαιρετική πρώτη ύλη μέσα από άριστες τεχνικές υψηλής γαστρονομίας. Το πρώτο από τα πιάτα που δοκιμάσαμε λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα ήταν μια μυθική σούπα από κεφάλι σφυρίδας με ντάμπλινγκς γεμισμένα με θεϊκή φάρσα από τη σφυρίδα και γαρίδες. Συνεχίσαμε με τη δροσιά μιας σαλάτας με μαριναρισμένο καβούρι, καπνιστό αβοκάντο, σπαράγγια και dressing από ξινόμηλο και βασιλικό, σκεπασμένο με ένα τραγανό πέπλο από σπαράγγια πλεγμένα με την τεχνική των καλαθιών, και αμέσως μετά με ένα από τα ωραιότερα πιάτα του μενού, το ψητό καλαμάρι με καπνιστή μελιτζάνα, λαρδί, τσορίθο και καβουρδισμένο σουσάμι, με πολλαπλά επίπεδα γεύσης και βαθιά νοστιμιά. Μέσα από τις μικρές λεπτομέρειες των πιάτων μπορεί κανείς να διακρίνει αφενός στοιχεία από τις Κυκλάδες και αφετέρου το άγγιγμα της ισπανικής κουζίνας, που τόσο πολύ αγαπά ο σεφ. Για κυρίως πήραμε δύο πιάτα και τα μοιραστήκαμε: τα ψητά χτένια με χαμόν ιμπέρικο, αρωματικό κουσκούς, φινόκιο και χυμό από ιβίσκο και λίτσι, και τον ψητό μπακαλιάρο με μανιτάρια σιτάκε, κρέμα από καπνιστό χέλι και τοπιναμπούρ, μαζί με έναν απίστευτο ζωμό από άγρια μανιτάρια, καμένο πράσο και ατέλειωτη επίγευση. Όταν ολοκληρώσαμε το δείπνο μας είχε βγει πια το φεγγάρι και ως επίλογος ήρθε ένα επιδόρπιο απαλό σαν χάδι: μια τάρτα με καραμελωμένα μήλα, λευκή σοκολάτα και ένα αφράτο παγωτό χαμομήλι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο Βαρούλκο της Σαντορίνης ο Λαζάρου σερβίρει μέχρι και παπουτσάκια!Στο Βαρούλκο της Σαντορίνης ο Λαζάρου σερβίρει μέχρι και παπουτσάκια!
Τεχνικές και plating σκίζουν, αλλά η νοστιμιά είναι πάνω από όλα
Προσεγμένες λεπτομέρειες, άψογο art de la table

Σαλάτα Σαντορίνης με ντόπιο χλωρό τυρί, ντοματίνια, καπαρόφυλλα και βινεγκρέτ από αγγούρι και μελισσόχορτο

Ψητά φρέσκα χτένια με Jamón ibérico, αρωματικό κουσκους, φινόκιο και χυμός από υβίσκο και λίτσι

Σπαράγγια πλεγμένα με την τεχνική των καλαθιών

Απολαυστικά κοκτέιλ λίγο πριν το σούρουπο

Λίγα σκαλιά πιο πάνω μας περίμεναν δύο από τις 30 υπεράνετες και πολυτελείς σουίτες του διακεκριμένου ξενοδοχείου, που διαθέτει επίσης μια ιδιωτική βίλλα, χώρο χαλάρωσης για μασάζ και steam room με εσωτερικό τζακούζι. Δικαίως έχει κερδίσει επανειλημμένα τον τίτλο Greece’s Leading All Suites Hotel στα World Travel Awards, το Classic Europe Independent Hotel Partner of the Year by Classic Vacations στις Κάννες, το Most Romantic Hotel και Best Service Hotel στα ετήσια βραβεία Condé Nast Johansens, κ.α. Ο γενικός διευθυντής, Γιώργος Καραγιάννης, είναι πάντα εκεί, από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του ξενοδοχείου, το 1991, και καλωσορίζει προσωπικά όλους τους πελάτες, φροντίζοντας ο ίδιος ώστε το σέρβις να λειτουργεί άψογα. Το έξοχο πρωινό μας το σέρβιραν καθημερινά στις σουίτες μας και το μεσημεριανό το απολαμβάναμε στην ταράτσα, στο εστιατόριο Pergola Terrace. Τα βράδια, πριν πάμε για ξεκούραση, παίρναμε ένα ωραίο κοκτέιλ στο pool bar απολαμβάνοντας την ησυχία της νύχτας και τη μαγεία της φωτισμένης, νυχτερινής Σαντορίνης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣγεμιστά κουλούρια από Σαντορίνη, κουλουράκιαΓεμιστά κουλούρια από τη Σαντορίνη

Ο σεφ Δημήτρης Κοντόπουλος επιμελείται ένα ευφάνταστο μενού

Στο πιο ρομαντικό τραπέζι του Αιγαίου

Το πανέμορφο Ημεροβίγλι είναι το αγαπημένο μου σημείο στον χάρτη του νησιού. Είναι το κομμάτι της καλντέρας που είναι αρκετά πιο χαλαρό και βατό από τα αντίστοιχα της Οίας και των Φηρών, και βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, πολύ κοντά στα Φηρά, 9 χιλιόμετρα από την Οία, ενώ σε ευθεία γραμμή απέχει δύο βήματα από τον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί καρφί στις παραλίες της ανατολικής και της νότιας πλευράς του νησιού. 

Στο εστιατόριο χρειάζεται κράτηση, και εκτός από το μενού α λα καρτ μπορεί κανείς να επιλέξει από τα δύο μενού degustation, το experience και το vegan. 

Five Senses

Ημεροβίγλι, Σαντορίνη

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών