ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠασχαλινά κουλουράκια από την Αστυπάλαια, κουλουράκιαΠασχαλινά κουλουράκια από την Αστυπάλαια
40' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: για 3 λαμαρίνες φούρνου, ανάλογα τον φούρνο

Για την γέμιση

Για το πλάσιμο

Διαδικασία

  1. Για τα γεμιστά κουλούρια από τη Σαντορίνη χτυπάμε στο μίξερ ή με σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά(εκτός από 1 ασπράδι που κρατάμε για την γέμιση) και στη συνέχεια τα αρώματα, το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και το μπέικιν ανακατεμένο με το μισό αλεύρι.
  2. Τα χτυπάμε όλα καλά να γίνουν ένα λείο μείγμα και προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας διαρκώς.
  3. Το αλεύριμπορεί να μη χρειαστεί όλο· η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και απαλή.
  4. Τη σκεπάζουμε να ησυχάσει για λίγο.

Γέμιση και πλάσιμο

  1. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ενωθούν καλά.
  2. Κόβουμε κομμάτια σαν μικρά αυγά από τη ζύμη, τα πλάθουμε κορδόνια και τα πιέζουμε με την παλάμη να γίνουν πλακέ.
  3. Βάζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση σε όλο τους το μήκος και πιάνουμε τις άκρες της ζύμης για να κλείσει γύρω από τη γέμιση.
  4. Έχουμς λοιπόν τώρα ένα γεμισμένο κορδόνι, το οποίο στρίβουμε να γίνει κουλούρι.
  5. Στο σημείο όπου ακουμπάει η μια άκρη πάνω στην άλλη καρφώνουμε ένα γαρίφαλο.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  7. Αραδιάζουμε τα γεμιστά κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με λαδόχαρτο, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους και τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ευχάριστα, γύρω στα 40 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 24.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σουσάμι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών