ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

11 σπάνια κρασιά απο ηφαιστειογενές έδαφος

Τα κρασιά της Σαντορίνης, αρωματικά, πολύπλοκα και συνάμα ισορροπημένα, ξεχωρίζουν και εντυπωσιάζουν στη μύτη και στο στόμα.

13.09.2022
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού - 11 σπάνια κρασιά απο το ηφαιστειογενές έδαφος

Σαντορίνη Cuvée 15 2016, οινοποιέιο Χατζηδάκη

– Μία απότις ελάχιστες εναπομείνασες φιάλες που φέρουν την οινική υπογραφή του εκλιπόντος Χαρίδημου Χατζηδάκη. Σπάνιο κρασί, συλλεκτικής και συναισθηματικής αξίας, που αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ποικιλίας στον χρόνο, αρκεί φυσικά η φιάλη που θα βρείτε να έχει συντηρηθεί στις κατάλληλες συνθήκες. 35-45 €

Θαλασσίτης Βυθισμένος 2017, γαία οινοποιητική

– Για να εξασφαλίσετε κάποια φιάλη, μάλλον θα χρειαστεί να μπείτε σε λίστα αναμονής. Το θρυλικό κρασί του οινοποιού Γιάννη Παρασκευόπουλου παράγεται σε λιγότερες από 500 φιάλες, από σταφύλια Ασύρτικου από την Επισκοπή, τον Πύργο και το Ακρωτήρι, από αυτόρριζα κλήματα 80 ετών, και υφίσταται αναγωγική πενταετή παλαίωση στον βυθό της θάλασσας. Ένα ηφαίστειο γεύσης, κρεμώδες, με κοφτερή οξύτητα και τόνους ορυκτού. Περίπου 180-250 €

Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού - 11 σπάνια κρασιά απο το ηφαιστειογενές έδαφος Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού - 11 σπάνια κρασιά απο το ηφαιστειογενές έδαφος

Tria Ampelia 2020, Πάρις Σιγάλας

– Σε περίπου 5.000 φιάλες κυκλοφορεί το πρώτο κρασί της νέας εποχής του οινοποιού Πάρι Σιγάλα, στον καινούργιο χώρο στους Μπαξέδες, στην παλιά οικογενειακή κάναβα. Από 100% Ασύρτικο του 2020, με σταφύλια από τρία αμπελοτόπια, στο Ακρωτήρι, στα Φηρά και στο Μεγαλοχώρι. Οινοποιημένη σε πιθάρια, με αλμύρα και φουλ γκάζια, μινεράλ, είναι μια τυπική Σαντορίνη, υπέρκομψη, όλο λεμόνια, ντελικάτα-φλοράλ και γινωμένα ροδάκινα. Επίγευση δίχως τέλος. Περίπου 70 €

Αηδάνι 2020, οινοποιείο Vassaltis

– Σε μόλις 1.300 φιάλες, που κυκλοφορούν μόνο σε χρονιές με εξαιρετικό σταφύλι και πωλούνται αποκλειστικά στο οινοποιείο. Αυτή η εκφραστική εκδοχή της δεύτερης πιο ενδιαφέρουσας ποικιλίας της Σαντορίνης έχει ανθική βάση και άφθονη ορυκτότητα, εντυπωσιάζει με την αλμύρα της, έχει μεγάλη δυναμική παλαίωσης και είναι ένα από τα ελάχιστα μονοποιλιακά Αηδάνια της χώρας. Είναι απίθανο μαζί με τα λαδερά του καλοκαιριού. Περίπου 31 €

Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού - 11 σπάνια κρασιά απο το ηφαιστειογενές έδαφος Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού - 11 σπάνια κρασιά απο το ηφαιστειογενές έδαφος

Σαντορίνη Unfiltered 2020, Αrt Space

– Τα κρασιά του Αντώνη Αργυρού μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί σχεδόν αποκλειστικά από το οινοποιείο του. Τα κρασιά τα χαϊδεύει με ήπιες παρεμβάσεις, και ο άρτιος οργανοληπτικός χαρακτήρας τους, πολύ τυπικός της Σαντορίνης, έχει το ιδιαίτερο στιλ του οινοποιού. Από μια εξαιρετική χρονιά προκύπτει αυτό το Ασύρτικο σε 2.300 φιάλες, με γλυκιά, λεμονάτη μύτη, στόμα με ελάχιστο διοξείδιο, τραγανή οξύτητα, ροδάκινα και σαγκουίνια ως την επίγευση, και με δυνατότητα παλαίωσης για τουλάχιστον 10 χρόνια. 55 €

Terrasea 2020, Μικρά Θήρα

–Σε 6.500 φιάλες κυκλοφορεί η premium Σαντορίνη του πρώτου οινοποιείου της Θηρασιάς. Διατίθεται έναν χρόνο μετά την παραγωγή του από σταφύλια από βιολογικά καλλιεργημένους, ιδιόκτητους, παλιούς αμπελώνες σε ένα παρθένο έδαφος στον Μανωλά και στον Ποταμό. Σώμα πολύ γεμάτο και μακρά διάρκεια, κρασί βαθιάς παλαίωσης. Δοκιμάστε το μαζί με γαρίδες καψαλισμένες με σκορδοβούτυρο. Περίπου 60 €

Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού - 11 σπάνια κρασιά απο το ηφαιστειογενές έδαφος Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού - 11 σπάνια κρασιά απο το ηφαιστειογενές έδαφος

Enalia 2018, οινοποιία Γαβαλά

–1.300 φιάλες από επιλεγμένα αμπελοτόπια Ασύρτικου άνω των 120 ετών, στον Πύργο και στο Μεγαλοχώρι. Νεκταρίνια, ροδάκινα και φλούδες περγαμόντου, καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, αλμύρα και πλημμύρα ορυκτότητας σε ένα πληθωρικό κρασί με κρεμώδες στόμα. Κυκλοφορεί περίπου τρία χρόνια μετά τον τρύγο και αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι η Σαντορίνη ανεβάζει το κασέ της και τελειοποιείται καθώς παλαιώνει. 45-50 €

Cuvée Evdemon 2018, κτήμα Αργυρού

– Σε περίπου 3.500 φιάλες κυκλοφορεί αυτή η Σαντορίνη, που παράγεται από το οικογενειακό αμπελοτόπι του Πύργου με πρέμνα 150 ετών. Μέρος του κρασιού περνάει μερικούς μήνες σε βαρέλια, με αποτέλεσμα ύστερα από 4 χρόνια να έχουμε ένα Riesling στη μύτη και μια Βουργουνδία στο στόμα. Ένα γεροδεμένο Ασύρτικο με πλούσιο σώμα, λιπαρότητα και πολυπλοκότητα, που δείχνει να έχει πολύ μέλλον μπροστά του. Περί τα 45 €

Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού - 11 σπάνια κρασιά απο το ηφαιστειογενές έδαφος Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού - 11 σπάνια κρασιά απο το ηφαιστειογενές έδαφος

Νυχτέρι 2018, κάναβα Χρυσού και Τσελέπος

– Με Ασύρτικα από ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Χρυσού, στο Μεγαλοχώρι, στο Εμπορειό και στον Πύργο, παράγει ο Γιάννης Τσέλεπος τη δική του εκδοχή σε Νυχτέρι. Η οινοποίηση γίνεται σε δρύινα βαρέλια, στην οικογενειακή κάναβα των Χρυσών. Μύτη συνταρακτική, με κερήθρες, ψημένα καρύδια και βούτυρο νουαζέτ, στόμα με εντυπωσιακό όγκο και οξύτητα με τσίτα τα γκάζια. Έως και την επίγευση συνυπάρχουν η τσακμακόπετρα και το γλυκό κουταλιού πορτοκάλι. Με κλειστά μάτια θα το σέρβιρα με αυγοτάραχο. 40-50 €

Μαυράθηρο 2008, κάναβα Ρούσσος

– Εξαίσιο, old style νέκταρ, που παράγεται με την τεχνική του Vinsanto σε μια από τις παλαιότερες κάναβες του νησιού. Εμφιαλώνεται σε περίπου 5.000 μισόλιτρες φιάλες με ρετρό ετικέτες. Πρόκειται για έναν επιδόρπιο οίνο με πυκνή γεύση, που προκύπτει από υπερώριμα λιαστά σταφύλια Μαυράθηρου, Μαντηλαριάς και Ασύρτικου και εμφιαλώνεται ύστερα από τουλάχιστον διετή παλαίωση σε βαρέλια. Μαρμελάδες στη μύτη και στο στόμα, καφές, μπαχάρια και ξηροί καρποί, λαχταριστή, πιπεράτη και γλυκόξινη γεύση. 25-30 €

Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού - 11 σπάνια κρασιά απο το ηφαιστειογενές έδαφος Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού - 11 σπάνια κρασιά απο το ηφαιστειογενές έδαφος

Irini, Santo wines

Η Irini ήταν η πρώτη ετικέτα ΠΟΠ Σαντορίνη του οινοποιείου στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Πριν από λίγα χρόνια το όνομα ξαναχρησιμοποιείται από τη SantoWines σε ένα limited edition Ασύρτικο που, πριν ολοκληρώσει την αλκοολική του ζύμωση, μεταφέρεται σε παλαιά δρύινα βαρέλια όπου παλαίωναν Vinsanto για δέκα χρόνια. Το αποτέλεσμα, αρωματικά και γευστικά πολύπλοκο, συμπυκνωμένο, ισορροπημένο. Ένα μεγάλο κρασί. Περίπου 55 €

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 62.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών