ΕΞΟΔΟΣ

Λευκάδα: 18 στάσεις για φαγητό και ποτό από τον Λευκαδίτη Άρη Σκλαβενίτη

Μια μικρή γαστρονομική –και όχι μόνο- βόλτα στη Λευκάδα, τόπο καταγωγής του σομελιέ Άρη Σκλαβενίτη.

15.07.2022| Updated: 16.02.2024
Λευκάδα: 18 στάσεις για φαγητό και ποτό από τον Λευκαδίτη Άρη Σκλαβενίτη

Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης μας προτείνει εστιατόρια, ταβέρνες, μοντέρνα μαγαζιά, αλλά και λιχουδιές που πρέπει να δοκιμάσουμε όταν επισκεφτούμε τον τόπο καταγωγής του.  

 

Ράχη & Fly Me

Σε μια μαγευτική τοποθεσία σε υψόμετρο 600 μέτρων με θέα το Ιόνιο, στο χωριό Εξάνθεια, η Αγαθή και ο Ευγένιος έχουν δημιουργήσει μια «πτήση» στα σύννεφα. Στη Ράχη θα απολαύσετε εξαιρετικά νόστιμα πιάτα με βάση την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, χωρίς να λείπουν τα ντόπια εδέσματα όπως το σαλάμι Λευκάδας και οι φακές Εγκλουβής – παραγωγής μάλιστα του εστιατορίου. Τη λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί η αφεντιά μου, αλλά όσοι επιθυμούν ένα ποιοτικό κοκτέιλ πριν ή μετά το φαγητό, το μπαρ Fly Me θα σας αποζημιώσει!

Εξάνθεια, Τ/ 26450-99.231

 

Θυμάρι

Το εστιατόριο Θυμάρι στεγάζεται από το 2008 σε ένα παραδοσιακό οίκημα του 1940 στο κέντρο της Λευκάδας. Η ατμοσφαιρική αυλή και ο κήπος του συνδυάζονται υπέροχα με τα κομψά και υψηλής ποιότητας πιάτα του σεφ Παντελή Παπαλαυρεντίου, ο οποίος προτείνει μια μείξη σύγχρονης και παραδοσιακής κουζίνας με έμφαση στα φρέσκα ζυμαρικά και στις κοπές κρεάτων. Η oινοχόος και μετρ Ελένη Κυριακού έχει δημιουργήσει μια λίστα 100 επιλογών, με εκτενή αναφορά στον ελληνικό αμπελώνα και αρκετές ετικέτες από τον παγκόσμιο.

Πηνελόπης 19, Πόλη Λευκάδας, Τ/ 26450-22.266

 

Ο Μηνάς

Για τους λάτρεις της ψαροφαγίας, ο Μηνάς είναι ο απόλυτος προορισμός. Η ψαροταβέρνα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, στο χωριό Νικιάνα, μόλις 15-20 λεπτά από το κέντρο της Λευκάδας. Εκεί θα βρείτε κάθε μέρα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, μαγειρεμένα απλά και νόστιμα, αλλά και με κάποιες «πειραγμένες» συνταγές που θα σας εντυπωσιάσουν.

Νικιάνα, Τ/ 26450-71.480

 

Ο Σκούπλας

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό καφενείο παλιάς κοπής στο χωριό Μανάση, στην ορεινή Λευκάδα. Το γνωρίζουν οι καλοφαγάδες που εκτιμούν τους μεζέδες. Είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο, αλλά φαγητό σερβίρει μόνο Τετάρτη και Κυριακή. Πρέπει να πάτε με το που θα πέσει ο ήλιος, λίγο μετά τις 20:00 – τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να τηλεφωνήσετε πριν. Το μενού περιλαμβάνει πατάτες τηγανητές από τα χωράφια τους -αν είστε τυχεροί θα δείτε και τη γιαγιά που τις καθαρίζει μπροστά σας στην αυλή-, χωριάτικη με λαχανικά από τον κήπο τους και φρέσκο τυρί χειροποίητο δικό τους για ορεκτικά. Για κυρίως υπάρχουν μεζέδες σούβλας, όπως κοκορέτσι, κοντοσούβλι, φρυγαδέλι και σπληνάντερο.

Μανάση, Τ/ 26450-33.050

 

Τα Κανιόρια

Τα Κανιόρια είναι μια ταβέρνα στο χωριό Λυγιά, δίπλα στη θάλασσα, μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Το όνομά της το έχει πάρει από τη σχέση των ιδιοκτητών με το ψάρεμα του γοφού, καθώς στην τοπική διάλεκτο κανιόρια λένε τα μικρά γοφάρια. Όπως καταλάβατε, εδώ ο πρωταγωνιστής είναι το ψάρι, με τις παραδοσιακές λευκαδίτικες συνταγές όπως μπουρδέτο και σαβόρο να ξεχωρίζουν, αλλά θα βρείτε και εξαιρετικά φρέσκα ψάρια και μαγειρευτά κρέατα, όπως κόκορα μακαρονάδα και μοσχαράκι στιφάδο.

Λυγιά, Τ/ 26450-72.229

 

Taratsa Open

Το νούμερο ένα κοκτέιλ μπαρ στο νησί! Βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από τη γέφυρα, στο κέντρο της πόλης, πάνω από την πολυσύχναστη ταβέρνα Μαργαρίτα. Ανοίγει τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, σχεδόν με το ίδιο προσωπικό – ουσιαστικά μιλάμε για μια παρέα. Εδώ θα βρείτε καθαρά ποτά, δροσιστικά κοκτέιλ, cool μουσική -τις πρωινές ώρες όχι και τόσο cool!- και ωραία θέα.

Δημητρίου Γολέμη, Παραλία Λευκάδας

 

Captains Corner

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Andrea Simon (@luxglamandy)

Στο πιο γραφικό χωριό της Λευκάδας, τον Άγιο Νικήτα, περπατώντας στον πλακόστρωτο πεζόδρομο, στο τέλος του θα συναντήσετε έναν από τους πιο όμορφους κόλπους του Ιονίου και το all day καφέ-μπαρ Captains Corner. Ιδανικό για οικογένειες το μεσημέρι, για ζευγάρια στη δύση του ηλίου ή για παρέες έως αργά το βράδυ. Παίζει μουσική σε ροκ διάθεση, όπως οι ιδιοκτήτες του. 

Αγ. Νικήτας, Τ/ 26450-97.493

 

One Red Dot

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Onereddot (@one_red_dot)

Ένα all day μαγαζί στα γραφικά στενά του κέντρου της πόλης. Μένει ανοιχτό από το πρωί έως αργά το βράδυ. Τραπεζάκια και καρέκλες Ζαππείου με κόκκινες πινελιές, χαμηλή μουσική στο background, νόστιμα σπιτικά γλυκά, soft drinks, μπίρες και spirts. Ιδανικό για ποτό μετά το φαγητό.

Φιλαρμονικής, Πόλη Λευκάδας, Τ/ 694-22.99.763

 

Σταύρακας Gelatopolis

Το Gelatopolis της οικογένεια Σταύρακα βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης, και φτιάχνει φρέσκα, νόστιμα παγωτά και υγιεινές μπάρες. Παγωτό από τον Σταύρακα και βραδινός περίπατος στην αγορά είναι στα must του καλοκαιριού. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε τη βάφλα τους, που θα σας σπάσει τη μύτη – αν, βέβαια, βρείτε τραπέζι να κάτσετε.

Δαίλπφερδ 22, Πόλη Λευκάδας, Τ/ 26450-25.558

 

Σαλάμι Μπαλωμένος

Εκτός από τις διάσημες φακές Εγκλουβής, η Λευκάδα είναι γνωστή και για το παραδοσιακό της αλλαντικό, το σαλάμι αέρος. Αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα υψηλής ποιότητας με φυσικό έντερο, επισκεφτείτε την αλλαντοποιία Μπαλωμένου, που βρίσκεται σε ένα κάθετο στενό του κεντρικού πεζόδρομου. Tip: Τους καλοκαιρινούς μήνες η μεταφορά του σαλαμιού πρέπει να γίνεται σε ψυγείο τύπου παραλίας με πάγο, γιατί δεν έχει συντηρητικά και δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες – οι άνθρωποι εκεί θα σας καθοδηγήσουν.

Σκιαδαρέση 3, Πόλη Λευκάδας, Τ/ 26450-22.441

 

Loulis Taste Project

Νέο spot στην κεντρική αγορά της Λευκάδας, ένα street food που το συναντάς περπατώντας στον πεζόδρομο και ξαφνικά νιώθεις ότι μεταφέρεσαι στην Ιταλία, πίνοντας δροσερά aperitivo και τρώγοντας φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά και ναπολιτάνικη πίτσα σε μικρές μερίδες. Μπορείτε να τα απολαύσετε επιτόπου ή να τα πάρετε μαζί σας. 

Ιωάννου Μελά 21, Πόλη Λευκάδας, Τ/ 26450-21.755

 

Πιπεριά

Οικογενειακή ταβέρνα στην παραλία της Λευκάδας, που το απόγευμα τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται πεζόδρομος. Έχει ωραία θέα και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Το φαγητό είναι σπιτικό, και αν βρείτε μαγειρευτά, παραδοσιακές πίτες και μπιφτέκι της θείας Μαρίας –είναι όντως θεία μου-, μην τα χάσετε!

Αγγέλου Σικελιανού 27, Πόλη Λευκάδας, Τ/ 26450-29.524

 

Ποτοποιία Φραγκούλη

Η ποτοποιία Φραγκούλη παρασκευάζει από το 1945 τη λευκαδίτικη σουμάδα ή σομάδα, ένα απόσταγμα από πικραμύγδαλο με ζάχαρη και ανθόνερο, αλλά και το ιδιαίτερο λικέρ ροζολί από κανέλα και πορτοκάλι. Σίγουρα πρέπει να τα δοκιμάσετε σε κάποιο από τα μαγαζιά του νησιού και να τα πάρετε μαζί σας επιστρέφοντας στη βάση σας.

Μητροπόλεως 4, Πόλη Λευκάδας, Τ/ 26450-22.368

 

Amente Restaurant & Cocktail Bar

Σχετικά καινούργια άφιξη στο νησί, το Amente άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2020. Βρίσκεται στο χωριό Δρυμώνας, με μοναδική θέα στις δυτικές ακτές, και το φαγητό εδώ έχει χαρακτήρα μεσογειακό με μοντέρνο. Συχνά οργανώνονται βραδιές με live μουσική, που κάνουν την εμπειρία του ηλιοβασιλέματος ακόμα πιο ρομαντική.

Δρυμώνας, Τ/ 697-74.61.415

 

Ζαχαροπλαστείο Παπαδόπουλος

Ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Λευκάδας, που ήταν κρυμμένο στα στενά της παλιάς πόλης, αλλά τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκε σε κεντρικό δρόμο, λίγο μετά το Δημαρχείο. Εδώ θα βρείτε χειροποίητα γλυκά, όπως ραβανί, καρυδόπιτα, γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, κωκ και πάστα κρέμα.

8ης Μεραρχίας, Πόλη Λευκάδας, Τ/ 26450-24.912

 

Ο Φούρνος του Καλού

Δεν γίνεται να επισκεφθείτε τη Λευκάδα και να μη δοκιμάσετε τα παραδοσιακά λαδοκούλουρα. Ο φούρνος του Καλού στη Λυγιά φτιάχνει κάποια από τα καλύτερα που μπορείτε να βρείτε στο νησί, όπως επίσης παραδοσιακές πίτες και ψωμί.

Λυγιά, Τ/ 26450-71.247

 

Παραδοσιακό Μαντολάτο και Παστέλι Λευκάδας Φέξης

Με ιστορία από το 1986, η οικογένεια Φέξη παράγει παραδοσιακά παστέλια και μαντολάτα. Θα τους βρείτε στη πόλη της Λευκάδας σε μια κεντρική διασταύρωση, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Μηνά.

8ης Μεραρχίας, Πόλη Λευκάδας, Τ/ 26450-26.749

 

Οινοποιείο Σύφλογο

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Siflogo Winery (@siflogo_winery)

Το Σύφλογο ιδρύθηκε το 1994 στο ορεινό χωριό Πλατύστομα, από την οικογένεια Παπανικολοπούλου. Τα ηνία σιγά-σιγά περνάνε στη νέα γενιά του οινοποιείου, με τα κρασιά να έχουν μια φιλοσοφία ήπιων παρεμβάσεων, με τις ποικιλίες Χλώρη, Βαρδέα και Βερτζαμί να ξεχωρίζουν. Αξίζει να το επισκεφτείτε και να πάτε και μια βόλτα στους ορεινούς αμπελώνες του νησιού.

Πλατύστομα, Τ/ 26450-41.674

 

Δύο αγαπημένα μου σημεία στο νησί

Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, στο Φρύνι

Η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης είναι ένα ιστορικό μοναστήρι που βρίσκεται πάνω από το χωριό Φρύνι, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη. Είναι η προστάτιδα και πολιούχος του νησιού. Πέρα από θρησκευτικούς λόγους, αξίζει να την επισκεφτείτε για τη μοναδική θέα, να περπατήσετε μέσα στο δάσος, αλλά και να δείτε τα ζωντανά που φιλοξενούνται στον κήπο της.

Παραλία Μεγάλη Πέτρα, στο Καλαμίτσι

Η Λευκάδα είναι γνωστή και για τις γαλαζοπράσινες παραλίες της. Δεν θα σας κουράσω με πολλές προτάσεις, γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ξεχωριστό άρθρο. Κάτω από το χωριό Καλαμίτσι, λοιπόν, μετά από περίπου 4 χιλιόμετρα απότομων στροφών, θα βρείτε πολλές όμορφες παραλίες, εκ των οποίων από τα παιδικά μου χρόνια έχω ξεχωρίσει αυτή της Μεγάλης Πέτρας. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, πρέπει να παρκάρετε και να περπατήσετε στο μονοπάτι ή να πάτε παραλιακά από τη διπλανή παραλία Καβαλικευτά – μουσκεύοντας τις παντόφλες σας. Το τοπίο θα σας αποζημιώσει.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών