ΕΞΟΔΟΣ

Οι ταβέρνες με τα τοπ κεφτεδάκια

Οι επιστήμονες του λατρεμένου ελληνικού comfort food.

13.09.2021

Ψησταριά: Το Αγρίνιο

Φοβερή αντίθεση το χαμηλό, λαϊκότατο κτίσμα δίπλα στον Πύργο των Αθηνών, όπως και οι θαμώνες, που είναι ένα ζωηρό συνονθύλευμα από μαστόρους που θα πάνε με τα ρούχα εργασίας στο διάλειμμά τους, γιατρούς και νοσηλευτές που δουλεύουν δίπλα στο Ιπποκράτειο, μαθητές με τις σχολικές τους τσάντες και τα κινητά τους πάνω στη λαδόκολλα, τους καθηγητές τους κ.ά. Όλοι πάμε για τον ίδιο λόγο: τα αφράτα κεφτεδάκια με τις τραγανές τηγανητές πατάτες και το καλοψημένο κοντοσούβλι, όλα πάνω στη λαδόκολλα. M. B.

Σινώπης 18, Αμπελόκηποι, Τ/210-77.18.384, Δευτέρα-Παρασκευή 10.30-18.00, Σάββατο 18.00-00.00

Η ταβέρνα του Κατσόγιαννου

Λειτουργεί από το 1930 σε μια όμορφη γειτονιά της Δραπετσώνας, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Ο χώρος εσωτερικά είναι ρετρό, με παλιές φωτογραφίες στους τοίχους και διαφημιστικές αφίσες από άλλες δεκαετίες. Έντύπωση προκαλεί ένα καλοδιατηρημένο ψυγείο του ’30 που λειτουργεί κανονικά. Ο χώρος είναι ιδιαίτερος, αλλά το φαγητό είναι αυτό που σε κερδίζει. Οι νόστιμοι κεφτέδες με ούζο και οι κεφτέδες σε κόκκινη σάλτσα είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα τους. Το χειροποίητο κεμπάπ, οι τραγανοί κολοκυθοκεφτέδες, οι ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες και το σαγανάκι μετσοβόνε συμπληρώνουν πάντα την παραγγελία μας. Μ. Π.

Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα, Τ/211-31.15.555, Τρίτη-Κυριακή 11.00-23.50, Δευτέρα κλειστά

Βυρίνης

Κλασική αξία του Παγκρατίου, που λειτουργεί από το ‘50. Η τρίτη γενιά ανέλαβε να συνεχίσει την ιστορία και ανακαίνισε την ταβέρνα, χωρίς να σβήσει όμως το χρώμα παλιάς Αθήνας. Στην καταπράσινη αυλή του πίσω από το Καλλιμάρμαρο θα πας για πατάτες απ’ τις καλές, ζεστά βλίτα, αρνάκι λαδορίγανη που λιώνει στο στόμα και για τα γιαγιαδίστικα, μυρωδάτα κεφτεδάκια. Γ. Π.

Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, Τ/210-70.12.153

Τριφύλλι

Ζωντανό μουσείο αθηναϊκής ιστορίας, με κεφτεδάκια που έχουν φανατικούς οπαδούς, ανεξαρτήτως ομάδας. Πίσω από το γήπεδο του ΠΑΟ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οινομαγειρείο με το τριφύλλι στην εξώπορτα ευτυχώς κρατάει ακόμα. Άγνωστη η συνταγή που κάνει τους κεφτέδες του τους πιο τραγανούς (με κέλυφος σχεδόν) του Λεκανοπεδίου. Μπακαλιάρος σκορδαλιά και συκωτάκια λαδορίγανη επίσης must σε αυτή την πύλη στο παρελθόν. Γ. Π.

Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, Τ/210- 64.46.585, Δευτέρα-Σάββατο: 19.00-00.30

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών