ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε στην Αθήνα όταν νηστεύουμε: 13 μαγαζιά που έχουν ωραία σαρακοστιανά

Γίγαντες πιάζ ή μακαρονάδα του ψαρά; Μήπως αγκινάρες αλά πολίτα με γαρίδες και φασόλια; Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της Αθήνας κάνουν μικρά θαύματα μαγειρεύοντας με όσπρια, ανοιξιάτικα λαχανικά και θαλασσινά.

19.04.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πού τρώμε στην Αθήνα όταν νηστεύουμε: 13 μαγαζιά που έχουν ωραία σαρακοστιανά

Ανοιξιάτικα λαδερά όλο γλύκα, όσπρια κλασικά αλλά και δημιουργικά μαγειρεμένα, θαλασσινά που μας κάνουν να ξεχνάμε εντελώς το κρέας: στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Αθήνας βρίσκουμε νηστίσιμα πιάτα, μικρά θαύματα. Έχετε δοκιμάσει αγκινάρες αλά πολίτα μαζί με ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου και γαρίδες σοτέ; Ξέρετε την ταβέρνα της Δραπετσώνας που κάνει τα ντολμαδάκια λουκούμι ή το ψαρομάγαζο στις ανηφοριές της Καστέλλας που σερβίρει γάμπαρες με την πιο εθιστική, μυρωδάτη σάλτσα; Πού κάνουν τη καλύτερη πίτσα μαρινάρα και πού την πιο πλούσια μακαρονάδα του ψαρά; Βολτάρουμε στην πόλη και τρώμε νοστιμιές!

Γίγαντες φούρνου με πουρέ κόκκινης φακής και άλλα πολλά στο Ella

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Η χαρά του νηστεύοντα είναι το Ella. Ένα από τα αγαπημένα μας, πανέξυπνα πιάτα που έχει συλλάβει το δαιμόνιο μαγειρικό μυαλό της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου είναι οι καταπληκτικοί γίγαντες φούρνου με πουρέ κόκκινης φακής. Όμως η καλή μαγείρισσα έχει πάντα στο μενού του εστιατορίου αρκετά ακόμα νηστίσιμα (vegan) πιάτα, και ειδικά τώρα τη Σαρακοστή γίνεται χαμός: ρεβυθάδα, φάβα με ροβίτσα, ντολμάδες γιαλαντζί, κάστανα στιφάδο, σκιουφιχτά με σπαράγγια, ριζότο με μανιτάρια, ανοιξιάτικη σαλάτα με παντζάρι, αρακά, σπαράγγι, κόλιανδρο, αμύγδαλα και φράουλες, άλλη μια φοβερή σαλάτα με ψητά παντζάρια, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και φυστίκι Αιγίνης, και κάμποσα ακόμα. Ν.Μ.

Μητροπόλεως 26, Αθήνα, Τ/210-33.15.547

Για μπριάμ στον Βλάσση

Βασίλης Παπαγιαννόπουλος
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Έχει τον τρόπο του με τα λαδερά ο Βλάσσης και, δικαίως, φημίζεται για αυτά. Είναι άλλωστε από τα λίγα εστιατόρια (μαγειρείων εξαιρουμένων) που μαγειρεύουν περήφανα και αδιάλειπτα αυτή τη κατηγορία φαγητού. Ανάλογα με την εποχή θα βρει κανείς από μαστόρικα εκτελεσμένα σπανακόρυζα, λαχανόρυζα και σελινόριζα αλά πολίτα μέχρι γεμιστά όλο γλύκα, φασολάκια, ακόμα και κολοκυθοκορφάδες γιαχνί! Μελωμένο και φίνο, το μπριάμ του είναι από μόνο του λόγος να περάσεις από τα Ιλίσια. Γ.Π.

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, Τ/210-72.56.335

Για πίτσα marinara στη Lisa

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Η πιο απλή πίτσα είναι και η πιο δύσκολη. Εκεί δείχνει τη μαστοριά του ο pizzaiolo Σταύρος Τσάμης. Στο ανοιχτό παρασκευαστήριο της Lisa ανοίγει τα ζυμάρια του που έχουν ως βάση το φυσικό προζύμι. Κάνει διάφορες, τολμηρές συνθέσεις (έχει και πίτσα με marmite, πίτσα mapo tofu κ.α.), παρόλα αυτά ή απλή και έμπειρη marinara ξεχωρίζει. Έχει λεπτή, μαλακή βάση και σκορδένια, ντοματένια σάλτσα, γεμάτη φρεσκάδα, που δεν «βαραίνει» με το ζυμάρι. Δυο μπουκιές την κάνεις. Γ.Π.

Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη, Τ/ 693-67.72.165

Καλαμαράκια και πατάτες τηγανητές στο ουζερί Κώστας

Και νηστεύεις και το φχαριστιέσαι. Τι καλύτερο από μια μερίδα καλαμαράκια χρυσοτηγανισμένα, δίχως λαδίλα, σκέτη γλύκα, και μαζί ένα πιάτο με φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανητές, τραγανές, αλατισμένες καλά και ρόδινες. Συμπληρώνουμε τη νηστεία του ονείρου μαζί με μια μερίδα χόρτα βραστά, καταπράσινα καλολαδολεμονιασμένα, μύδια αχνιστά, γαρίδες σχάρας και από δίπλα ένα καραφάκι ούζο. Ν.Μ.

Κουντουριώτου 7, Κορυδαλλός, Τ/210-49.45.102

Γαρίδες με σάλτσα μυστική, στην Ψαροκαστέλλα

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Μπορεί να είναι κρυμμένη στις ανηφοριές της Καστέλλας άλλα η οικογενειακή ψαροταβέρνα έχει αποκτήσει φανατικούς. Εκεί θα βρείτε διάφορες νηστίσιμες, θαλασσινές λιχουδιές αλλά μην παραλείψετε τη σπεσιαλιτέ της μαγείρισσας που είναι οι γαρίδες με σάλτσα, τα υλικά της οποίας κρατάει μυστικά. Είναι αραιή, ελαφρώς ξινή, ένα τσικ πικάντικη και εθιστική (εγώ δεν μπορώ να αντισταθώ στις βούτες). Το μαστιχωτό, μυρωδάτο χταπόδι, με ημιγλυκό κρασί είναι επίσης σταθερά στην παραγγελία μου. Γ.Π.

Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237

Γίγαντες πιάζ στο Λέσβιον

Όταν λένε πιάζ στη Λέσβο εννοούν λευκά μικρά φασόλια, νερόβραστα, σερβιρισμένα σαν σαλάτα μαζί με ωμά κρεμμύδια και μαϊντανό. Λιτά και όμορφα. Δε νοείται τραπέζι σε ουζερί του νησιού δίχως μια μερίδα από δαύτα. Και στο καλό ουζερί του Γαλατσίου τα φτιάχνουν, εκεί όμως με μια μικρή διαφορά: βάζουν γίγαντες. Και είναι καταπληκτικοί. Μελωμένοι, με μια άσπρη πηχτή σαλτσούλα ελαφρώς λεμονάτη, απλά σερβιρισμένοι, ούτε καν με κρεμμύδια και μαϊντανούς, σκέτοι με το ζουμάκι τους, το λαδάκι τους και την απλότητά τους. Τους αρέσει το ούζο. Ν.Μ.

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210.29.23.689

Ζαρκαδούλας: Για καβουράκια, στης Νίκαιας τα βοτσαλάκια

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Ό,τι πιο κοντινό σε νησί μέσα στην πόλη, ο Ζαρκαδούλας απλώνει τραπέζια στα… βοτσαλάκια της Νίκαιας και μας κάνει να λαχταράμε ακόμα πιο πολύ το καλοκαίρι. Η ψαροταβέρνα έχει έμπειρο τηγάνι όπου χρυσοτηγανίζονται τα θαλασσινά. Το best seller όμως είναι τα ψημένα στα κάρβουνα καβουράκια, που έρχονται μισοκαθαρισμένα για να μην κάνεις πολύ κόπο. Ζουμερά, με αφράτο ψαχνό και λαδολεμονάτα ζουμιά, μπαίνουν στη μέση σχεδόν κάθε τραπεζιού και ταιριάζουν τέλεια με την σπιρτάδα του ούζου. Γ.Π.

Βιθυνίας 32, Νίκαια, Τ/210-42.52.770

Το καλαμάρι που έγινε κοντοσούβλι, στο Τραβόλτα

Αν βρεθείς στο Τραβόλτα την εποχή της νηστείας, το τελευταίο που θα αισθανθείς είναι στερημένος. Από τα όστρακα και τη βελούδινη ταραμοσαλάτα που έρχεται στολισμένη με αυγά χελιδονόψαρου και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο μέχρι τη θαλασσομακαρονάδα με καλαμάρι, γαρίδες, μύδια και κυδώνια, θα χορτάσεις λιχουδιές. Ανάμεσα τους και το, διάσημο πιά, τρυφερό και πεντανόστιμο κοντοσούβλι καλαμαριού που σερβίρεται με το μελάνι του για σάλτσα, μαζί με κάπαρη και άφθονο ελαιόλαδο. Γ.Π.

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/ 210-57.19.222

Η μακαρονάδα του ψαρά στο Polpo είναι όλο νοστιμιά

Με φρεσκότατα θαλασσινά φτιάχνουν τη μακαρονάδα στο Polpo που άνοιξε πριν λίγο καιρό απέναντι από την λαχαναγορά του Ρέντη. Λινγκούινι μαγειρεμένα al dente, κόκκινη σάλτσα ωραία δεμένη, ντοματίνια για φρεσκάδα. Τα θαλασσινά τα μαγειρεύουν ωραία χωρίς να τα ταλαιπωρούν και στο τέλος βάζουν φρέσκα μυρωδικά για έξτρα άρωμα. Μ.Π.

Τζων Κέννεντυ 6, Λαχαναγορά Ρέντη, Τ/210-71.04.578

Αγκινάρες αλά πολίτα με ασπρομύτικα φασόλια και γαρίδες στο Ρίνι

Αγκινάρες με ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου αλά πολίτα με γαρίδες σοτέ αφτιάχνει η Μαρίνα Χρονά στο μαγαζί της δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το πιάτο είναι πολύ χορταστικό. Μοσχοβολάει μυρωδικά της άνοιξης. Το φασόλι μαζί με τις γαρίδες, που ψήνονται ωραία χωρίς να στεγνώσουν, του δίνουν γεύση. Είναι ιδανική επιλογή για τις μέρες της νηστείας. Μ.Π.

Ρεθύμνου 8, Αθήνα, Τ/ 210-88.36.781

Ντολμαδάκια στην Αθηνά στη Δραπετσώνα

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Στο ψαροταβερνάκι που είναι σχεδόν κρυμμένο σε ένα στενό της Δραπετσώνας βρίσκει κανείς διάφορα ωραία πιάτα για τις μέρες της νηστείας με βάση τα θαλασσινά. Αυτό όμως που μας άρεσε περισσότερο είναι τα ντολμαδάκια που ετοιμάζουν καθημερινά στο μαγαζί. Το αμπελόφυλλο κρατάει στο δόντι και η γέμιση με ρύζι είναι πολύ γευστική και αρωματική. Μ.Π.

Καπετανίδου 71, Δραπετσώνα, Τ/210-46.12.696

Γκόγκλιες με καραβίδες στα Άργουρα

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Τα ωμά του είναι δυνατό χαρτί, κατά καιρούς βρίσκεις σπάνια ή περίεργα της θάλασσας, όλο και κάτι καινούργιο βγάζει ταχυδακτυλουργικά από το μανίκι του ο Νίκος Μιχαήλ, οπότε πάντα μετεωρίζεσαι ανάμεσα σε διάφορες επιλογές. Στις γκόγκλιες όμως όλο και θα επιστρέψεις. Τα καμπυλωτά, κουφωτά ζυμαρικά (τα παίρνουν από μια οικοτεχνία στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Εύβοια) τα σερβίρουν με τρυφερές καραβίδες και ελαφριά σάλτσα από τον ζωμό τους με ελάχιστη φρέσκια ντομάτα. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του ψαρομάγαζου στις Τζιτζιφιές. Α.Σ.

Αγησιλάου 49, Τζιτζιφιές, Τ/217-71.73.200

Αγκινάρες αλά πολίτα στα Γιουβετσάκια

Οι αγκινάρες αλά πολίτα είναι από τα αγαπημένα μου ανοιξιάτικα λαδερά και στα Γιουβετσάκια τις φτιάχνουν κλασικές, κλασικότατες. Νόστιμα, τρυφερά κουπάκια με τις μελωμένες πατατούλες τους, το καροτάκι τους, το κρεμμυδάκια τους και μπόλικο φρέσκο άνηθο. Αυτές που μπαίνουν στις κατσαρόλα έρχονται από τα Ίρια του Ναυπλίου, όπου οι αγκινάρες έχουν και τη γιορτή τους. Εδώ και λίγες μέρες στη γλυφαδιώτικη ταβέρνα τις κάνουν και τηγανητές, απλά περασμένες από αλάτι και αλεύρι – τις έχω βάλει στο πλάνο για την επόμενη φορά. Πάρτε και τους γίγαντες Πρεσπών πλακί με εκείνη την πυκνή, γλυκοπικάντικη σάλτσα, είναι κι αυτοί πολύ καλοί. Α.Σ.

Ιθώμης 20 & Μορέως, Γλυφάδα, Τ/210-96.48.081

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών