ΕΞΟΔΟΣ

Ρομαντικά (όντως) μέρη για φαγητό και ποτό στην Αθήνα

Ιδέες για όσους σκέφτονται να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με μια έξοδο στην πόλη.

11.02.2022| Updated: 29.09.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Ρομαντικά (όντως) μέρη για φαγητό και ποτό στην Αθήνα

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα είναι η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου – αν δεν σας το έχουν υπενθυμίσει ήδη οι βιτρίνες των λουλουδάδικων και οι σοκολατένιες καρδούλες στα σούπερ μάρκετ. Αν έχετε σκοπό να την αγνοήσετε, σας καταλαβαίνουμε. Αν πάλι, ειδικά φέτος, μετά από την απομόνωση των τελευταίων δύο ετών σκέφτεστε να τη γιορτάσετε με μια ρομαντική έξοδο, και πάλι σας καταλαβαίνουμε. 

Ο καθένας έχει άλλο πράγμα στο μυαλό του όταν ακούει τη λέξη «ρομαντικό» -ακόμα και η πιτσαρία της γειτονιάς μπορεί να εμπίπτει σε αυτή τη κατηγορία υπό τις κατάλληλες συνθήκες-, γι’ αυτό σε αυτήν τη λίστα προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε εστιατόρια και μπαρ που μας εμπνέουν για να κλείσουμε το επόμενο ραντεβού μας. Η ωραία θέα, η ζεστή ατμόσφαιρα, το ξεχωριστό φαγητό που υπογραμμίζει τις ειδικές περιστάσεις είναι από τα στοιχεία που θεωρήσαμε ατού. Με κίνδυνο να λιγωθείτε, πάρτε ιδέες και πράξτε ανάλογα με τα κέφια και τις ορέξεις σας.

Φαγητό στην μπάρα

Έχει πολλά πλεονεκτήματα το ραντεβού για φαγητό στην μπάρα. Ένα από αυτά είναι η casual αίσθηση, που θα αφήσει στην ησυχία τους όσους έχουν αλλεργία σε κεριά και λουλούδια. Στα ψηλά σκαμπό, με τη μουσική λίγο πιο ψηλά απ’ ό,τι σε ένα συνηθισμένο εστιατόριο και με τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ να διαδέχονται το ένα το άλλο, θα τσιμπήσετε και θα χαλαρώσετε. Το Birdman του Άρη Βεζενέ είναι μια τέτοια περίπτωση. Πάρτε θέση στην μπάρα της «γιαπωνέζικης pub», απέναντι από την ψησταριά με τα κάρβουνα, και χαρείτε την κουβέντα με ποτά και μικρές λιχουδιές στο πλάι. Στα όμορφα κεραμικά σκεύη θα σας σερβίρουν από yakitori και πικάντικα edamame μέχρι καψαλισμένες πιπεριές shishito, κρέατα σε ιδιαίτερες κοπές, φωτογενή sandos και απολαυστικά burger. Γ.Π.

Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.12.800 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔώρα Αγίου Βαλεντίνου: 15 πρωτότυπες ιδέες για ορκισμένους foodiesΔώρα Αγίου Βαλεντίνου: 15 πρωτότυπες ιδέες για ορκισμένους foodies

Οld school ρομαντζάδες 

Στην ίδια θέση από το 1965, σταθερό στον χρόνο, με την ίδια παλιά αστική ευγένεια και την ίδια ιεροτελεστία στο σέρβις, το ιστορικό εστιατόριο L’ Abreuvoir σε τυλίγει μ’ έναν ατμοσφαιρικό «γαλλισμό» που ταιριάζει γάντι σε όσους θέλουν μια δόση old school ρομαντισμού. Διαλέξτε, είτε την όμορφη σέρα στο πράσινο πλάτωμα στην άκρη της Ξενοκράτους είτε τη χρυσοκόκκινη σάλα με τις ανθοδέσμες στο μαρμάρινο περβάζι και τη ζωγραφισμένη στο χέρι συνταγή για coq au vin στον τοίχο στο βάθος, απολαύστε κρεμμυδόσουπα, μανιταρόσουπα με άγρια μανιτάρια και τρούφα, πάπια à l’ orange, ζαρκάδι με δαμάσκηνα και μήλα, φιλέτο au poivre και αφήστε μια κόκκινη Βουργουνδία ή ένα κρασί από την κοιλάδα του Ροδανού να βάψουν τα ποτήρια στο χρώμα της ημέρας. Α.Σ.

Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.29.106, 65-80 € το άτομο χωρίς ποτό. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 14:00-00.30. Κυριακή 13:00-00:00.

Τετ α τετ στο μπαρ που έκατσε και ο Σινάτρα  

Αν είστε νοσταλγοί του παλιού καλού ποτάδικου, στο Au Revoir θα βρείτε τη ρομαντική γωνιά σας και θα απολαύσετε παλιομοδίτικα ποτά και κοκτέιλ που μεσουράνησαν στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Στο παλαιότερο εν λειτουργία μπαρ της Αθήνας, τη σοφιστικέ διακόσμηση είχε επιμεληθεί ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος, και αυτή είναι μόνο μια από τις πολλές ιστορίες που μπορείτε να διηγηθείτε για το συγκεκριμένο, ιστορικό μπαρ. Μία ακόμα είναι ότι στα σκαμπό του έχει καθίσει για ένα μολτ και ο Φρανκ Σινάτρα αυτοπροσώπως! Ν.Μ.

28ης Οκτωβρίου 136, Αθήνα, Τ/ 210-82.30.474

Κρασί για δυο

Ανοίξτε βιβλία για το κρασί, σερφάρετε στο ίντερνετ, μπείτε στο section του Γαστρονόμου με τα κρασιά και τα ποτά (https://www.gastronomos.gr/oinos-pota/) και ρίξτε μια ματιά για να μην πιαστείτε εντελώς αδιάβαστοι. Εντούτοις, στο Paleo με τη μεγάλη λίστα κρασιών θα σας εξηγήσουν ό,τι θέλετε να μάθετε για την ετικέτα που θα σας γυαλίσει από τη λίστα τους. Ή, μπορείτε απλώς να περιγράψετε το κρασί των ονείρων σας και να το αφήσετε επάνω τους. Το πιο ατμοσφαιρικό, εναλλακτικό, ψαγμένο, φουλ ενημερωμένο wine bar της Αθήνας είναι ιδανικό αν θέλετε να μοιραστείτε ένα καλό μπουκάλι κρασί και δυο-τρία από τα super value for money πιάτα τους. Ν.Μ.

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.25.204 

Κερδίστε τις εντυπώσεις στο διάστερο της πόλης  

Κλείστε τραπέζι στον ναό της γαστρονομίας εν Αθήναις, στη διάστερη Σπονδή, και θα κερδίσετε πόντους και μόνο για την επιλογή σας. Υψηλή γαστρονομία εμπνευσμένη από τη γαλλική κουζίνα και μια λίστα με κρασιά, τόμος ολόκληρος. Στο τέλος, από το τρόλεϊ με τα απίθανα τυριά δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Το degustation μενού «Ανακάλυψης» κοστίζει 165 € το άτομο χωρίς τα ποτά, ενώ μπορείτε να επιλέξετε και τα πιάτα που επιθυμείτε από το μενού α λα καρτ (ορεκτικό και κυρίως πιάτο 100 €/άτομο, ορεκτικό, κυρίως πιάτο και γλυκό 120 €/άτομο). Στις λινές πετσέτες τους έχουν κρυφτεί δεκάδες κουτάκια με δαχτυλίδια αρραβώνων. Ν.Μ.

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, Τ/ 210-75.64.021

Κατεβείτε στο jazz ημιυπόγειο 

Ο ορισμός του διαχρονικού. Στο ημιυπόγειο της Πλουτάρχου με τα γιορτινά φωτάκια, την jazz και τα τραπεζομάντηλα στα τραπέζια μπορεί να νιώσετε ότι βρεθήκατε σε άλλη χώρα και σε άλλη εποχή. Λόγω ατμόσφαιρας, το 56 προσφέρεται για ραντεβού, αλλά θα περάσετε εξίσου καλά και με φίλους. Εδώ τα ποτά είναι κλασικά, με ξεκάθαρη έμφαση στο ουίσκι. Πίσω από την μπάρα κρύβονται μπόλικες σπάνιες ετικέτες – από ιρλανδικές μέχρι ιαπωνικές. Γ.Π.

Πλουτάρχου 56, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.31.424​

Ο έρωτας ανθίζει στη σέρα

Είναι όμορφα μπροστά στο τζάκι-θεατρική σκηνή, στην επάνω σάλα-ωδή στο ντιζάιν του ‘50 και του ’60. Και η πολύχρωμη orangerie, όμως, με τις φλοράλ πινελιές εδώ κι εκεί, έχει τα δικά της θέλγητρα. Στο τζαμωτό του κήπου νιώθεις τυλιγμένος σε πράσινο κουκούλι. Ο πολύ καλός σεφ Δημήτρης Δημητριάδης, χρόνια στο Artisanal Lounge & Gardens, περνάει ντόπια προϊόντα και συνταγές από το προσωπικό του φίλτρο, παρουσιάζοντας νόστιμα, σύγχρονα πιάτα με ελληνική σφραγίδα -εξελιγμένη φέτα μπουγιουρντί, καλαμάρι σχάρας με ρεβυθάδα κ.α.-, ανθολογώντας πού και πού στοιχεία από άλλες χώρες της Μεσογείου. Μια που ο έρωτας σύνορα δεν κοιτά, το μενού του Αγίου Βαλεντίνου ‒ειδικά για την ημέρα θα ανοίξουν και Δευτέρα‒ παίζει σε πιο ευρύ ταμπλό, με βελουτέ ψητής σελινόριζας με απάκι, ραβιόλια καραβίδας με φινόκιο γιαχνί και καρότο, ψητό μοσχάρι με φλαν από αγκινάρες Ιερουσαλήμ, πουρέ καραμελωμένου κουνουπιδιού και όχι μόνο. Α.Σ.

Ζηρίνη 2, Κηφισιά, Τ/ 210-80.86.111. Καθημερινά 10:00-00:00. Δευτέρα κλειστά. Το ειδικό μενού 5 πιάτων κοστίζει 50 € χωρίς κρασί.

Υπό το φως των κεριών 

Πάντα με χαμηλό φωτισμό και κεριά στα τραπέζια, το Duende προσφέρεται για ραντεβού. Μισό μπιστρό, μισό ποτάδικο, είναι ένα ιδιότυπο, στιλάτο κράμα που θα σας τυλίξει με τη ζεστασιά του αμέσως μόλις περάσετε τη στενή του είσοδο. Εδώ θα δείτε ιδιαίτερους χαρακτήρες να κατεβάζουν τα ουίσκι τους στο μπαρ. Ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας -ανάμεσά τους και πολλοί θεατρόφιλοι- έχουν κάνει στέκι τους το μπαρ που άνοιξε κάτω από την Ακρόπολη ένας πρώην ναυτικός τη δεκαετία του ‘90. Η σύζυγός του μαγειρεύει ωραίο, απλό, old school φαγητό, όπως τη φημισμένη μακαρονάδα με κιμά, που μπορείτε να τα απολαύσετε καθισμένοι στους καναπέδες. Γ.Π.

Τζιραίων 2, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.47.069

Με θέα τις φυλλωσιές του κήπου

Η πρώτη αίθουσα, με το που μπαίνεις στο εστιατόριο Le Pavillon του Jean-Charles Métayer, με τα μοντέρνα μαρμάρινα τραπέζια και τα έργα της Μαίρης Ρουσιώτη στους τοίχους, έχει πολλές καλόγουστες γωνιές. Και η δεύτερη όμως, ένα κομψό τζαμωτό με ξύλινη οροφή που βλέπει στις φυλλωσιές του κήπου, στήνει ωραίο σκηνικό για τετ α τετ ‒ και με το έτερον ήμισυ, αλλά και με μια λεπτοδουλεμένη μεσογειακή κουζίνα με γαλλικές τεχνικές και διακριτικές εντάσεις. Το μενού που αφιερώνει ο δημιουργικός Γάλλος σεφ στους ερωτευμένους θα σερβίρεται παράλληλα με το menu dégustation και την Κυριακή και τη Δευτέρα – που κανονικά είναι κλειστά. Τα στάδια είναι πολλά, κανονική γαστρονομική παρέλαση. Ανάμεσά τους, γκρατιναρισμένο στρείδι με brioche σαμπάνιας και jamon iberico, ανοιχτό ραβιόλι με ψητό αστακό, κονσομέ με miso και μανιτάρια και καπνιστό μοσχαρίσιο φιλέτο μαριναρισμένο με μελιτζάνα, που θα σερβίρεται με μιλφέιγ πατάτας και λαχανίδας και πολλές γλυκές εκπλήξεις για το τέλος. Α.Σ.

Περικλέους 31, Χαλάνδρι, Τ/ 210-68.15.774. Καθημερινά 19:00-00:00. Δευτέρα κλειστά. Το St. Valentine’s menu κοστίζει 150 € για δύο άτομα και το wine pairing 50 €, επίσης για δύο άτομα.

Ταξίδι αστραπή στο Τόκιο

Στο ωραιότερο sushi bar της πόλης τηλεφωνήστε νωρίς αν σχεδιάζετε να πάτε για ραντεβού με το ταίρι σας. Οι θέσεις στο Sushimou είναι περίπου μια ντουζίνα και συνήθως καλυμμένες. Ωστόσο, αξίζει να δοκιμάσετε την τύχη σας, αν ένα ταξίδι στο Τόκιο είναι ψηλά στη λίστα των επιθυμιών σας. Ο master Αντώνης Δρακουλαράκος πίσω από την μπάρα δουλεύει μεθοδικά με τα κοφτερά του μαχαίρια και είναι απόλαυση, τόσο να δοκιμάζεις τα καλά της θάλασσας που ετοιμάζει όσο και να τον ακούς να μιλάει γι’ αυτά. Χαρείτε τα nigiri, τα sashimi και τις υπόλοιπες λιχουδιές με μια μπίρα σε αυτό το upscale αλλά ταυτόχρονα χαλαρό σκηνικό. Γ.Π.

Σκούφου 6, Τ/ 211-40.78.457

Φύση στο πιάτο σας

Αν σχεδιάζετε μια ρομαντική έξοδο με γαστρονομικό χρώμα, το εστιατόριο Soil του Τάσου Μαντή, σ’ ένα νεοκλασικό πίσω από το Καλλιμάρμαρο, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα. Καθισμένοι στα τραπέζια που μοιράζονται στα τρία δωμάτια του επάνω ορόφου -το τέταρτο φιλοξενεί το μπαρ-, σε ένα περιβάλλον σύγχρονο και αρχοντικό μαζί, θα δοκιμάσετε μια σύνθετη, ευρηματική κουζίνα με έμφαση στην πρώτη ύλη, δεμένη με τη γη. Παίρνεις στα χέρια σου το μπουκέτο με τα βότανα από το κτήμα του σεφ στο Αλεποχώρι και όταν αρχίζουν να έρχονται τα πιάτα, όμορφα χορογραφημένα, τα νιώθεις να λαμπυρίζουν εδώ κι εκεί. Μυρτιά, κατιφές και μινουτίνα στις ντελικάτες γαρίδες Κοιλάδας με τις νότες εσπεριδοειδών και το πεκάν, έλατο μαζί με κάστανο και μανιτάρι σε ένα σκεύος σε σχήμα μανιταριού που με το που ανοίγεις το καπάκι του σε τυλίγει με αρώματα δάσους, λουίζα που δένει με λεμόνι και χυμό πράσινης ντομάτας σε ζύμωση σε ένα εξαιρετικό προεπιδόρπιο…  Από το ίδιο το φαγητό στην ατμόσφαιρα και από εκεί στον ζεστό επαγγελματισμό του σέρβις, όλα συνιστούν μια ιδιαίτερη εμπειρία. Α.Σ.

Φερεκύδου 5, Παγκράτι, Τ/ 210-75.13.505. Καθημερινά 19:00-1:00. Κυριακή κλειστά. Μενού 9 σταδίων 66 €, 14 σταδίων 86 €  και vegetarian μενού ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά της ημέρας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών