Όταν πρωτοξεκίνησε να σερβίρεται τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, πάνε τέσσερα χρόνια, έκανε μεγάλη εντύπωση. Ιδίως τον πρώτο καιρό δύσκολα έβρισκες τραπέζι. Τις μέρες της καραντίνας έκανε διαδρομές σε κομψά μαύρα κουτιά, που έκρυβαν και μια πετσέτα με το οικόσημο της Μεγάλης Βρεταννίας. Τότε ήταν η τελευταία φορά που το δοκίμασα, σ’ ένα φιλικό σπίτι, το brunch του ιστορικού ξενοδοχείου. Είναι πολύ ωραίο να σου χτυπάνε με φρεσκοψημένο κρουασάν, καπνιστός σολομός, ζυμαρικά και τάρτες αχλαδιού την πόρτα, στο Winter Garden, όμως είναι… στο στοιχείο του. Έχει όλα του τα «αξεσουάρ». Δεν είναι μόνο φαγητό, είναι ατμόσφαιρα. Με τα μάρμαρα, τις κολόνες με τις χρυσές λεπτομέρειες, τα βιτρό στο ταβάνι και το αίθριο με τους φοίνικες, που του δίνουν αυτό το ωραίο φως, ο «χειμερινός κήπος» με τα λευκοντυμένα τραπέζια, που στρώνονται με πορσελάνινα σερβίτσια και σκαλιστά μαχαιροπίρουνα, βάζει μια ξεχωριστή πινελιά στο πρωί-μεσημέρι του Σαββάτου ή της Κυριακής. Εντάξει, δεν είναι για κάθε μέρα, αλλά, φύσει γιορτινό, είναι ένα μικρό δώρο στον εαυτό σου που το χαίρεσαι μαζί με τη συντροφιά σου.
Νένα Δημητρίου, βάζει το κάτι τι του σε διάφορα γευστικά σενάρια και εδώ και στο γειτονικό King George. Το brunch της Μεγάλης Βρεταννίας το προικίζει με θαυμάσια βουτυράτα προζυμένια κρουασάν και pains au chocolat, ένα ωραίο, επίσης προζυμένιο μπαγκετίνι και μπριοσάκια που μοσχοβολάνε μαχλέπι. Έχουν για συνοδεία κρέμα βανίλιας, σπιτική μαρμελάδα, πραλίνα με σοκολάτα, ένα παχύρρευστο, πολύ αρωματικό μέλι ελάτης και ντόπιο βούτυρο που έρχεται σφραγισμένο με τα αρχικά ξενοδοχείου, G.B. − ωραία λεπτομέρεια, που δίνει τον τόνο. Σ’ ένα μικρό πορσελάνινο σκεύος λίγο παραδίπλα έχεις και γιαούρτι με φρούτα.
Η πρόταση του executive chef του ξενοδοχείου, Αστέριου Κουστούδη, είναι πάντα πλούσια. Έρχεται ο καφές ή το τσάι στην ασημένια τσαγιέρα κι ένας φρέσκος χυμός, έρχεται και το καλαθάκι με διάφορα καλούδια που ζυμώνονται και ψήνονται σε καθημερινή βάση, υπό την εποπτεία του Αλέξανδρου Κούφα, στο νέο, ειδικά διαμορφωμένο αρτοποιείο στο υπόγειο του ξενοδοχείου, το οποίο όπως έχει γράψει κι ηΑφού σου προσφέρουν ένα ποτήρι σαμπάνια, επιλέγεις το πιάτο με το οποίο θα συνεχίσεις. Μπορεί να είναι σπιτικός καπνιστός και μαρινάτος σολομός που συνδυάζεται με αυγά ορτυκιού και παντζάρι σε διάφορες εκδοχές –καρπάτσιο, πίκλες και horseradish με παντζάρι– σε ένα πιάτο νόστιμο κι ανάλαφρο. Τα αυγά Βenedict, κλασική αξία των απανταχού brunch, που εδώ συνδυάζονται με αστακό, είναι πάντα δελεαστικά. Ή τα προσεκτικά βρασμένα γεμιστά ζυμαρικά με μοσχάρι που σερβίρονται με μπεσαμέλ κατσικίσιου τυριού και τρούφα κι έχουν μια πιο εκλεπτυσμένη comfort νοστιμιά. Το φινάλε γράφουν φρούτα και μικρά γλυκά από το ζαχαροπλαστείο του ξενοδοχείου, απλωμένα σε τριώροφα δισκάκια: tarte tatin, Paris-Βrest με φυστίκι, black forest…
Weekends at Winter Garden Βασ. Γεωργίου Α’ 1, Αθήνα, Τ/210-33.30.000. Κάθε Σάββατο και Κυριακή 11:00-14.00, 58 ευρώ/άτομο.