20'
προετοιμασία
20' τηγάνισμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Τεμάχια: 6-8Για τα πανκέικ
Για την τραγανή επικάλυψη
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Τραγανό, ψιχουλιαστό μείγμα
- Για να φτιάξουμε πάνκεϊκ με μήλο, κανέλα και τραγανή, ψιχουλιαστή επικάλυψη, αρχικά βάζουμε, σε ένα μπολ, όλα τα υλικά.
- Τρίβουμε το βούτυρο στα στεγνά υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν ψιλά ψίχουλα.
- Δουλεύουμε με γρήγορες κινήσεις, για να μην προλάβει να λιώσει το βούτυρο από τη θερμοκρασία των χεριών μας.
- Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Πανκέικ
- Σε ευρύχωρο μπολ βάζουμε όλα τα στεγνά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ και αλάτι) και ανακατεύουμε καλά.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά (γάλα, αυγό και λιωμένο βούτυρο).
- Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με τα χέρια, πρόχειρα και ελάχιστα, μέχρι απλώς τα δύο μείγματα να ενωθούν. Θα μείνουν κομπαλάκια στο μείγμα, αλλά δεν ανησυχούμε.
- Προσθέτουμε το μήλο και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει το βούτυρο.
- Ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού 1 κουτ. σούπας από το τραγανό, ψιχουλιαστό μείγμα.
- Το απλώνουμε και πάνω του αδειάζουμε 1 κουτάλα της σούπας από τον χυλό του πάνκεϊκ.
- Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και πασπαλίζουμε το πάνκεϊκ με 1-2 κουτ. σούπας από το τραγανό μείγμα.
- Γυρίζουμε το πάνκεϊκ με σπάτουλα και ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά.
- Βάζουμε σε πιάτο το ψημένο πάνκεϊκ και συνεχίζουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσουν.
- Κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα νέο πάνκεϊκ, βουτυρώνουμε το τηγάνι. Φτιάχνουμε συνολικά περίπου 8 κομμάτια.
- Σερβίρουμε τα πάνκεϊκ με μήλο, κανέλα και τραγανή επικάλυψη με όποιο από τα υλικά για το σερβίρισμα θέλουμε, σε όποιον συνδυασμό μάς αρέσει, ακόμη και με όλα μαζί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.