ΕΞΟΔΟΣ

5 στάσεις για όστρακα στη Θεσσαλονίκη

Απολαμβάνουμε θεσπέσιους μεζέδες στο κέντρο της πόλης, στο Πανόραμα και στην Καλαμαριά.

26.07.2016
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Απολαμβάνουμε θεσπέσιους μεζέδες στο κέντρο της πόλης, στο Πανόραμα και στην Καλαμαριά.

1. 7 Θάλασσες

Από τα πιο προσεγμένα θαλασσινά εστιατόρια της πόλης, με βραβεία και αναφορές σε έγκριτους οδηγούς και περιοδικά (όπως το National Geographic Traveler). Σε ένα χώρο καλοφτιαγμένο θα απολαύσετε όστρακα σε πρωτότυπες μαγειρικές και άλλες νοστιμιές της θάλασσας. Δοκιμάστε τα ελαφρώς ψημένα χτένια με φασόλια, λιαστή ντομάτα και φέτα (!), ριζότο με αχινό, σπαράγγια και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, αλλά και ένα μοναδικό σούσι (που σερβίρεται μόνο το βράδυ): ρολό με χτένια, σπαράγγια, λάδι τρούφας και μανιτάρια. Η εξυπηρέτηση άψογη, τα κρασιά και τα αποστάγματα άφθονα. Μύρισε… θάλασσα;

Κόστος: 35-40€/άτομο. Καλαποθάκη 8-10, Τ/2310-233.173. Καθημερινά 13.00-01.00.

2. Η Μαύρη Θάλασσα


Το παλαιότερο θαλασσινό εστιατόριο της πόλης, με ιστορία 90 ετών, έχει μεταφερθεί στην παραλία της Καλαμαριάς τα τελευταία τρία χρόνια. Εδώ θα τα βρείτε όλα. Γυαλιστερές και κυδώνια μοναδικής νοστιμιάς, μύδια μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, αχινούς, ολόγλυκες γαρίδες, καραβίδες και εξαιρετική ταραμοσαλάτα. Μην ξεχάσετε να πάρετε επίσης «καρπάτσιο» συναγρίδας. Απλές συνταγές, καθαρές γεύσεις. Ο χώρος είναι περιποιημένος, με ανοιχτή κουζίνα, μεγάλη βεράντα και θέα στον Θερμαϊκό. Η κάβα είναι πλούσια, με κρασιά από όλη την Ελλάσα.

Κόστος: 30-60€/άτομο (αν πάρετε και ψάρι). Χιλής και Νικολάου Πλαστήρα 3, Καλαμαριά, Τ/2310-932.542. Καθημερινά 13.00-00.00.

3. Χαμόδρακας

Ιστορική ψαροταβέρνα της Καλαμαριάς, που μετράει σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Εκεί όπου σκάει το κύμα, στο Καραμπουρνάκι, ο Χαμόδρακας σερβίρει μύδια αχνιστά σε λευκό κρασί, φρέσκα κυδώνια, χτένια, γυαλιστερές και στρείδια ημέρας, λινγκουίνι και ριζότο με διάφορα όστρακα. Η επιλογή είναι αξιόλογη, περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα από θαλασσινά. Υπάρχουν και οικονομικά μενού των δύο ή τεσσάρων ατόμων. Το κλου; Η θέα από το μπαλκονάκι στη θάλασσα. Συνοδεύετε με όποιο κρασί θέλετε, από μια μεγάλη κάβα.

Κόστος: 15-20€/άτομο. Γαγύλη 13, Καλαμαριά – Νέα Κρήνη, Τ/2310-447.943. Καθημερινά 11.00-01.00.

4. Κρητικός Gallery & Restaurants

Ανηφορίζουμε στο Πανόραμα. Σε έναν μίνιμαλ αισθητικής χώρο θα δοκιμάσετε πιάτα με ντόπια υλικά. Στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, αχηβάδες μαγειρεύονται ελαφρά και αρταίνονται με ιδιαίτερους συνδυασμούς μυρωδικών και μπαχαρικών από τον σεφ και ιδιοκτήτη Γιάννη Κρητικό. Στα must του εστιατορίου τα βασιλικά καβούρια, που πλέον ζητούν πολλοί. Η κράτηση είναι απαραίτητη, το μαγαζί δέχεται και πιστωτικές κάρτες, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε το γεύμα σας με μπάνιο στην κοντινή παραλία της Επανομής.

Κόστος: 24-40€/άτομο. Βενιζέλου 5Β, Πανόραμα, Τ/2310-332.810. Καθημερινά 13.00-00.00.

5. Thymare Sea Food


Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Μακεδονία Palace, στη Νέα Παραλία, σε έναν ανανεωμένο χώρο με λιτή διακόσμηση, ανοιχτή κουζίνα μέσα και βεράντα έξω, με απρόσκοπτη θέα στην περαντζάδα της παραλίας. Το μεσημέρι η κάρτα είναι πιο «λαϊκή», στη λογική του τσιμπολογήματος, το βράδυ βάζει τα… καλά της. Τα στρείδια, οι γυαλιστερές και τα μύδια είναι ολόφρεσκα. Την παράσταση κλέβει ένα απλό αλλά εξαιρετικό σπαγκέτι με όστρακα, σκόρδο και μαϊντανό. Θα δοκιμάσετε, επίσης, καλοφτιαγμένο σούσι. Το μεσημέρι συνδυάστε την έξοδό σας με μια βουτιά στην πισίνα του ξενοδοχείου.

Κόστος: 15-20€/ άτομο (μεσημέρι), 25-35€/άτομο (βράδυ). Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Τ/2310-89.73.62. Τετάρτη-Σάββατο 13.00-17.00 & 19.00-00.00, Κυριακή 12.00-20.00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών