ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Αλευρόμυλος» – Με μηλέικη πρώτη ύλη

Στο εστιατόριο του, ο Βασίλης Παπικινός μαγειρεύει κυκλαδίτικα με τον Μηλέικο τρόπο...

01.09.2016| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Μάντη Λυκερίδου
«Αλευρόμυλος» – Με μηλέικη πρώτη ύλη

Στο εστιατόριο του, ο Βασίλης Παπικινός μαγειρεύει κυκλαδίτικα με τον Μηλέικο τρόπο…

Η θέση: Κάπου στα μισά της διαδρομής από τον κοσμοπολίτικο Αδάμαντα προς το συγκλονιστικής ομορφιάς Σαρακήνικο.


Η ατμόσφαιρα: Θα απολαύσετε φαγητό-γιατρειά για την πείνα, κυκλαδίτικη μαγειρική εμπειρία, σε ένα απλό και παστρικό εστιατόριο, σε μια νησιώτικη αυλή, χωρίς φρου φρου και μεταξωτές κορδέλες.

Το φαγητό: Ο Βασίλης Παπικινός είναι «ψημένος» μάγειρας. Η πρώτη ύλη που επιλέγει καθρεπτίζει το μαγειρικό του ήθος.


Κατσίκια, αρνιά και τυριά μηλέικα, καλοδιαλεγμένα από φίλους παραγωγούς, κι από το χωραφάκι που καλλιεργεί ο ίδιος πλάι στο εστιατόριο του, κηπευτικά δίχως ίχνος λιπάσματος. Από τον πεθερό του, που επίσης καλλιεργεί βιολογικά, προμηθεύεται τα λοιπά ζαρζαβατικά. Έχει ερευνήσει τη μηλέικη και την ευρύτερη κυκλαδίτικη μαγειρική κουλτούρα, και τα πιάτα που σερβίρει φέρουν το αποτύπωμα της παράδοσης, με μετρημένες παρεμβάσεις που τα καθιστούν «επίκαιρα».


Γλύκισμα η βλητόπιτα, καινούριο πιάτο του καταλόγου, να γλείφεις τα δάχτυλά σου – ανοίγει δικό του φύλλο και στη γέμιση βάζει μπόλικο μάραθο και άφθονα κρεμμύδια. Δοκιμάστε τα νόστιμα πιταράκια – τοπικά τυροπιτάκια με μανούρα Μήλου-, τα μελωμένα κουπάκια μελιτζάνας με κρέμα φάβας σαντορινιάς, τα ρεβύθια γάστρας αρωματισμένα με φύλλα σκίνου.


Δροσιστείτε με τούρτα ξινομυζήθρας με παξιμάδι και φρέσκια ντομάτα, και για κυρίως επιλέξτε τα φοβερά μηλέικα λαζάνια με λιαστές ντομάτες, βασιλικό και ξινομυζήθρα. Πολύ καλό το χοιρινό με δικό του μπελτέ και πατάτες κυδωνάτες, και το κατσικάκι γάστρας στον ξυλόφουρνο.

Ο λογαριασμός: 13-20€ /άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Η λίστα με εμφιαλωμένα κρασιά είναι μικρή, με λιγότερες από 10 ετικέτες, με τοπική εκπροσώπηση κυρίως από Τήνο και Σύρο. Καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του κοινού και ανταπεξέρχεται στο εύρος των πιάτων, αλλά θα τη θέλαμε ακόμα πιο κυκλαδίτικη.

Επιπλέον πληροφορίες: Λειτουργεί καθημερινά μεσημέρι και βράδυ.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών