ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Χαγιάτι (Ευρυτανία)

Η παραδοσιακή ταβέρνα του Γαύρου προσφέρει καλομαγειρεμένο φαγητό, συγγενές με αυτό που οι Ευρυτάνες φτιάχνουν στο σπίτι τους.

05.09.2011| Updated: 31.05.2022
Χαγιάτι (Ευρυτανία)

Η παραδοσιακή ταβέρνα του Γαύρου προσφέρει καλομαγειρεμένο φαγητό, συγγενές με αυτό που οι Ευρυτάνες φτιάχνουν στο σπίτι τους.

Η θέση: Περίπου 15 χλμ. από το Καρπενήσι, στα μισά της διαδρομής προς τη Μονή Προυσού. Ο Γαύρος είναι ένας οικισμός στη βάση του Μεγάλου Χωριού, ο οποίος «ταβερνοκρατείται». Ερχόμενοι από Καρπενήσι, «Το χαγιάτι» είναι η πρώτη ταβέρνα που συναντάμε στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

Η ατμόσφαιρα: Ρουστίκ διακόσμηση ώς εκεί που δεν παίρνει, η οποία όμως είναι συμβατή με την περιοχή -είμαστε περικυκλωμένοι από βουνά, ας μην το ξεχνάμε- και δημιουργεί ένα ζεστό περιβάλλον. Σαν να βρισκόμαστε σε κυνηγετικό περίπτερο ή σε καλύβα ντόπιου προύχοντα. Παλιά σκεύη και εργαλεία στους τοίχους και το μεγάλο τζάκι να δεσπόζει. Τα τραπέζια που βρίσκονται στο χαγιάτι του καταστήματος είναι τα προνομιούχα, αφού από κάτω περνά ο Καρπενησιώτης ποταμός που τον βλέπουμε να χάνεται ανάμεσα στα πλατάνια.

Το φαγητό: Το κρέας πρωταγωνιστεί, αν και υπάρχει πάντα η επιλογή της ψητής πέστροφας. Μεγάλη αλλά πολύ μαλακή η χοιρινή μπριζόλα που δοκιμάσαμε και καλομαγειρεμένο το κοκκινιστό, χωρίς λίπη. Μας άρεσε ιδιαιτέρως η χοιρινή τηγανιά -σκέτο ψαχνό- με κρασί και μανιτάρια. Αν δεν έχετε συνδέσει στο μυαλό σας το κοτόπουλο με ένα πιάτο λάιτ, τότε μπορείτε ελεύθερα να παραγγείλετε το προτεινόμενο «κοτόπουλο Χαγιάτι» και να νοστιμευθείτε από την πληθωρική σάλτσα που το περιλούζει. Από τις ρουμελιώτικες πίτες, ξεχωρίζει η «άφυλλη» ζυμαρόπιτα με τυρί και πράσινη κολοκύθα. Το κερασμένο επιδόρπιο είναι συνήθως γλυκό του κουταλιού (πιθανότατα αγριοκέρασο), μπορεί και κάποιο του ταψιού, εκτός και αν προτιμάτε φρούτο.

Ο λογαριασμός: Οι τιμές είναι συγκρατημένα τουριστικές. Υπολογίστε περίπου 20 ευρώ το άτομο για ορεκτικό, κρέας για κυρίως, σαλάτα μοιρασμένη και μπίρα ή αναψυκτικό.

Η κάβα: Οι βασικές επιλογές μιας χωριάτικης ταβέρνας, τίποτα το αξιοπρόσεκτο.

Επιπλέον πληροφορίες: Όπως τις περισσότερες ταβέρνες της περιοχής, η οποία θεωρείται χειμερινός προορισμός, θα το βρείτε ανοιχτό κυρίως τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τις αργίες, όποτε δηλαδή προβλέπεται να καταφτάσουν εκδρομείς. Υπάρχει ένα ολίγον αυτοσχέδιο δημοτικό πάρκινγκ μερικά μέτρα παραπέρα, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Γαύρος, Ευρυτανία, τηλ.: 22370 41200, 6974 916076.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών