ΕΞΟΔΟΣ

Χρύσα – Χρύσα: μια μαγείρισσα που χαίρεσαι να αφήνεσαι στα χέρια της

Ξεκίνησε από τα Πετράλωνα, έκανε έναν ενδιάμεσο σταθμό στον Κεραμεικό και στα Πετράλωνα ξαναγύρισε η κυρία Χρύσα Πρωτόπαπα, που από το 1991 μάς ταΐζει νόστιμη ελληνική κουζίνα.

23.06.2023
Χρύσα – Χρύσα: μια μαγείρισσα που χαίρεσαι να αφήνεσαι στα χέρια της

Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Χρύσα; Μια άξια γυναίκα και μαγείρισσα, κατάφερε να διατηρεί μόνη της 30 χρόνια -και κάτι παραπάνω- ένα εστιατόριο, που άντεξε στον χρόνο. Πέρασε κρίσεις, πέρασε 3 μετακομομίσεις και είναι ακόμα εδώ. Με την ίδια αληθινή κουζίνα, που σαν χάδι σε παίρνει από το χέρι και σου χαρίζει γεύσεις που σου μένουν στο μυαλό. Έτσι, μού ‘μεινε εκείνο το απίθανο κατσικάκι που σιγομαγειρεύεται σε μαρινάδα από λευκό κρασί, μέλι και άγριο θυμάρι, έτσι μου ‘μειναν κι οι άχαστες τηγανητές πατάτες, οι καλύτερες της Αθήνας, χωρίς υπερβολή. Συμφώνησε όλη η παρέα. Και πήραμε και δεύτερη μερίδα.

Τα λουλούδια δεν λείπουν ποτέ από το μαγαζί της Χρύσας που για να τιμήσει τη μικρούλα εγγονή της τού έδωσε το όνομά της διπλό: Χρύσα – Χρύσα!

Εδώ, στην οδό Αιολέων, κεντρικό αλλά και ήσυχο δρομάκι στα Άνω Πετράλωνα, η Χρύσα έφτιαξε το τρίτο της μαγαζί το 2015 για να στεγάσει την αγάπη της για το φαγητό. Ο χώρος είναι όμορφος και συνάμα λιτός, φτιαγμένος από τη Λιάν Βερμέερ σε γκρι τόνους και βιομηχανικό ντιζάϊν, με πολλά λουλούδια κι ένα μωσαϊκό πάτωμα όπως παλιά. Έτσι, όπως παλιά είναι κι οι γεύσεις που θα φας εδώ: ελληνικές και καλοδουλεμένες όλες από τη Χρύσα, που μεγάλωσε με μια γιαγιά από τη Μικρά Ασία να τη μυεί από μικρή στις κατσαρόλες, αλλά και με γονείς ζαχαροπλάστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔιάβασμα και φαγητό στο περιβόλι ή στην agora; Δύο ρεστοράν στη φύσηΔιάβασμα και φαγητό στο περιβόλι ή στην agora; Δύο ρεστοράν στη φύση

Τα πιάτα της είναι ανάλαφρα, γευστικά και το ένα καλύτερο από το άλλο. Η πράσινη σαλάτα με κριθαρομπουκιές, τριμμένη τομάτα, κάππαρη, άγρια ρίγανη, μυζήθρα και φρέσκο ελαιόλαδο ήταν ολόφρεσκη και εξαιρετική για το ξεκίνημα, όπως και οι καταπληκτικές ελιές αλλά και το ψωμί το οποίο προμηθεύεται από τον γνωστό φούρνο του Τάκη. Από τα ορεκτικά ξεχώρισα τη βελούδινη φάβα με κάππαρη, λιαστή ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι, τα κεφτεδάκια με φρέσκο δυόσμο γιαουρτλού, αλλά και τα μπουρεκάκια βακαλάου με λαχανικά, κιτρινόριζα, εστραγκόν και δροσερό dressing τόνου.

Κατσικάκι σιγοψημένο μέσα σε λαδόκολλα με αρωματική μαρινάδα από λευκό κρασί, μέλι και άγριο θυμάρι

Φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες με ρίγανη και χονδρό θαλασσινό αλάτι: μην παραγγείλετε μία μερίδα, κατευθείαν δύο και λίγες λέω

Στα κυρίως, πέρα από το κατσικάκι, ωραίο πιάτο είναι και το φιλέτο λαβράκι με τις αλμύρες, τα ψητά λαχανικά και την κρύα λεμονάτη σάλτσα από σχοινόπρασο. Υψηλή θέση στην καρδιά μου βρήκαν και τα χειροποίητα νιόκι με γκοργκοντζόλα, καπνιστό σολομό και μπρικ·τόσο τολμηρός συνδυασμός που σαν αποτέλεσμα όμως σε κερδίζει. Είδα κι άλλα ωραία στον κατάλογο, όπως το μελωμένο χοιρινό κότσι, που είναι για δύο άτομα και ψήνεται για ώρες μέσα σε μυρωδάτη μαρινάδα μπίρας στη γάστρα ή το ριζότο με άγρια βασιλομανίταρα, που σημείωσα για την επόμενη φορά.

Χειροποίητα νιόκι της με γκοργκοντζόλα, καπνιστό σολομό και μπρικ
Φιλέτο λαβράκι με αλμύρες, ψητά λαχανικά και κρύα λεμονάτη σάλτσα από σχοινόπρασο

Από τα γλυκά ξετρελάθηκα με τον ζεστό σιμιγδαλένιο χαλβά με κρέμα, φυστίκια Αιγίνης και καραμέλα, αλλά και με το τσιζκέικ με μέλι. Ακόμα τα σκέφτομαι κάθε φορά που θέλω κάτι γλυκό. Στα συν, οι πολύ καλές τιμές και η ίδια η Χρύσα που σερβίρει στη σάλα, μιλάει με τους πελάτες, εξηγεί και φροντίζει να μη φύγει κανείς παραπομενεμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣLa Piazzetta ή Barolo; Δύο ιταλικά στέκια στο Παλαιό ΨυχικόLa Piazzetta ή Barolo; Δύο ιταλικά στέκια στο Παλαιό Ψυχικό

Χρύσα Χρύσα

Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα
  • Τηλέφωνο: 213-03.56.879
  • Ωράριο: Κυριακή και μεσημέρι. Κλειστά Δευτέρα.
  • Κόστος: 25-30

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών