ΕΞΟΔΟΣ

Διάβασμα και φαγητό στο περιβόλι ή στην agora; Δύο ρεστοράν στη φύση

Ο καιρός φτιάχνει και μας καλεί σε εξορμήσεις, εντός και εκτός Αθηνών. Ένα αληθινό Περιβόλι στη Βάρη και μια Agora στο ΚΠΙΣΝ είναι δυο εναλλακτικές εμπειρίες εξόδου.

26.04.2023| Updated: 16.02.2024
Διάβασμα και φαγητό στο περιβόλι ή στην agora; Δύο ρεστοράν στη φύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι Αθηναίοι foragers που φέρνουν την άγρια φύση στο πιάτο μαςΟι Αθηναίοι foragers που φέρνουν την άγρια φύση στο πιάτο μαςΌσο καλοκαιριάζει, τόσο βρίσκουμε τρόπους να περνάμε ωραία και να βγαίνουμε για φαγητό σε χώρους κοντά στη φύση. Πρόσφατα ανακάλυψα δύο από αυτούς. Ο πρώτος είναι ένα κατάφυτο Περιβόλι στη Βάρη, στο οποίο καλλιεργούνται όλα τα καλούδια, από φρούτα μέχρι λαχανικά, τα οποία μετά τα γεύεσαι στο πιάτο. Το δεύτερο είναι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στον ισόγειο χώρο μπροστά από τη βιβλιοθήκη. Διαβάζεις ή δουλεύεις στο λάπτοπ σου σε ένα λιτό και μοντέρνο περιβάλλον με απόλυτη ησυχία, κι αν πεινάσεις, στο Agora Bistro, βρίσκεις από σνακ και πρωινά μέχρι μακαρονάδες και φιλέτο με σάλτσα Café de Paris.

Όταν ο καιρός είναι καλός, ο εξωτερικός χώρος είναι ό,τι καλύτερο για να γευματίσεις

Το Περιβόλι στη Βάρη

Στο μυαλό μου φάνταζε πιο μακριά απ’ ότι τελικά ήταν, μιας και από το Φάληρο έφτασα σε μισή ώρα. Έβαλα ωστόσο το gps, αλλιώς δεν θα το έβρισκα, καθώς είναι λίγο κρυμμένο, για όσους δεν ξέρουμε την περιοχή. Αν όμως την ξέρεις, είναι στο Χέρωμα Βάρης, πενήντα μέτρα από τη Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου και στο ύψος της Σχολής Ευελπίδων. Έχει άνετο χώρο για να παρκάρεις και μια ξύλινη επιγραφή στην πύλη που τα λέει όλα: Αγροτουρισμός – Εστιατόριο. Εδώ, λοιπόν, επιστέγασε την αγάπη της για την αναγεννητική γεωργία η Άννα και ο Ρένος, δύο οικογενειακοί φίλοι που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τη γη που κατείχε η πρώτη στην περιοχή και να φτιάξουν έναν χώρο που θα υπακούει στις αρχές της πράσινης φιλοσοφίας, της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Έτσι πριν από δέκα χρόνια, ξεκίνησαν να φτιάχνουν σιγά σιγά το χώμα, το οποίο αρχικά δεν ήταν καθόλου εύφορο, ώστε να είναι σε θέση να δεχτεί τις καλλιέργειες που είχαν στο μυαλό τους. Τους πήρε 4-5 χρόνια να αναπτυχθεί με τον δικό του ρυθμό και σύμφωνα πάντα με τις αρχές και τις πρακτικές της αναγεννητικής γεωργίας: πρόκειται για μια μέθοδο αποκατάστασης και βιώσιμης διαχείρισης της υγείας του εδάφους, μέσω της δέσμευσης του οργανικού άνθρακα του εδάφους. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως, για παράδειγμα, με το κοτοτρακτέρ, που είδα με τα μάτια μου στο Περιβόλι: πρόκειται για ένα κινητό κοτέτσι με ένα ημικυκλικό στέγαστρο, που το μισό είναι καλλυμένο για να κάνει και σκιά, το οποίο σε κάθε σημείο που τοποθετείται, «φροντίζει» για τον καθαρισμό και την προετοιμασία του εδάφους που θα «υποδεχτεί» μια νέα καλλιέργεια. Οι κότες δεν βγαίνουν από αυτό το κοτέτσι, για να μην χάνεται σε όλη την έκταση η εργασία τους και να γίνεται σε στοχευμένα κομμάτια γης. Τρέφονται με ό,τι έχει το χωράφι στο σημείο που τοποθετείται το κοτέτσι (και όχι με καλαμπόκι, που δεν θα έβρισκαν αν κυκλοφορούσαν ελέυθερες, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση), ενώ κάνουν παράλληλα και το «όργωμα» που θα έκανε αντί γι’ αυτές ο άνθρωπος. Όταν είναι έτοιμο το κομμάτι αυτό της γης για να καλλιεργηθεί, τότε μεταφέρονται σε άλλο σημείο.

Μακριά από κεντρικούς δρόμους, η ησυχία στο Περιβόλι της Βάρης είναι από τα στοιχεία που σε τραβάνε εδώ
Πολλοί επιλέγουν να έρθουν εδώ για brunch το Σαββατοκύριακο, καθώς ο καγιανάς και οι ομελέτες φτιάχνονται με τα αυγά από τις κοτούλες του περιβολιού

Μόλις μπήκε το χωράφι σε μια σειρά, η Άννα κι ο Ρένος έφτιαξαν το εστιατόριο, στο οποίο θέλησαν να προσφέρουν ό,τι πιο φρέσκο και εποχικό έβγαζε το περιβόλι. Έτσι δημιούργησαν ένα farm-to-fork εστιατόριο στα νότια προάστια, όπου το φαγητό σερβίρεται ανάμεσα στα παρτέρια που το προσφέρουν. Αυτό δηλαδή που συνειδητοποιείς όταν περιηγηθείς στο περιβόλι και μετά κάτσεις σε ένα τραπέζι για φαγητό είναι πως το εστιατόριο στο Περιβόλι κλείνει τον κύκλο της τροφής: απορροφά απευθείας τη συγκομιδή και την πλαισιώνει με αγνές πρώτες ύλες άλλων μικρών και ντόπιων παραγωγών, αφού ό,τι δεν παράγουν οι ίδιοι το παίρνουν από άλλους. Από όσα δοκιμάσαμε, ξεχώρισα τις ολόφρεσκες σαλάτες, την τυροκαυτερή, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και το ψαρονέφρι με ψητά λαχανικά. Έχει πολλά πρώτα, όπως και αβγά ολόφρεσκα από τις κοτούλες, που σερβίρει πολύ στα brunch. Μου άρεσε που φτιάχνουν πολλά πράγματα, μερικά από τα οποία πουλάνε και στο μικρό ντέλι που έχουν στην είσοδο του μαγαζιού: βάζα με λιαστά ντοματάκια, λικέρ αρμπαρόριζας, ελαιόλαδο δικό τους –έχει μάλιστα και ένα μικρό και μοντέρνο ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης-, διάφορα τουρσιά και ό,τι άλλο τους περισσεύει από το περιβόλι και δεν χρησιμοποιείται εξολοκλήρου στην κουζίνα. Τα αυγά που μένουν, δεν τα πουλάνε, τα κάνουν δώρο στους πελάτες τους στο τέλος της βραδιάς. Σε ένα σημείο του Περιβολιού υπάρχει και μια σκηνή, στην οποία έμαθα ότι διοργανώνονται και εταιρικές δράσεις, από γευσιγνωσίες και σεμινάρια μέχρι βιωματικές εμπειρίες πάνω στην παραγωγή ελαιολάδου, μελιού και όλων των αγαθών που προσφέρει. Είναι μια ωραία και διαφορετική εμπειρία εξόδου. Σημειώστε ότι δεν επιτρέπονται παιδιά κάτω των 11 ετών.

Κυρηνείας (π. Κυργίων) 15, Βάρη, Αττική, Τ/210-89.63.000, www.perivolivari.gr
Καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Δευτέρα κλειστά.

Agora Bistro στον ισόγειο χώρο του ΚΠΙΣΝ

Είναι ένα σημείο συνάντησης για τους νότιους το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Αλλά είναι κι ένας χώρος αναψυχής, αφού μπορείς να πας και να κάνεις ποδήλατο, να τρέξεις, να κάνεις καγιάκ στο κανάλι, αλλά και να ξαπλώσεις στο γρασίδι, να περιηγηθείς στη βιβλιοθήκη και να μείνεις ώρες διαβάζοντας ή δουλεύοντας εξ αποστάσεως στο λάπτοπ σου. Μάλιστα η εγγραφή είναι πολύ εύκολη και εντελώς δωρεάν μπορείς να γίνεις μέλος και να δανείζεσαι βιβλία, επιστημονικά ή μη. Οι χώροι εστίασης στο ΚΠΙΣΝ είναι αρκετοί, εγώ όμως επισκέφτηκα το Agora Bistro, έναν all day χώρο, που λειτουργεί από τις 8 το πρωί για πρωινό και καφέ μέχρι τα μεσάνυχτα. Εδώ συναντήθηκα ένα μεσημέρι με φίλες, κάνοντας ένα lunch break από τη δουλειά. Καθίσαμε μέσα για τη δροσιά περισσότερο και ξεκινήσαμε με πλατώ τυριών και αλλαντικών. Με θέα προς τα χορογραφημένα συντριβάνια στο κανάλι, συνεχίσαμε με μια σαλάτα κινόα, που συνοδευόταν από αβοκάντο, καπνιστό σολομό και φύλλα baby ρόκας, ένα απολαυστικό ριζότο με γαρίδες και σχοινόπρασο, ενώ προχωρήσαμε με φιλέτο σολομού, που ήρθε στο πιάτο μαζί με ταλιατέλες λαχανικών: καρότο, σέλερι, πράσο και κολοκυθάκια, με γαρνιτούρα πουρέ φραμπουάζ. Το καλό με το μενού εδώ στο Agora είναι ότι η κουζίνα μένει μέχρι τις 12 και έτσι μπορείς να έρθεις ακόμα και μετά από μια παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Σύντομα, έχουν στο πλάνο να δίνουν και καλάθια με διάφορα σνακ που θα μπορείς να πάρεις και να απολαύσεις στον υπαίθριο χώρο του Πάρκου και να κάνεις πικ-νικ!

Η λίστα κρασιού αποτελείται από ελληνικές ποικιλίες μικρών Ελλήνων παραγωγών και περιλαμβάνει αρκετές βιολογικές επιλογές. Δεν λείπουν όμως και τα cocktails, που είναι ιδανικά για τις καλοκαιρινές βραδιές και ακόμα και για να συνοδεύσουν ένα σνακ ή μια αλμυρή ποικιλία. Όσο για τα γλυκά, εμείς προτιμήσαμε να τα δοκιμάσουμε έξω και να τα πάρουμε όλα! Έτσι, ήρθε μια πιατέλα, κυριολεκτικά, με μηλόπιτα, brownie και παγωτά σε διάφορες γεύσεις (το σορμπέ μάνγκο δεν παίζεται), την οποία αφού τη…φωτογραφίσαμε της δώσαμε και κατάλαβε!

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Τ/216-80.91.280. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα–Κυριακή 08:00-24:00. Instagram: agorabistrosnfcc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣQuique Dacosta: ο σεφ της φύσης και της τέχνηςQuique Dacosta: ο σεφ της φύσης και της τέχνης

All day

Αθήνα

Καλλιθέα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών