ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ευοί Ευάν

για καφέ, σαλέπι, ρακή και μεζέ

10.05.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Βαγγελιώ Χρηστίδου
Ευοί Ευάν

Ρετρό ατμόσφαιρα και προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες σε ένα από τα πιο παλιά καφενεία της περιοχής.

Η θέση: Στην οδό Ολύμπου, λίγο πριν μπει κανείς μέσα στο σύμπλεγμα του Μπιτ Παζάρ, από την πρώτη στοά του δρόμου. Από τα παλαιότερα – αν όχι το παλαιότερο – καφενείο της περιοχής. Πάρκινγκ βρίσκει κανείς με λίγη τύχη ακόμη και ακριβώς μπροστά εφόσον έχουν κλείσει τα μαγαζιά, αλλιώς θα χρειαστεί προσπάθεια.

Η ατμόσφαιρα: Χαλαρή, πολύχρωμη και ευχάριστη. Ένα πραγματικό στολίδι από πλευράς διακόσμησης, ένα ταξίδι στο παρελθόν δύσης και ανατολής, μέσα από τα αντικέ αντικείμενα με τα οποία οι ιδιοκτήτες του έχουν διακοσμήσει τους τρεις ορόφους του – κυρίως αίθουσα, πατάρι και υπόγειο – πολλά από αυτά αγορασμένα από την Τοσίτσα, το διπλανό δρόμο της με τα παλιατζίδικα της πόλης. Αντίγραφα έργων του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, ζωγραφική σε ξύλο, παλιοί καθρέφτες. Μπαίνεις και ξεχνάς να φύγεις, αφού νιώθεις σαν στο σαλόνι της… πάλαι ποτέ πλούσιας θείας ή γιαγιάς σου. Το χαμόγελο και η ευγένεια στο πρόσωπο των ιδιοκτητών είναι σταθερά όλα αυτά τα χρόνια.

Το φαγητό: Οι παλιότερες γευστικές αναμνήσεις που έχω από το Ευοί Ευάν, είναι τα τηγανομπουρεκάκια και τα κρύα πιάτα – λίγο βαριά τα πρώτα. Οι πιο πρόσφατες, ελληνικός καφές στη χόβολη σερβιρισμένος στο μπακιρένιο μπρίκι, με λουκουμάκι και παραδοσιακό κουλουράκι, ρακόμελο, ψημένη ρακή και σαλέπι πολίτικο. Τα τυροπιτάκια με δυόσμο που δοκίμασα επίσης πρόσφατα, χορταστικά και πήγαιναν πολύ με το καφεδάκι του πρωινού.

Ο λογαριασμός: Ο μεγάλος μεζές στα 12,50 ευρώ, ο μικρός στα 7,5. Ο ελληνικός καφές στη χόβολη, μόνο 1,5 ευρώ. Ούζο, τσικουδιά και τσίπουρο στα 6 ευρώ, το ρακόμελο και η ψημένη ρακή στα 3,30 και το πολίτικο σαλέπι στα 2,50 ευρώ.

Η κάβα: Όλα τα προαναφερθέντα αποστάγματα, κρασί μόνο χύμα. Προσπαθώ να φανταστώ το «Ευοί Ευάν» με εμφιαλωμένα κρασιά και έχω ήδη «στήσει» την εικόνα: σε ξύλινες προθήκες, δεξιά κι αριστερά του μπαρ. Θα «ανέβει» το μαγαζί, θα… «ανέβει» και η πελατεία. Εδώ βρίσκετε, επίσης, εκτός από την ευρωπαϊκή σοκολάτα, το ταπεινό, φτωχό πλην… τίμιο, κακάο.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ. Ποτέ τις… Κυριακές, αφού το μαγαζί «ξεκουράζεται»!

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών